blogg

VIOLETTE-OPNING I KUNSTHALLEN NO.5 FREDAG 2 MARS!

Først etappe av Borealis 2007 er igong på fredag førstkomande. Då opner Kunsthallen dørene for utstillinga med Banks Violette. Utstillinga med Violette er årets samarbeidsprosjekt mellom Kunsthallen og Borealis. Amerikarane ein av dei mest sagnomsuste unge internasjonale kunstnarane i dag - kjend for sitt særleg nære forhold til black metal, stavkyrkjer, salt og bandet SUNNO))) som avslutter borealis den 18 mars. Installasjonen hans i No. 5 er den første har i Norden og vil stå fram til 1 april. Den er laga heilt spesielt til Bergen Kunsthall og dermed produsert av det strålande teamet der.


Klipp frå pressemeldinga om Banks Violette-opninga 2 mars:
Amerikaneren Banks Violette utforsker sider ved samtidig kultur via ikonografi og tematikk hentet fra undergrunnsmusikk og subkultur. Black metal, rituelle mord og selvdestruksjon har vært utgangspunkt for noen av Violettes fremstillinger av morbide aspekter ved kontemporær vestlig ungdomskultur.

Violette har den senere tiden vakt stor oppmerksomhet på den internasjonale kunstscenen med sitt strengt minimalistiske, men samtidig teatrale og forførende uttrykk. I hans skulpturer konfronteres en vakker og nærmest iskald polert estetikk med en underliggende tematikk der problematiske spørsmål reises. Violettes kunst, ofte kalt ”New Gothic”, er et møte mellom koder og språk hentet både fra ungdomskultur og romantiske strømninger i kunsthistorien. En installasjon av Violette kan eksempelvis fokusere på black metal, og den glidende overgangen mellom musikksjangerens teatrale fiksjonsverden og aktørenes faktiske virkelighetsoppfattelser og ideologi. Metal-estetikken blir et speilbilde på en ungdomskultur fylt av uro og angst som noen ganger gir seg utslag i destruktiv oppførsel og faktiske voldshandlinger. I en utstilling ved Whitney Museum of American Art presenterte Violette i 2005 et minimalistisk bygningsskjelett konstruert av salt, med klare referanser til norske stavkirker og til historien omkring kirkebrenning og drap i det norske metalmiljøet tidlig på nittitallet.

Til denne utstillingen vil Violette produsere et nytt verk spesielt tilpasset No.5. Utstillingen er et samarbeid mellom Bergen Kunsthall og samtidsmusikkfestivalen Borealis. Violette har klare bånd til musikkverdenen, og utstillingen inngår derfor også i direkte dialog med årets Borealisfestival som blant annet fokuserer på eksperimentelle metaluttrykk og som avsluttes med det amerikanske kunstmetallbandet Sunn O))) i Domkirken. Både bandet og kunstneren er del av den samme undergrunnsscenen i New York. Violette har f eks laget en rekke verk inspirert og motivert av Sunn O))) - bl a installasjoner innkjøpt av Saatchi Gallery i London. Ett av disse viser bandet sin gigantiske bassforsterkerrekke og instrumenter overstrødd med salt.

Banks Violette (f. 1973) bor og arbeider i New York. Tidligere separatutstillinger inkluderer blant annet Maureen Paley, London, 2006, Galerie Rodolphe Janssen, Brussel, 2005, The Whitney Museum of American Art, NY, 2005, Liste, Basel, 2003, Team Gallery, NY, 2002

 

Banks Violette