NY PLATE FRA FMKV

Forsvarets Musikkorps Vestlandet, også kjent som Divisjonsmusikken, har den siste tiden gjort seg tydelig bemerket som en svært spennende og utradisjonell formidler av ny musikk. Her er de klare med en ny plate, og har fått med seg ingen ringere enn Messiaen-ekspert Håkon Austbø som solist.

 

 

FMKV følger opp CD-en Bad news from the desert med enda en oppsiktsvekkende utgivelse som ligger langt unna det man kanskje forventer å høre fra et musikkorps. I 2008 mottok FMKV hedersbetegnelsen Årets Utøver av Norsk Komponistforening.

 

Messiaens fugler

Som ung ble Messiaen oppfordret til å lytte til fuglenes sang av sin lærer Paul Dukas. Dette rådet fulgte han faktisk helt bokstavelig. Etter hvert utviklet Messiaen seg til å bli en slags musikalsk ornitolog, og skrev en rekke verk utelukkende basert på fuglesang. I Oiseaux Exotiques (1956) settes fugler fra forskjellige verdensdeler sammen i en abstrakt musikalsk komposisjon der man hører både præriestormer, mystisk gurgling og gjennomtrengende hyl. Håkon Austbø studerte selv med Messiaen, og regnes i dag som den fremste utøver av hans klavermusikk.

 

Forandringens vinder og Landskaper av lyd

Torstein Aagaard-Nilsens verk er skrevet spesielt for FMKV. 2. sats kommenterer de fryktelige hendelsene 9/11/01. Komponisten har skrevet sin musikk over en Bach-koral –en påminnelse av det tapte, av godhet, av uskyld og renhet, – mens den øvrige musikkens sammenfiltrede linjer speiler vår bevissthet og tvilen om det gode noen gang vil seire. Eivind Buene forteller at Topographics er en beskrivelse av ulike landskap, der solist og ensemble spiller sine gester ut i et felt av ulike uttrykksmåter og bevegelsesmønstre. Slik skaper de en serie topografi er, mulige representasjoner av klanglige områder. Denne slagverkskonserten er skrevet for
FMKV og Eirik Raude, sistnevnte mottok stor anerkjennelse for sin debut-cd ‘I Ching’, bl.a. med verker av Lindberg og Nørgård.

 

FMKV og Peter Szilvay

FMKV er et heltids orkester bestående av 28 topputdannede musikere på høyeste profesjonelle nivå, som sammen utgjør et dynamisk og svært allsidig ensemble basert i Bergen. Peter Szilvay er en ettertraktet ung norsk dirigent som senere tid har dirigert både Oslo-filharmonien og Kringkastingsorkesteret på flere konserter og innspillinger.

 

24. mars lanserer FMKV sin nye plate under åpningskonserten av
Borealisfestivalen på Bergen Travpark kl. 19.30

 

www.fmkv.no

 
Oiseaux Exotiques

Olivier Messiaen: Oiseaux Exotiques
Torstein Aagaard-Nilsen: Winds of Changes
Eivind Buene: Topographics
Forsvarets Musikkorps Vestlandet (FMKV)
Håkon Austbø, piano
Eirik Raude, slagverk
Peter Szilvay, dirigent