Jutta Koether

Jutta Koether

Kl 1200
Stad: Bergen Kunsthall No. 5

Utstillingen åpner 22. februar kl. 20.00, og står frem til og med 30. mars.

Med sine store gjennomskinnelige fargeflater og heftige penselstrøk har Jutta Koether markert seg som en sentral figur innen det kontemporære internasjonale maleriet. Siden tidlig på 90-tallet har hun hatt base i New York, hvor hun innehar en sentral posisjon i metropolens kunst- og musikkliv.

 

Koether sees ofte som en kvinnelig motvekt til den mannsdominerte tyske kunstscenen på slutten av 80-tallet med malere som Martin Kippenberger og Sigmar Polke. Gjennom feministisk orientert tematikk, og i appropriasjoner av både litteratur og kunsthistorie, har hun da også posisjonert seg i kontrast til de nevnte malerne. Samtidig kan Koether oppfattes som del av en aktuell tendens der en rekke malere interesserer seg for det primitive, fysiske og personlige. De senere årene har Koether stadig oftere brukt maleriet som en del av et utvidet felt der for eksempel svartmalte vegger og strobelys har omkranset maleriene, og der objekter og metaller opptrer både i og omkring bildene.

 

Med denne utstillingen fortsetter Bergen Kunsthall og Borealis sitt samarbeid og felles utforskning av kryssende punkter mellom musikkfeltet og samtidskunsten. Koethers malerier kan ikke sees isolert fra hennes praksis som musiker og skribent. Hun jobber ofte med improvisasjon i samarbeid med andre musikere. De senere årene har hun samarbeidet med blant andre Kim Gordon (Sonic Youth) og Tom Verlaine (Television), og i prosjektet Electrophilia med den nå avdøde kunstneren Steven Parrino. Gjennom slike avstikkere til andre kunstfelt, har Koether skapt seg et personlig rom for eksperimentering, og et utgangspunkt for en revitalisering av maleriet som medium på dagens kunstscene.


Jutta Koether (1958) er født i Köln. Hun bor og arbeider i New York. Tidligere separatutstillinger inkluderer: Kunsthalle Bern (2007), Kölnischer Kunstverein (2006), Susanne Vielmetter, Los Angeles (2006), Thomas Erben Gallery, New York (2005). Hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger verden over, blant annet Whitney Biennalen 2006. Som skribent bidrar hun jevnlig til tidsskifter som SPEX, Texte zur Kunst og Artforum.

 

Utstillingen er
produsert av Bergen Kunsthall i samarbeid med Borealis.Kunsthall-logo