20th januar 2016

Den Nye Disiplinen : et komposisjonelt manifest av Jennifer Walshe

Natacha Diels and Jessie Marino
Natacha Diels og Jessie Marino fra Ensemble Pamplemousse.

Som en del av programmet vårt i 2016 presenterer artister som Object Collection, Natacha Diels og Jessie Marino en ny måte å involvere kroppen på i dagens komposisjoner. Til programmet vårt spurte vi Jennifer Walshe, en irsk komponist og artist hvis egne verk omfavner slik komponert kroppslighet, om å skrive en tekst som reflekterer rundt denne måten å skrive musikk på. Resultatet ble et manifest for en ny komposisjonsskole som hun kaller The New Discipline.

Les hele teksten på norsk her.

I teksten sin beskriver hun disse verkene som et produkt av komponister tilhørende en post-MTV og -internett generasjon, men også et som ikke er fullstendig avvisende til sine dypere røtter,

«The New Discipline thrives on the inheritance of Dada, Fluxus, Situationism etc but doesn’t allow itself to be written off merely as Dada, Fluxus, Situationism etc. It’s a music being written when Dada, Fluxus, Situationism etc have aged well and are universally respected. It takes these styles for granted, both lovingly and cheekily, in the same way it takes harmony and the electric guitar for granted. As starting points. As places to begin working.»

Dette er ikke et rent teoretisk manifest, men et resultat av komponister som har arbeidet hardt, for denne musikken har ikke tilgang på de samme resursene som dans, teater og film; disse verdenene som den tar utgangspunkt i. På Borealis i år vil det være mange komponister som også fremfører sine egne verk,

«And always, always, working against the clock, because the disciplines which are drawn from have the luxury of development and rehearsal periods far longer than those commonly found in new music. Then again, the New Discipline relishes the absence of that luxury, of the opportunity to move fast and break things. In this way, it is a practice more than anything else. And the concomitant: the New Discipline is located in the fact of composers being interested and willing to perform, to get their hands dirty, to do it themselves, do it immediately.»

Du kan lese hele teksten på norsk her.

Opplev verk som aktiverer og engasjerer alle sanser på Borealis 2016!
Vi anbefaler:


Object Collection – It’s All True
Ensemble Pamplemousse
Jennifer Walshe – AN GLÉACHT

24th desember 2015

God Jul og Godt Nyttår!

God Jul fra Borealis teamet og et nytt år fullt av musikk og nye lyder!

 

11th november 2015

Den aller første Borealis Listening Club!

BLC

Vår første utgave av Borealis Listening Club ble en suksess! Takk til alle dere som kom, spiste popkorn og lyttet til eksperimentelle verk. Det ble delt musikk og ideer, og mange deltok aktivt og delte meninger og tanker om musikken vi hørte.

Og det var også noen spesielt gode tilbud til klubbens medlemmer, blant annet gratisbilletter til kommende konserter med ny musikk i Bergen.

Så om du ønsker å ta del i disse gode nyhetene fremover, vær sikker på at du mottar vårt nyhetsbrev og følger vår Facebookgruppe. Her ligger vi også ut musikken og verkene fra i går kveld, og her kommer det mer info om neste møte i Borealis Listening Club tirsdag 8. Desember. Hvis du har noen spørsmål eller forslag til musikk å lytte til, kontakter du claudia@borealisfestival.no

28th oktober 2015

Kom og lyt!

BLC

Du er hermed invitert til vår nye og spennende Borealis Listening Club! Sammen skal vi utforske nye og gamle eksperimentelle lyd-verdenener. Kom og lytt sammen med oss, se kortfilmer eller ta del i fremføring av eksperimentelle verk. Den andre tirsdagen i måneden på vårt kontor på Hordaland Kunstsenter, setter vi frem popcorn og inviterer inn til Borealis Listening Club, som er åpen for alle – fra førstegangslytteren til den erfarne musikkviter, fra de aller minste til de eldste og klokeste.

Vi møtes annenhver tirsdag i måneden for å lytte til musikk, dele egne tanker og erfaringer om musikken, og lade opp til #borealis2016. Vi møtes i caféen på Hordaland Kunstsenter, fra november til februar 2016. Baren er åpen.

Meld deg inn i Borealis Listening Club facebook-gruppe og vår mailingliste for å være sikker på å motta informasjon og påminnelse om kommende arrangementer, og hvis du fortsatt har spørsmål kontakter du Claudia Cox.

16th oktober 2015

Borealis søker nå etter praktikant / festivalassistent

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med alle de forskjellige aspektene med å lage festival!

Vi søker etter folk som kan starte i før jul og som kan forplikte seg til rundt 15 timer/uken, men vi kan være fleksible for de rette personen! Du vil jobbe tett sammen med kunstnerisk leder og daglig leder, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men kan ikke bidra til reise og opphold.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2016!

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send en e-post med dine kvalifikasjoner, musikk interesser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet – tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 1. november.

13th oktober 2015

Tusen takk!

Sofia Jernberg & Ingar Zach

En stor takk til alle som tok turen siste lørdag, for å se litt inn i krystalkulen mot Borealis 2016. Det var en inspirende samtale med Sigurd Fischer Olsen og Sofia Jernberg om bestillingsverket som han skriver for hun og BIT20 Ensemble. Verket har verdenspremiere på Borealis 2016.

Denne kvelden bød også på en fantastisk konsert med Sofia og perkusjonisten Ingar Zach – håper vi kommer til å høre med til de to på samme scene.

Her kan du høre samtalen om bestillingsverket og sjekk også ut de fine bilder av den herlige kvelden.

_MG_8591(S) _MG_8597 _MG_8611(s) _MG_8613(s)

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto Magnus Håland Sunde

 

2nd oktober 2015

Komponisten og sangeren – 10. oktober

Hvordan blir et nytt verk til? Hva gjør egentlig komponisten i tiden mellom bestillingen og frem til verket har sin premiere for et publikum? Og får musikeren påvirke denne prosessen?

Komponisten Sigurd Fischer Olsen og sangeren Sofia Jernberg kommer rett fra workshop med BIT20 Ensemble, hvor de har fått testet ut materiale sammen med musikerne. De vil fortelle publikum om sine tanker rundt tilblivelsen av dette nye verket som har premiere på Borealis i mars 2016.

Når Sofia Jernberg først er i byen, må vi sørge for at hun også får synge for deg! Denne fantastiske sangeren trives like godt på operascenen som i en mørkere jazzklubb, og stemmen hennes beskrives som et unikt allsidig instrument. Denne kvelden samarbeider hun for første gang med perkusjonisten Ingar Zach, som du kanskje kjenner fra blant annet Dans les arbres, Huntsville og Mural. Møt mannen som gir ny mening til et enkelt trommeoppsett!

Komponisten og Sengeren

Presenteres i samarbeid med BIT20 Ensemble.

Lørdag 10. Oktober, kl. 20.00 (åpen dør og bar fra 19.30)
Hordaland Kunstsenter
Dørene, – og baren, åpner 19.30. Samtalen starter kl. 20 i cafeen og konserten skjer i galleriet.
Gratis adgang.

Velkommen!

 

8th september 2015

Nytt kontor!

Borealis byr nå velkommen på vårt nye kontor på HKS, Hordaland Kunstsenter. Mandag og tirsdag ringer du på, onsdag og resten av uken er den fine cafeen åpen og du kan komme rett opp og si hei! Vi er i full gang med planlegging av ‪#‎Borealis2016 – og det blir bra!

 

28th august 2015

The Subjective Frequency Transducer – 28. august

The Subjective Frequency Transducer

Takk for en fantastisk kveld! Takk til alle som tok del i Borealis’ bidrag til sesongåpningen av Landmark. Etter en performance av Stine Janvin Motland, var det mulig for publikum selv å teste den fantastiske maskinen.

_MG_6982 _MG_6991 _MG_6985 _MG_6977 _MG_6960 _MG_6959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder av Magnus Håland Sunde.

Hør også et intervju med Stine på Studentradioen:

Intervju: Stine Janvin Motland – «The Subjective Frequency Transducer» by Egg På Studentradioen I Bergen on Mixcloud

9th mars 2015

The Sounds of Bergen!


Miniature Bergen-tiltshift

There is always sound. It is constantly around us. Some of those sounds grab our attention more than others. Borealis Festival is all about different sounds and the roles they (can) play.

We live in a time where we focus more and more on vision, both in and out of home. We watch all our screens, optimise our interior and dance with fashion. We orient by the mountains, look where we walk for safety or aesthetics. Those all are beautiful things. But what happens when you stop for a second and treat your ears, is pretty amazing.

Every place on earth has specific sounds that are always there. They give character to the city.

Here are ten sounds which we think give character to Bergen! We have two festival passes to give away to whoever is most accurate!

Send your answers to rick@borealisfestival.no
We will announce a winner on Wednesday afternoon.

Tip: be as specific as possible.

7th mars 2015

Cassettes and Stones: part wild horses mane on both sides

Get inside the heads of idiosyncratic duo part wild horses mane on both sides, as they develop a new work for Borealis on residency at Bergen Kunsthall. From rocks to broken reverb boxes, their installation performances teeter on the edge of falling apart, embracing the fragile energy of stepping in to the unknown.
Landmark, 13th of march 2015

Video by Karoline Finnema

5th mars 2015

Postkort fra Kirkenes!

.

Lucy Railton og Russell Haswells nye samarbeidsprosjekt drar nytte av språket til instrumental samtidsmusikk og synteser av det analoge og det digitale. Dette bestillingsverket, som presenteres i Bergen av Borealis og Landmark i samarbeid med Dark Ecology, ble utviklet i løpet av en residency i Barentsregionen.
14. mars, 22:30, Landmark

22nd februar 2015

Brådypt

Fra bunnen av bassenget på Sentralbadet, ønsker kunstnerisk leder i Borealis Peter Meanwell deg velkommen til årets festival som foregår 11.-15. mars.

Musikk lånt med tillatelse – Going Home av Sons of Kemet

9th januar 2015

I Samtale: Daniela Cascella

Skribent og kurator Daniela Cascella snakker til Borealis kunstnerisk leder Peter Meanwell om lyd skrivestrategier, italiensk mord historier og hennes kommende prosjekt Writing Sound 2, åpning på www.lydgalleriet.no på 20 november 2014.