Opening
 • Åpningskonsert : Skuret ved sjøen :
  Verdenspremierer

 • Onsdag, 08.03
 • 19.00 - 20.30
 • Nykirken, Strandgaten 197B
  Havforskningsinstituttets skur 17
 • Sjøforsvarets musikkorps
  Øystein Moen
  Jana Winderen
  SPUNK
  Ingar Bergby

Det går en rett linje fra Nykirken – som ble bygd på 1600-tallet for befolkningen på Nordnes – til Havforskningsinstituttets skur 17, hvis rom huser en myriade av utstyr som brukes i moderne undervannsforskning. I og mellom disse hulelignende og kontrasterende rommene feirer vi åpningen av Borealis og festivalens forbindelse til byens materielle tilstedeværelse, gammel og ny, fysisk og flytende.

Tre verdenspremierer åpner festivalen, der tre prominente og kontrasterende norske komponister vil utforske konsertrommet og det nærliggende gatebildet. I Nykirken framføres et verk av Øyvind Torvund skrevet for Sjøforsvarets musikkorps. Et arbeid som fletter sammen divergerende lydverdener og messinginstrumentenes karakter med Øystein Moens virtuose syntherseizer. Omringet av havforskningsutstyr presenterer feltopptakskunstneren Jana Winderen et flunkende nytt flerkanals verk som utforsker Den Norske Marinens historie med undervannsopptak, og sidestiller den med egen opptakspraksis. Improvisasjonskollektivet SPUNK vil bidra med sin unike komposisjonsmetode, og flettes sammen med Sjøforsvarets musikkorps for å skape et verk som binder sammen oppbevaringsbygget og kirken, og arbeider med disse rommenes innsider og utsider.

Konserten vil avholdes både innendørs og utendørs. Kle dere godt!

Verk av
Øyvind Torvund – Cinematic Pieces
Jana Winderen – Classified
SPUNK – DIKHROOS

KJØP BILLETT HER!

Presentert i samarbeid med Havforskningsinstituttet, Nykirken og SFMK.
Bilde av Magnus H. Sunde

Biografier:

Sjøforsvarets musikkorps(SFMK) har røtter tilbake til 1792, og er ett av Norges fem helprofesjonelle militærkorps. SFMK består av 28 topputdannede musikere som sammen utgjør et dynamisk og svært allsidig ensemble. De opptrer på mange arenaer både i Forsvaret og utenfor, og behersker de fleste musikalske genre. Korpset har markert seg som et av Norges fremste ensembler, særlig innen samtidsmusikken – med tallrike urfremføringer, festivalopptredener, CD-utgivelser og ikke minst med utøverprisen fra Norsk Komponistforening i 2008. Forsvarets musikk ble også tildelt Kulturrådets ærespris for 2016 for sin uvurderlige rolle i norsk kulturliv, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt siden 1818.

Øystein Moen har gjennom de ti siste årene spilt en sentral rolle i det norske sjangeroverskridende ensemblet Jaga Jazzist, samt vært fast samarbeidspartner med Susanne Sundfør i hennes liveband. Gjennom arbeidet med spesielt disse to prosjektene har han utviklet et særegent uttrykk rotfestet i elektronisk musikk og bruk av elektroniske instrumenter. Han har jobbet med blant annet Jenny Hval, Highasakite, Thea Hjelmeland og Stian Westerhus. Øystein var solist på Øyvind Torvund sitt bestillingsverk Sweet Pieces som ble framført under Only Connect i 2016. Stykket var skrevet spesifikt til synthesizerne Mellotron, Minimoog og Prophet 5, instrumenter som utgjør en sentral del av Øystein sitt musikalske uttrykk.

Jana Winderen er en kunstner utdannet ved Goldsmiths College i London, men har bakgrunn fra matematikk, kjemi og fiskeøkologi ved Universitetet i Oslo. Hun vant en av de viktigste prisene for kreativitet og nytenkning innen digitale medier i 2011, Golden Nica, Ars Electronica, i kategorien for digital musikk og lydkunst.
”De siste ti årene har jeg samlet opptak gjort med hydrofoner; fra elver, kystlinjer og hav i Asia, Europa og Amerika; fra isbreer på Grønland, Island og Norge. I havets dyp finnes det usynlige, men hørbare landskap, som vi i stor grad er uvitende om, til tross for at havet dekker mer enn 70% av planeten vår.”

Pippi Langstrømpe finner opp ordet “spunk”, og tilbringer en dag med å lete etter hva ordet kan bety. Med samme innstilling lager SPUNK fritt improvisert musikk, der hvert medlems individuelle uttrykk har like stor vekt.
SPUNK ble dannet i 1995 og er et aktivt ensemble i inn- og utland, både live og på plate. Konsertrommet er viktig for SPUNK. I deres stedsspesifikke installasjoner Reir og Lys, og i konserter med live video, blir SPUNKs konsertrom nærmest som ensemblets femte medlem, som musikerne spiller sammen med. SPUNK er Kristin Andersen, Hild Sofie Tafjord, Maja S.K. Ratkje og Lene Grenager.

Ingar Bergby er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Sibelius Akademiet. Han har vært tilknyttet Bergen Filharmoniske Orkester som fast gjestedirigent, og som profildirigent for Kringkastingsorkesteret (KORK), hvor han mottok KORK-prisen i 2010. For Värmlandsoperaen var han sjefsdirigent i åtte år, og for Opera Vest og BIT20 Ensemble i 10 år. Ingar har vært sjefsdirigent for Kongelige norske marines musikkorps, og gjester jevnlig alle norske symfoniorkestre og forsvarskorps, Den Norske Opera, samt en rekke orkestre i Europa. I 2010 kåret Norsk komponistforening han til Årets utøver for sitt arbeid med norsk og nordisk samtidsmusikk. Ingar er i dag kunstnerisk leder for Sjøforsvarets musikkorps (SFMK).

Øyvind Torvund (f. 1976) er komponist, har studert i Oslo og Berlin, og spilt gitar i rockeband og improvisasjonsgrupper. Musikken hans er satt sammen av ulikt materiale og inkonsekvent tilnærming: Lyder fra rock og dagliglivet eller naturen, satt inn i kammermusikken; enkelhet i en kompleks kontekst; improvisasjon i sameksistens med nøyaktig notasjon; musikk kombinert med film eller projeksjoner; alvorlighet satt opp mot humor. Øyvind ble i 2016 nominert til Nordisk Råds Musikkpris.

Billett

Tweet This   Share this on Facebook