Fire trommeslagere, fire trommesett. I forbindelse med dette nye verket – bestilt av Borealis – har trommeslagerne Michaela Antalová, Chris Corsano, Anja Jacobsen og Øyvind Skarbø tilbrakt en uke i Slovakia, der de har utviklet et stykke som henter kraft fra de kreative synergiene og spenningene som eksisterer innad i en gruppe bestående av fire selvstendige musikalske personligheter. Med ideen om å skape et verk for fire trommeslagere som spiller på fire trommesett som eneste utgangpunkt, har de komponert et stykke som fanger energien til et improvisasjonssett, men likevel innehar en kompositorisk struktur som gjennomgående vever sammen rytmikk og harmonikk, og som bare kan spilles av åtte armer. Hver trommeslager bidrar til gruppen med ulike bakgrunner, fra innovativ trommeeksperimentering, så vel som erfaring i diverse skyggefulle hjørner av trommeverden, fra ny perkusjonsmusikk til fri improvisasjon, jazztromming til eksperimentelle kollektiver. Ved å lage et prosjekt med bare trommeslagere, søker gruppen å aksentuere de uendelige lydverdenene som instrumentet innehar, og finne nye kreative rammer å arbeide innenfor. All den tid trommeslagerne ikke har spilt sammen før dette prosjektet, er DRUMS like mye et sosialt og kollektivt komposisjonseksperiment, som et musikalsk ett.

KJØP BILLETT HER!

Drums er presentert som en del av Fresh Air prosjektet.
Prosjektet Fresh Air: Current trends in music, cinema, theatre and media art er et samarbeid mellom A4 og festivalen NEXT i Bratislava. Prosjektet er støttet av EØS-midler, og midler fra regjeringsbudsjettet til den slovakiske republikk.

Biografier:

Michaela Antalová er en slovakisk trommeslager som bor i Oslo. Michaela gjør både solokonserter og driver flere band; trommeduoen Nutela, kvartetten Fennel ¬¬¬– som improviserer med akustiske gitarer og vokal, og det alternative popbandet Bye Victoria. Hun utforsker improvisering i mange ulike settinger og er medlem av Prague Improvisation Orchestra. Hun samarbeider med flere musikere i Tsjekkia, ofte i det alternative rockebandet Květy eller i improduoen Antalová/Tarnovski. Å spille med perkusjonister og å utforske mulighetene til slagverkinstrumenter er hennes største fokus, og på soloalbumet Oblak, Oblek, Oblúk demonstrerer Michaela sitt instrument.

Chris Corsano er trommeslager, og har vært i tet innen improvisasjon, avant-rock og støymusikk siden 90-tallet. Han har jobbet med saksofonister som Paul Flaherty, Joe McPhee og Evan Parker; gitaristene Sir Richard Bishop, Heather Leigh Murray og Jim O’Rourke, samt de unike artistene Björk, Ghédalia Tazartès, Merzbow og Jandek. Han søker stadig etter å utvide sin lydpalett utover de tradisjonelle oppfatningene av hva et trommesett er, eller ikke er, og angriper settet sitt med alt fra cellostrenger som er strukket over skaprtrommen, til kontaktmikrofoner og en mengde utvidede teknikker som han selv har utviklet.

Anja Jacobsen er komponist, trommeslager og sanger fra København. I soloprosjektet hennes, Frk. Jacobsen, bruker hun perkusjon og stemmen til å utforske menneskets fascinasjon for verdensrommet. Hun er trommeslager og komponist i bandet Selvhenter, som etter å ha turnert i Europa og Japan de siste årene har fått strålende kritikker for sin uvanlige kombinasjon av instrumenter, og energiske liveopptredener. I tillegg til å ha vært med på å grunnlegge det danske kunstkollektivet og plateselskapet Eget Værelse, er hun også hjernen bak, og leder for Valby Vokalgruppe; et band som utforsker stemmen som midtpunktet i alle komposisjoner.

Øyvind Skarbø: “Eg begynte å spele trommer i Stranda skulekorps når eg var 9 år gamal. Sidan har eg halde fram med det. Eg har studert all slags musikk. Eit viktig stikkord for meg er friheit til å gjere som eg vil, til dømes gjennom improvisasjon. Improvisasjon som eit verktøy, ikkje ein sjanger. Eg likar ikkje når musikk er for sterk, eg syns spenninga er større når dynamikken blir ivareteken. Favorittplata mi for tida er Let’s Stay Together med Al Green.”

Billet

Tweet This   Share this on Facebook