Borealis’ 2017 samarbeid med Utmark presenterer enda en kveld med dyptloddende nye lyder, med to artister fra USA – Moor Mother og Abdu Ali, som tøyer definisjonen for hva rap er, og kanaliserer en ny afrofuturisme for å skape upolerte plattformer for nye budskap – og DJ Marfox, som bringer rytmene fra Lisboas angolesisk-portugisiske undergrunn til dansegulvet. Fra Philadelphia, USA, kommer den interdisiplinære artisten Camae Ayewa med sitt Moor Mother-prosjekt, som blander protester og tidsreiser i en virvelvind av ofte rasende eksperimentell støy og poesi. Abdu Ali har det ene beinet i klubbscenen i Baltimore, og det andre i eksperimentell rap, og vever sammen kraftfulle vers om homofobi og rasisme til en vill, ukategoriserbar liveframføring. Før kvelden tar slutt spiller DJ Marfox, plateselskapssjef for Lisboas anerkjente selskap Principé, som har vært ledende i å utgi kontemporær dansemusikk fra Portugals hovedstad, forsteder, kommunale boligområder og slum.

KJØP BILLETT HER!

Presentert i samarbeid med Utmark.

Biografier:

Camae Ayewa fra Philadelphia i USA er den tverrestetiske artisten bak prosjektet
Moor Mother. Hun blander protest og afrofuturistiske tidsreiser, og skaper en virvelvind av ofte aggressiv, eksperimentell støy og poesi. Arbeidet hennes bærer i seg det frigjørende sinnet fra punken og den improviserende ånden fra Sun Ra. Gjennom bruk av elektronikk, feltopptak og analoge støybokser frembringer hun frakterte, kakofoniske bølger som ordene hennes kan surfe på. Hennes siste album, Fetish Bones, utgitt i september 2016, ble kåret til nr. 3 på The Wire sin «albums of the year»-kåring.

Abdu Ali er rå, kompleks og visker ut alle tenkelige forskjeller. Han er en homofil rapper fra den amerikanske byen Baltimore, som legger kraftfulle tekster om rasisme og homofobi på den råeste dansemusikken og på mer eksperimentelle produksjoner. Han har blitt sammenlignet med Death Grips og andre støyrap-grupper på grunn av sin utrolige energi på scenen, og har skapt sin helt egen sound med grobunn i egne erfaringer og historier, påvirket av punk, støymusikk, afrofuturisme og BMore klubbmusikk. I 2016 slapp han MONGO, som Fader magazine kalte «a pitch-perfect ‘black self-care mixtape’ from Baltimore’s most exciting rapper.»

I musikken til
DJ Marfox, aka Marlon Silva, møter hans angolanske røtter dagens Portugal, og kuduro – den elektroniske musikken fra Luanda – går gjennom en transformasjon når den lander og blir født på nytt på den Afro-portugisiske klubbscenen i Lisboa. Marfox er DJ, produsent og nå sjef for plateselskapet Príncipe Discos, og mener at å finne sine røtter er en viktig drivkraft for kreativ, teknologisk og kollektiv sosial evolusjon. Musikken hans har oppnådd ikonisk status i det urbane Portugal og i den afrikanske diasporaen i Europa. Dette har skapt muligheten for framveksten av et nettverk av unge, kreative sjeler på grasrotnivå, på jakt etter å bryte gamle tradisjoner innen lyd og kultur.

Billett

Tweet This   Share this on Facebook