21st juni 2017

Borealis Anbefaler – Juni

Du pakker for stranden – speedos, flip-flops, solkrem – men hva skal du lytte til eller lese? Frykt ikke, Borealis har noen forslag for deg å utforske mens du nipper på en piña colada…

Screen Shot 2017-06-20 at 11.45.23

 

Håkon Stene & Kristine Tjøgersens nye album asleep, street, pipes, tonesutgitt på plateselskapet Hubro, er den perfekte måten å miste seg selv i lyder, ettersom de undersøker verkene til den amerikanske komponisten Michael Pisaro.

Tenk stillhet, dybde og frossen lyd verden! Perfekt for hytten synes vi!

 

Screen Shot 2017-06-21 at 10.27.53

Hvis din tid på stranden blir forstyrret av tanker om hva musikkens fremtid kan inneholde, anbefaler vi Robert Barrys utmerkede nye bok The Music of the Future. Boken inneholder ikke ett sett med spådommer, men en glede over musikalske eksperimenter og er en viktig veiviser og inspirasjon til alle som er involvert i musikk: “to fail again, fail better.”
Kanksje finner du også et avsnitt om Borealis i boken!

 

 

Screen Shot 2017-06-20 at 11.48.49

 

Og når du har utforsket stillheten og framtiden, sjekk ut dette nye albumet med remixer av den brasilianske vokal legenden Elza Soares, inkludert noen fete dansegulv-låter av Borealis sin favoritt – DJ Marfox!
 

 

God sommer!

14th juni 2017

Møt komponistene under Borealis Ung Komponist

Øyvind Skarbø, Kristin Bolstad, Tine Grieg Viig og Rosella (Johanne Skaansar, Carmen Boveda, Vladimíra Ščigulinská, Claudia Cox) DSC
Komponistene Øyvind Skarbø, Kristin Bolstad og Tine Grieg Viig, sammen med strykekvartetten Rosella (Johanne Skaansar, Carmen Boveda, Vladimíra Ščigulinská, Claudia Cox). Komponisten Alan Ó Raghallaigh var ikke til stede for det første møtet.

 

Møt de fire dyktige komponistene Borealis har gleden å samarbeide med under Borealis Ung Komponist mentorprogram: Alan Ó Raghallaigh, Kristin Bolstad,Tine Grieg Viig og Øyvind Skarbø.

Borealis er glade for i dag å kunne by fire yngre komponister velkommen til første samling i Borealis Ung Komponist –  mentorprogrammet for komponister i startfasen av sin karriere, og som vi tror kan være med å forme fremtidens musikkopplevelser. Programmet vil oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av unge komponisters arbeid på Vestlandet.

I perioden frem til Borealis i mars 2018, skal komponistene Alan Ó Raghallaigh, Kristin Bolstad, Tine Grieg Viig og Øyvind Skarbø jobbe tette sammen med fire internasjonalt anerkjente mentorer og strykekvartetten Rosella om nye verk. Norske Christian Wallumrød og Øyvind Torvund, amerikanske Natacha Diels og engelske Joanna Bailie er invitert inn som mentorer for disse unge komponistene for å utfordre de til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Mentorprogrammet består av workshops, mentormøter og iscenesettelse av konserten.

Les mer om komponistene, mentorene og Rosella – besøk Borealis Ung Komponist nettside og følg med framgangen av Borealis Ung Komponist tumblr.

Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersen Minnefond og Norsk Komponistforening.

8th mai 2017

Borealis anbefaler – mai

Kaija Saariaho – Photo by Andrew Campell
Kaija Saariaho – Photo by Andrew Campell

Da den finske komponisten Kaija Saariaho sin opera L´amour de Loin ble arrangert på Metropolitan Opera i New York i fjor, var det den andre operaen av en kvinnelig komponist som har vært presentert under selskapets historie. Den første var i 1903… Under Festspillene i Bergen snakker Peter Meanwell med en av Europas mest fremtredende komponister om et liv i musikken, rollen som kjønn har spilt i hennes karriere og om den pågående ubalansen mellom mannlige og kvinnelige komponister på scenen.

I tillegg til Peter sin samtale med komponisten Kaija Saariaho, må du ikke gå glipp av urfremførelsen av hennes nye bestillingsverk for cello, sammen med verk av Per Nørgård, Benjamin Britten og JS Bach. Fra Londons ny musikk scene er London Sinfonietta også i byen, og som en del av Norsk Komponistforeningens 100-årsjubileum, fremfører de verk av Eivind Buene og Rolf Wallin, samt Louis Andriessena og mer av Kaija Saariaho. 

 

På kontoret denne måneden gleder vi oss for de kommende albumene fra Bergens lokale  Phonophani og Borealis sin favoritt (og 2015 artist) Jlin.

24th april 2017

Borealis Ung Komponist

Bilde av Monica Santos HerbergBorealis søker komponister til vårt mentorprogram

Borealis – en festival for eksperimentell musikk presenterer en spennende mulighet for komponister tidlig i sin karriere, uavhengig av alder. Som en del av Borealis sitt engasjement for å oppmuntre til nye musikalske opplevelser og konserter i Bergen, tilbyr vi fire komponister muligheten til å delta i et mentorprogram av et års varighet, og som ender med en konsert på Borealis. Programmet er rettet mot komponister i startfasen av deres karriere, og kan prioritere søkere med tilknytning til Vestlandet.

Borealis har invitert fire internasjonalt anerkjente komponister fra Norge og utlandet for å være mentorer i dette programmet, heriblant amerikanske Natacha Diels og norske Øyvind Torvund. I tillegg vil deltakerne arbeide tett sammen med strykekvartetten Rosella, som består av yngre, spennende og ambisiøse musikere basert i Bergen. Det vil også arbeides med iscenesettelse av verkene før den endelige konserten.

Dette prosjektet har som mål å oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av unge komponisters arbeid på Vestlandet. Det vil også utfordre deltakerne til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Borealis arbeider aktivt for lik kjønnsrepresentasjon i alle prosjekter vi initierer og oppfordrer alle som er kvalifisert til å søke uansett kjønn.

Praktisk informasjon:
Det blir holdt 5 økter av 2 dagers varighet, som alle inneholder workshops og møter med mentorene, samt prøver med Rosella. Programmet løper fra juni 2017 til mars 2018, hvor prosjektet avsluttes med en konsert på Borealis 2018.

Søknadskriterier:
– komponister i startfasen av sin karriere (uansett alder)
– ønske om å utvikle seg videre under profesjonelle rammer
– har mulighet for å delta i alle møtene i Bergen
– komponister med tilknytning til Vestlandet kan prioriteres

Søknad skal inneholde følgende:
– CV (dokumentasjon av arbeid som komponist)
– motivasjonsbrev for deltakelse i programmet (skriv om deg selv, hvorfor du vil søke, din tilknytning til Vestlandet, og en ide om hvordan du ville eksperimentert med strykekvartetten)
– lyd/video opptak eller noter av nye verk (kan sendes som linker)

Søknadsfrist er 15. mai 2017
Søknader sendes til post@borealisfestival.no
Spørsmål kan rettes til essia@borealisfestival.no
Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersen Minnefond og Norsk Komponistforening.

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted i Bergen fem dager i mars hvert år. Det er et sted for eventyrlysten lytting, og her feirer vi musikken som ikke lar seg sette inn i velkjente rammer. Borealis er ikke én type eller sjanger av musikk, men i stedet en døråpner til de mest vågale og nyskapende artister og musikere, som gir oss noe nytt på vår vei videre.

2nd april 2017

Borealis 2017

Onsdag 08.03

Borealis 2017 – onsdag 08.03

 

Torsdag 09.03

Borealis 2017 – torsdag 09.03

 

Fredag 10.03

Borealis 2017 - fredag 10.03

 

Lørdag 11.03

Borealis 2017 - lørdag 11.03

 

Søndag 12.03

Borealis 2017 – søndag 12.03

 

Videos

10th februar 2017

Programbok

Her er online versjonen av Borealis 2017 sin fargerike programbok!

22nd desember 2016

Nytt artistslipp for Borealis 2017

mm_aa_djm

Borealis er glade for å kunne legge til en kveld med nye musikalske eksperiment til festivalen i mars, som en del av vårt årlige samarbeid med Bergen Kunsthalls konsertserie Utmark. Fra Philadelphia, Baltimore og Lisboa kommer tre artister med hardtslående musikk for dansegulvet. Moor Mother, Abdu Ali og DJ Marfox er tre artister som skyver grensene i deres sjanger, og som har fått stadig større internasjonal omtale for deres kompromissløse kunst. Borealis er på stadig jakt etter lyder som ikke lett passer inn i en sjanger, og denne kvelden byr på lyrikk og musikk som er like konfronterende som dansbar.

Camae Ayewa fra Philadelphia, USA er den interdisiplinære artisten bak prosjektet Moor Mother. Hun blander protest og afrofuturistiske tidsreiser, og skaper en virvelvind av ofte aggressiv, eksperimentell støy og poesi. Arbeidet hennes bærer i seg det frigjørende sinne fra punken og den improviserende ånden fra Sun Ra, og gjennom bruk av elektronikk, feltopptak og analoge støylagere frembringer hun frakterte, kakofoniske bølger som ordene hennes kan surfe på. Hennes siste album, Fetish Bones, utgitt i september i år, ble kåret til nr. 3 i The Wire sin «albums of the year»-kåring.

Abdu Ali er rå, kompleks og visker ut alle tenkelige forskjeller. Han er en homofil rapper fra den amerikanske byen Baltimore, som legger kraftfulle tekster om rasisme og homofobi på den råeste dansemusikken og på mer eksperimentelle prouksjoner. Han har blitt sammenlignet med Death Grips og andre støyrap-grupper på grunn av sin utrolige energi på scenen, og har skapt sin helt egne sound med grobunn i egne erfaringer og historier, påvirket av punk, støymusikk, afrofuturisme og BMore klubbmusikk. I 2016 slapp han MONGO, som Fader magazine kalte «a pitch-perfect ‘black self-care mixtape’ from Baltimore’s most exciting rapper.»

I musikken til DJ Marfox, aka Marlon Silva, møter hans angolanske røtter dagens Portugal, og kuduro – den elektroniske musikken fra Luanda – går gjennom en transformasjon når den lander og blir født på nytt på den Afro-portugisiske klubbscenen i Lisboa. Marfox er DJ, produsent og nå sjef for plateselskapet Príncipe Discos, og mener at å finne sine røtter er en viktig drivkraft for kreativ, teknologisk og kollektiv sosial evolusjon. Musikken hans har oppnådd ikonisk status i det urbane Portugal og i den afrikanske diasporaen i Europa. Dette har skapt muligheten for framveksten av et nettverk av unge, kreative sjeler på grasrotnivå, på jakt etter å bryte gamle tradisjoner innen lyd og kultur.

13th desember 2016

Opplev Borealis fra innsiden!

vonlunteer2016_17

Opplev Borealis fra innsiden!

Ønsker du å være frivillig på Borealis 2017? Vi ser etter frivillige til å jobbe med blant annet billetter, rigging, artistansvarlig, runner, kontor, informasjonsarbeid, transport, catering, dekor og andre gøye arbeidsoppgaver. Les beskrivelse her.

Som frivillig får du blant annet innsikt i hvordan en festival fungerer fra innsiden, møte mange nye spennende mennesker, og ikke minst masse verdifull erfaring. Fyll ut skjemaet med all nødvendig informasjon og vi vil komme tilbake til deg fortløpende. Har du noen flere spørsmål om det å være frivillig? Ta kontakt med frivillig@borealisfestival.no

Meld deg på her! 

18th november 2016

Nytt design og samarbeidsprosjekt med NEXT

borealis2017_banner_wtagline_yellow_upshadow_02

Vi er veldig begeistret for vårt nye design og snart kan du se på vegger og oppslagstavler over hele Bergen. Vi har hatt et tett samarbeid med vår designer Thomas Bush, og har bedt ham om å si et par ord om 2017-designet: “Identiteten jeg har laget for Borealis 2017 er inspirert av de mange arenaene, utøverne, bevegelsene og atmosfærene som utgjør Borealis. Og ikke minst sammenhengen mellom disse komponentene. Veien Borealis viser oss er kanskje ikke den raskeste eller letteste, men kanskje gir det oss muligheten til å gjøre nye og uventede oppdagelser. Designet utrykker dette gjennom det jeg vil beskrive som en harmonisk kakofoni av skrifttyper, farger og linjer.”

Denne måneden annonserer vi også et stort samarbeidsprosjekt med NEXT festivalen i Slovakia. NEXT er den ledende festivalen for utforskende musikk i Slovakia, og vi reiser til Bratislava i slutten av november for å være med i utviklingen av tre prosjekter som vises under Borealis i mars.

Radikale melodier, spontan improvisasjon – NEXT festivalen har alltid vært en spennende arena for den typen musikk Borealis hyller. Derfor er vi veldig glade for å være en del av Fresh Air-prosjektet, som inviterer inn norske og slovakiske publikummere og artister til forestillinger som blir framført på begge festivalene: Drums er et bestillingsverk som utforsker begrensningene til et trommesett; Threnoscope er et stedsspesifikt mikrotonalt droneinstrument, utviklet av komponist og live-programmerer Thor Magnusson; og den slovakiske lydsamleren og lydentusiasten Jonáš Gruska tar med seg sine oppfinnelser til Bergen for å lage en stedspesifikk installasjon og holde en workshop.

 

 

18th oktober 2016

Borealis søker praktikanter innen kommunikasjon og produksjon

EP_Tarnsalen_mhs_web

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med alle de forskjellige aspektene med å lage festival!

Vi søker etter en praktikant som følger tett vår kommunikasjonsansvarlig i jobben med å sette sammen programkatalogen og presentere festivalen til presse og publikum. Vedkommende må være interessert i å jobbe med tekst, være presis og strukturert og kunne formulere seg godt på både norsk og engelsk. Vi søker her etter den rette person som kan starte så snart som mulig.

Vi søker også en praktikant som kan få innsikt i festivalproduksjonen, og som vil jobbe tett med vår produsent. Her søker vi etter den rette personen som kan begynne i desember eller januar.

Som praktikant forplikter du deg til 15 timer/uken, men vi kan være fleksible for den rette personen! Du vil jobbe tett sammen med festivalstaben, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men kan ikke bidra til reise og opphold.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2017!

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send en e-post med dine kvalifikasjoner, musikk interesser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet – tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 1. november.

20th september 2016

Oliver Coates Konsert

I august var Oliver Coates tilbake som en del av Borealis sitt bidrag til “Poekhali! Landmark takes off!” Dette er Landmark sin årlige endags festival for å markere sesongstart sammen med gode samarbeidsparter, deriblant Borealis.

 

Sist Oliver Coates var i Bergen var på åpningen av Borealis 2015, og da sendte han droner av lyd fra toppen av stupebrettet. Denne gangen inntok han og celloen det største gallerirommet i Bergen Kunsthall og bilder fra kvelden kan du se her.

Oliver er cellist, komponist og produsent basert i London, og han har nylig sluppet sitt nyeste prosjekt Upstepping som du kan høre mer av her.

Vi er glade for å annonsere at Oliver Coates vil være tilbake i Bergen mars 2017 med et nytt storstilt bestillingsverk for mange utøvere, elektronikk og video for Borealis!

Foto: Magnus Haaland Sunde

26th august 2016

Borealis Listening Club er tilbake!

BLC_PaulineOliveros

Pauline Oliveros er vår gjest til sesongens første Borealis Listening Club tirsdag 30. august. I et spesielt samarbeid med Bergen Assembly og prosjektet WITHIN, er vi atter på plass i vårt gamle tilholdssted Sentralbadet.

Kunstnerisk leder for Bergen Assembly Tarek Atoui inviterer Borealis Listening Club inn i det unike lytterommet han har skapt i den gamle svømmehallen, og vi vil sammen være vertskap for en helt spesiell utgave av Borealis Listening Club med den elektroniske musikkpioner og hun som introduserte Deep Listening, nemlig Pauline Oliveros. Bli med oss fra kl. 20:00, og vi vil som vanlig ha klar popcorn og åpen bar.  Dette er en fantastisk mulighet til å høre og oppleve en levende musikklegende diskutere hvordan vi kan lytte på helt nye måter.

Bli med oss fra kl. 20:00, og vi vil som vanlig ha klar popcorn og åpen bar. Dette er en fantastisk mulighet til å høre og oppleve en levende musikklegende diskutere hvordan vi kan lytte på helt nye måter. Og det er gratis adgang!

De følgende siste tirsdager i måneden returnerer Borealis Listening Club igjen til vår residens på Hordaland Kunstsenter – helt frem til neste års festival. Her ser vi frem mot høydepunkter på festivalen, og husk at det alltid er ekstra gode tilbud på konserter og andre arrangement for BLC-medlemmer.

10th august 2016

Fornyet tillit til Borealis lederteam

 

Peter og Tine tiltrådte begge i 2014, og har gjennomført to svært vellykkede festivaler. Peter Meanwell har takket ja til nytt åremål som kunstnerisk leder frem til Borealis 2020. Samtidig har Tine Rude takket ja til ny kontrakt, og åremålet er omgjort til fast stilling.

– Under deres ledelse har festivalen utviklet sterke kunstneriske prosjekter og internasjonale samarbeid, og de har hatt en stødig hånd på driften av organisasjonen. Styret er fornøyd med arbeidet og gleder seg over at både Peter og Tine har takket ja til å være med i fortsettelsen, sier styreleder Tone Tjemsland.

– Jeg er glad for tre nye år til å fortsette å utvikle nye spennende og tverrfaglige prosjekter, og jeg gleder meg til å arbeide med det voksende publikumet av eventyrlystne lyttere i Bergen. Borealis har et voksende internasjonalt godt rykte som et sted å høre fremtidsrettede nye arbeider fra Norge og til å møte banebrytende artister fra hele verden. Jeg er veldig stolt av hva Tine og jeg, sammen med festivalteamet har oppnådd så langt, og er spent på hva vi kan gjøre sammen i de neste tre årene, sier briten Peter Meanwell.

Borealis får stadig mer internasjonal anerkjennelse, og har i løpet av de siste to årene innledet flere større samarbeid, samt hentet inn finansiell støtte fra internasjonale partnere. Festivalens fokus på eksperimentell musikk og tilliggende kunstformer har funnet et interessert og nysgjerrig publikum. Tilstedeværelsen i Bergen er styrket, blant annet gjennom etableringen av det månedlige Borealis Listening Club.

– Aktivitet og synlighet gjennom året har vært positivt. Vi er en liten organisasjon som kan snu oss kjapt rundt og teste nye ideer når de oppstår. Jeg gleder meg til å fortsette å overraske og samtidig skape trygge rammer rundt organisasjonen, sier Tine Rude.

30th juni 2016

Borealis søker produsent

_NRK3335HB copyWEB

Borealis søker etter den rette produsenten som kan være med å planlegge frem mot og avvikle en fantastisk festival i mars.

Arbeidsoppgavene vil være varierte og utfordrende, og krever stor grad av selvstendighet, nøyaktighet, initiativ og samarbeidsevne. Du må ha interesse og forståelse for musikken og kunsten vi presenterer og ha erfaring med produksjon, gjerne på alternative arenaer eller kunstformer. Du må ha god skriftlig og muntlig framstillingsevne på norsk og engelsk.

Eksempel på arbeidsoppgaver vil innhenting og dialog med kunstnere, utøvere, samarbeidspartner og leverandører om teknikk og utstyr, oppsett av prøve- og kjøreplaner, logistikk og oppfølging av prosjekter, tett samarbeid med festivalteam og arenaer, og gjennomføring av arrangementer.

Produsenten jobber direkte under daglig leder, arbeidsspråk er norsk og engelsk.

Uregelmessig arbeidstid må påregnes. Engasjementet igangsettes med opplæring og innføring i prosjekter i løpet av september, og med opptrapping av engasjementet frem mot desember og festivalen i mars. Lønn, arbeidstid og stillingsprosent avtales med den rette personen.

Søknadsfrist fredag 15. juli, kl. 12.00. Søknad med CV sendes til tine@borealisfestival.no.
For mer informasjon, kontakt daglig leder Tine Rude på ovennevnte e-post eller telefon 95 90 53 76 .

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som finner sted i Bergen 5 dager i mars hvert år. Vi presenterer nye musikalske eksperimenter fra Bergen, Norge og resten av verden på mange av byens små og større konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Borealis består blant annet av konserter, installasjoner, forestillinger, foredrag og filmer. Vi er et lite team gjennom året, men vokser til en festivalstab på rundt 15 personer og 80 frivillige frem mot mars. Borealis har kontor på Hordaland Kunstsenter.

31st mai 2016

Borealis 2016’s Photo gallery

Onsdag 09.mars


Torsdag 10.mars


Fredag, 11.mars


Lørdag, 12.mars


Søndag, 13.mars

20th januar 2016

Den Nye Disiplinen : et komposisjonelt manifest av Jennifer Walshe

Natacha Diels and Jessie Marino
Natacha Diels og Jessie Marino fra Ensemble Pamplemousse.

Som en del av programmet vårt i 2016 presenterer artister som Object Collection, Natacha Diels og Jessie Marino en ny måte å involvere kroppen på i dagens komposisjoner. Til programmet vårt spurte vi Jennifer Walshe, en irsk komponist og artist hvis egne verk omfavner slik komponert kroppslighet, om å skrive en tekst som reflekterer rundt denne måten å skrive musikk på. Resultatet ble et manifest for en ny komposisjonsskole som hun kaller The New Discipline.

Les hele teksten på norsk her.

I teksten sin beskriver hun disse verkene som et produkt av komponister tilhørende en post-MTV og -internett generasjon, men også et som ikke er fullstendig avvisende til sine dypere røtter,

«The New Discipline thrives on the inheritance of Dada, Fluxus, Situationism etc but doesn’t allow itself to be written off merely as Dada, Fluxus, Situationism etc. It’s a music being written when Dada, Fluxus, Situationism etc have aged well and are universally respected. It takes these styles for granted, both lovingly and cheekily, in the same way it takes harmony and the electric guitar for granted. As starting points. As places to begin working.»

Dette er ikke et rent teoretisk manifest, men et resultat av komponister som har arbeidet hardt, for denne musikken har ikke tilgang på de samme resursene som dans, teater og film; disse verdenene som den tar utgangspunkt i. På Borealis i år vil det være mange komponister som også fremfører sine egne verk,

«And always, always, working against the clock, because the disciplines which are drawn from have the luxury of development and rehearsal periods far longer than those commonly found in new music. Then again, the New Discipline relishes the absence of that luxury, of the opportunity to move fast and break things. In this way, it is a practice more than anything else. And the concomitant: the New Discipline is located in the fact of composers being interested and willing to perform, to get their hands dirty, to do it themselves, do it immediately.»

Du kan lese hele teksten på norsk her.

Opplev verk som aktiverer og engasjerer alle sanser på Borealis 2016!
Vi anbefaler:


Object Collection – It’s All True
Ensemble Pamplemousse
Jennifer Walshe – AN GLÉACHT

24th desember 2015

God Jul og Godt Nyttår!

God Jul fra Borealis teamet og et nytt år fullt av musikk og nye lyder!

 

11th november 2015

Den aller første Borealis Listening Club!

BLC

Vår første utgave av Borealis Listening Club ble en suksess! Takk til alle dere som kom, spiste popkorn og lyttet til eksperimentelle verk. Det ble delt musikk og ideer, og mange deltok aktivt og delte meninger og tanker om musikken vi hørte.

Og det var også noen spesielt gode tilbud til klubbens medlemmer, blant annet gratisbilletter til kommende konserter med ny musikk i Bergen.

Så om du ønsker å ta del i disse gode nyhetene fremover, vær sikker på at du mottar vårt nyhetsbrev og følger vår Facebookgruppe. Her ligger vi også ut musikken og verkene fra i går kveld, og her kommer det mer info om neste møte i Borealis Listening Club tirsdag 8. Desember. Hvis du har noen spørsmål eller forslag til musikk å lytte til, kontakter du claudia@borealisfestival.no

28th oktober 2015

Kom og lyt!

BLC

Du er hermed invitert til vår nye og spennende Borealis Listening Club! Sammen skal vi utforske nye og gamle eksperimentelle lyd-verdenener. Kom og lytt sammen med oss, se kortfilmer eller ta del i fremføring av eksperimentelle verk. Den andre tirsdagen i måneden på vårt kontor på Hordaland Kunstsenter, setter vi frem popcorn og inviterer inn til Borealis Listening Club, som er åpen for alle – fra førstegangslytteren til den erfarne musikkviter, fra de aller minste til de eldste og klokeste.

Vi møtes annenhver tirsdag i måneden for å lytte til musikk, dele egne tanker og erfaringer om musikken, og lade opp til #borealis2016. Vi møtes i caféen på Hordaland Kunstsenter, fra november til februar 2016. Baren er åpen.

Meld deg inn i Borealis Listening Club facebook-gruppe og vår mailingliste for å være sikker på å motta informasjon og påminnelse om kommende arrangementer, og hvis du fortsatt har spørsmål kontakter du Claudia Cox.

16th oktober 2015

Borealis søker nå etter praktikant / festivalassistent

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med alle de forskjellige aspektene med å lage festival!

Vi søker etter folk som kan starte i før jul og som kan forplikte seg til rundt 15 timer/uken, men vi kan være fleksible for de rette personen! Du vil jobbe tett sammen med kunstnerisk leder og daglig leder, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men kan ikke bidra til reise og opphold.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2016!

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send en e-post med dine kvalifikasjoner, musikk interesser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet – tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 1. november.

13th oktober 2015

Tusen takk!

Sofia Jernberg & Ingar Zach

En stor takk til alle som tok turen siste lørdag, for å se litt inn i krystalkulen mot Borealis 2016. Det var en inspirende samtale med Sigurd Fischer Olsen og Sofia Jernberg om bestillingsverket som han skriver for hun og BIT20 Ensemble. Verket har verdenspremiere på Borealis 2016.

Denne kvelden bød også på en fantastisk konsert med Sofia og perkusjonisten Ingar Zach – håper vi kommer til å høre med til de to på samme scene.

Her kan du høre samtalen om bestillingsverket og sjekk også ut de fine bilder av den herlige kvelden.

_MG_8591(S) _MG_8597 _MG_8611(s) _MG_8613(s)

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto Magnus Håland Sunde

 

2nd oktober 2015

Komponisten og sangeren – 10. oktober

Hvordan blir et nytt verk til? Hva gjør egentlig komponisten i tiden mellom bestillingen og frem til verket har sin premiere for et publikum? Og får musikeren påvirke denne prosessen?

Komponisten Sigurd Fischer Olsen og sangeren Sofia Jernberg kommer rett fra workshop med BIT20 Ensemble, hvor de har fått testet ut materiale sammen med musikerne. De vil fortelle publikum om sine tanker rundt tilblivelsen av dette nye verket som har premiere på Borealis i mars 2016.

Når Sofia Jernberg først er i byen, må vi sørge for at hun også får synge for deg! Denne fantastiske sangeren trives like godt på operascenen som i en mørkere jazzklubb, og stemmen hennes beskrives som et unikt allsidig instrument. Denne kvelden samarbeider hun for første gang med perkusjonisten Ingar Zach, som du kanskje kjenner fra blant annet Dans les arbres, Huntsville og Mural. Møt mannen som gir ny mening til et enkelt trommeoppsett!

Komponisten og Sengeren

Presenteres i samarbeid med BIT20 Ensemble.

Lørdag 10. Oktober, kl. 20.00 (åpen dør og bar fra 19.30)
Hordaland Kunstsenter
Dørene, – og baren, åpner 19.30. Samtalen starter kl. 20 i cafeen og konserten skjer i galleriet.
Gratis adgang.

Velkommen!

 

8th september 2015

Nytt kontor!

Borealis byr nå velkommen på vårt nye kontor på HKS, Hordaland Kunstsenter. Mandag og tirsdag ringer du på, onsdag og resten av uken er den fine cafeen åpen og du kan komme rett opp og si hei! Vi er i full gang med planlegging av ‪#‎Borealis2016 – og det blir bra!

 

28th august 2015

The Subjective Frequency Transducer – 28. august

The Subjective Frequency Transducer

Takk for en fantastisk kveld! Takk til alle som tok del i Borealis’ bidrag til sesongåpningen av Landmark. Etter en performance av Stine Janvin Motland, var det mulig for publikum selv å teste den fantastiske maskinen.

_MG_6982 _MG_6991 _MG_6985 _MG_6977 _MG_6960 _MG_6959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder av Magnus Håland Sunde.

Hør også et intervju med Stine på Studentradioen:

Intervju: Stine Janvin Motland – «The Subjective Frequency Transducer» by Egg På Studentradioen I Bergen on Mixcloud

9th mars 2015

The Sounds of Bergen!


Miniature Bergen-tiltshift

There is always sound. It is constantly around us. Some of those sounds grab our attention more than others. Borealis Festival is all about different sounds and the roles they (can) play.

We live in a time where we focus more and more on vision, both in and out of home. We watch all our screens, optimise our interior and dance with fashion. We orient by the mountains, look where we walk for safety or aesthetics. Those all are beautiful things. But what happens when you stop for a second and treat your ears, is pretty amazing.

Every place on earth has specific sounds that are always there. They give character to the city.

Here are ten sounds which we think give character to Bergen! We have two festival passes to give away to whoever is most accurate!

Send your answers to rick@borealisfestival.no
We will announce a winner on Wednesday afternoon.

Tip: be as specific as possible.

7th mars 2015

Cassettes and Stones: part wild horses mane on both sides

Get inside the heads of idiosyncratic duo part wild horses mane on both sides, as they develop a new work for Borealis on residency at Bergen Kunsthall. From rocks to broken reverb boxes, their installation performances teeter on the edge of falling apart, embracing the fragile energy of stepping in to the unknown.
Landmark, 13th of march 2015

Video by Karoline Finnema

5th mars 2015

Postkort fra Kirkenes!

.

Lucy Railton og Russell Haswells nye samarbeidsprosjekt drar nytte av språket til instrumental samtidsmusikk og synteser av det analoge og det digitale. Dette bestillingsverket, som presenteres i Bergen av Borealis og Landmark i samarbeid med Dark Ecology, ble utviklet i løpet av en residency i Barentsregionen.
14. mars, 22:30, Landmark

22nd februar 2015

Brådypt

Fra bunnen av bassenget på Sentralbadet, ønsker kunstnerisk leder i Borealis Peter Meanwell deg velkommen til årets festival som foregår 11.-15. mars.

Musikk lånt med tillatelse – Going Home av Sons of Kemet

9th januar 2015

I Samtale: Daniela Cascella

Skribent og kurator Daniela Cascella snakker til Borealis kunstnerisk leder Peter Meanwell om lyd skrivestrategier, italiensk mord historier og hennes kommende prosjekt Writing Sound 2, åpning på www.lydgalleriet.no på 20 november 2014.