• Annelies Van Parys : Private View

 • Sunday, 12.03
 • 15.00–16.30
 • Peer Gynt-salen, Grieghallen, Edvard Griegs plass 1
 • Annelies Van Parys, musikk
  Etienne Sieben, diregent
  BIT20 Ensemble, orkester
  Neue Vocalsolisten, vokalensemble
  Jen Hadfield, libretto
  Tom Creed, regi
  Collective 33 1/3, visuelt design
  Peter Quasters, lysdesign
  Viviane Coubergs, kostymedesign
  Gaea Schoeters, Scenografi

Hitchcock-inspirert opera!

Voyerisme og sosial isolasjon er kjernetemaene i denne thrilleren av en kammeropera som tar utgangspunkt i Alfred Hitchcocks Vinduet mot bakgården (1954). Annelies Van Parys Private View foregår i en lukket verden, bestående av et kvartal med blokkleiligheter; beboerne har trukket seg fullstendig tilbake og kjenner knapt sine naboer. Kan den kollektive angsten forårsaket av et mord føre disse menneskene sammen? Under omstendighetene mordet skaper – hva er virkelig, hva er innbilt? Hvem er menneskene vi observerer og hva kan man finne ut ved å observere dem? Er det vi ser – og fortolker – alltid sannheten?

Mens de fire sangerne på scenen manipulerer store projeksjonsskjermer, reduseres karakterene til arketyper, metaforer for medmenneskelige mønstre, skissert utelukkende etter deres handlinger eller ikke-handlinger. Opptak fra gamle filmer driver historien fremover på tvetydig vis; ingenting er entydig sant eller usant, alt er åpent for fortolkning. Ofte glemmer kikkeren at den som blir sett på, ser tilbake. Når morderen begynner å kvitte seg med vitnene, flyttes trusselen over på betrakteren par excellance; publikum.

En uhyggelig opera som i like stor grad hører hjemme i film noir-verdenen som den gjør på operascenen.

Kjøp billetten din her!

Norgespremieren er lørdag 11. mars, kl. 19.00

Presentert i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera og BIT20 Ensemble.

Produsert av Muziektheater Transparant, co-produsert av 33 1/3 Collective, Asko|Schönberg, Opera Days Rotterdam, Concertgebouw Brugge, Deutsche Oper Berlin, Bergen Nasjonale Opera og Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, og støttet av Productiefonds Oost Nederland og BesteBuren. Komposisjonen er et bestillingsverk av Annelies Van Parys bestilt av Muziektheater Transparant og Kunsthuis Opera Vlaanderen. Librettoen er bestilt av Bergen Nasjonale Opera.

Biografier:

Annelies Van Parys er en av Belgias ledende komponister. Hun fokuserer hovedsakelig på musikkteater, men er også anerkjent for sine symfonier og kammermusikk. Annelies’ verk har blitt framført av samtlige kjente ensembler i Belgia, i tillegg til utenlandske ensembler og de fleste belgiske orkestre. Som student ved konservatoriet sang Annelies i et renessansekor og fikk der en dyp forståelse for teater og hvordan stemmen fungerer. I 2014 komponerte hun sin første opera, Private View, bestilt av Muziektheater Transparant. Denne operaen ble belønnet med den første FEDORA-prisen – Rolf Liebermann Prize for Opera 2014.

Den belgiske dirigenten Etienne Siebens ble tilbudt dirigentposisjoner både i Belgia og i utlandet nesten umiddelbart etter han fullførte studiene i orkesterdirigering under Lucas Vis, Hiroyuki Iwaki og Jorma Panula. Pressen beskrev ham som Belgias nye dirigenthåp. Fra 1992 til 2008 var han dirigent og kunstnerisk leder for sitt eget ensemble, Prometheus Ensemble. Som fulltidsdirigent for Symfonieorkest Vlaanderen, fikk Etienne mulighet til å sette personlig preg på orkesterets konserter med sine modige fortolkninger. I løpet av de siste årene har han dirigert Ensemble Musikfabrik, Klangforum Wien, Collegium Vocale Ghent, the Rotterdams Filharmoniske Orkester og Nederlands Kamerkoor.

BIT20 Ensemble framfører et bredt spekter av samtidsmusikk på mange arenaer. De er tradisjonsbærere innen kunstmusikken fra de siste årtier, i tillegg til å skape helt ny musikk og nye prosjekter. Ensemblet har som mål å åpne opp konsertformen, slik at publikummet lettere kan finne veier inn i et komplekst og utfordrende kunstnerisk uttrykk. BIT20 har en fleksibel besetning med sinfoniettaen som kjerne. Majoriteten av ensemblets medlemmer er gruppeledere eller alternerende gruppeledere i Bergen Filharmoniske Orkester.

Neue Vocalsolisten er et ensemble etablert i 1984 spesialisert på fortolkning av samtids-vokalmusikk. Ensemblet har vært kunstnerisk selvstendige siden 2000, og presenterer rundt 20 nye verk i året. De syv konsert- og operasolistene representerer et spekter fra coloratura sopran, kontratenor til basso profondo, og bruker hver enkelts særegne kreativitet til å forme kammermusikken og utvikle verk med komponister og andre fortolkere. Sentralt for gruppens kunstneriske konsept er musikkteater og tverrkunstnerisk arbeid som omfatter elektronikk, video, visuell kunst og litteratur. I tillegg lekes det med kontraster mellom eldre musikk og samtidsmusikk.

Tweet This   Share this on Facebook