Samtale1
 • Samtale : Aquasonic: The Sound
  of Shrimps

 • Torsdag, 09.03
 • 13.00 - 14.30
 • Upstairs, Bergen Kunsthall, Rasmus Meyers allé 5
 • Jana Winderen
  Knut Korsbrekke
  Geir Pedersen

Komponist Jana Winderen i samtale med Knut Korsbrekke fra Havforskningsinstituttet og Geir Pedersen fra Christian Michelsen Research om hva de har lært gjennom å lytte under vann.

Artist og komponist Jana Winderen har brukt store deler av livet på å lytte under vann, og har med dette utgangspunktet skapt kunstverk som har latt henne komme i kontakt med det stadig skiftende og til tider utsatte livet til pattedyr, fisk og andre organismer som lever i verdens vann. Ved å anvende teknikker som hydrofonopptak og ekkogrammer har forskere ved Havforskningsinstituttet lenge brukt lyd som en måte å kartlegge både vannstrømninger og fiskenes bevegelser, for bedre å forstå den undersjøiske verden. Når og hvordan kan disse to praksisene møtes? På den ene siden en lydfiksert og kreativ praksis, på den annen et datadrevet vitenskapelig forskningsprosjekt. Vi ber Jana Winderen og marinbiologer diskutere i hvilken grad deres arbeid sammenfaller, hvor viktig lyttingen er for vår forståelse av havene, og hva vitenskap og kunst kan lære av hverandre.

Etter samtalen blir det et musikalsk innslag i NO. 5 som responderer på Matana Roberts-utstillingen I Call America.

Bio:

Jana Winderen er en kunstner utdannet ved Goldsmiths College i London, men har bakgrunn fra matematikk, kjemi og fiskeøkologi ved Universitetet i Oslo. Hun vant en av de viktigste prisene for kreativitet og nytenkning innen digitale medier i 2011, Golden Nica, Ars Electronica, i kategorien for digital musikk og lydkunst.
”De siste ti årene har jeg samlet opptak gjort med hydrofoner; fra elver, kystlinjer og hav i Asia, Europa og Amerika; fra isbreer på Grønland, Island og Norge. I havets dyp finnes det usynlige, men hørbare landskap, som vi i stor grad er uvitende om, til tross for at havet dekker mer enn 70% av planeten vår.”

Tweet This   Share this on Facebook