• Thor Magnusson : Fermata/Völuspá

  • Onsdag, 08.03
  • 22.00 - 23.00
  • Nykirken, Strandgaten 197B,
  • Thor Magnusson – live-koding
    Michal Matejka – gitar
    Bergsveinn Birgisson – kveding
    Sofia Jernberg – vokal

Ved å la vidt forskjellige uttrykk som live-koding og eldre nordisk litteratur støte sammen, presenterer Thor Magnusson et nytt verk som inneholder norrøn kveding av Bergsveinn Birgisson, fri improvisasjon med vokalist Sofia Jernberg og gitarist Michal Matejka, samt romliggjorte mikrotonale droner fra Thors unike instrument, Trenoskopen.

Trenoskopens notasjon behandles gjennom live-kodingen og lydene representeres projisert som et stort grafisk partitur. Den visuelle framtoningen illustrerer den fundamentale harmonikken i enkelttonene, i tillegg til høyttalerplassering og noter som beveger seg i det spektrale og fysiske rommet som vedvarende avtrykk utmeislet av instrumentalisten.

På Borealis vil Thors nye verk kombinere Trenoskopens droner med en opplesning av Voluspå, det norrøne diktet fra den Eldre Edda; en anonym samling fra norrøn tid som underbygger den nordiske arven, og som denne kvelden vil bli fremført i overlappingen mellom opplesning og sang. I tillegg vil det bli lydlige intervensjoner på orgelet i Nykirken, og de teksturiske og gutturale improvisasjonene fra Sofia og Michal vil bringe sammen eldre musikktradisjoner med den frie improvasjonens ville energi.

KJØP BILLETT HER!

Prosjektet er del av ‘Fresh Air: Current trends in music, cinema, theatre and media art’.
Presentert i samarbeid med A4 og NEXT festival.
Støttet av EØS-midler, og midler fra regjeringsbudsjettet til den slovakiske republikk.

Biografier:

Thor Magnusson jobber med rytmer, frekvenser og ulike grader av intensitet. Han forsker på improvisasjon, ny teknologi skapt for musikalsk utfoldelse, live-koding, notasjon og digitale partitur, kunstig intelligens og datastyrt kreativitet, programmeringsopplæring, og teknologi-filosofi. Alle disse temaene går opp i en høyere enhet gjennom prosjektet Threnoscope, et live-kodet system han skal spille på under Borealis 2017. I tillegg til å fremføre og skrive om musikk, foreleser han ved University of Sussex i Brighton.

Michal Matejka eksperimenterer. Med livet, med å bygge hus, med å ha barn, med å være lærer, med å ikke ha nok tid… På et tidspunkt begynte han å eksperimentere med lyd, og å utforske mulighetene innenfor fri improvisasjon, noe som resulterte i hans deltagelse i band og prosjekter som Ankramu, Škvíry&Spoje, Námestie republiky and Prague improvisation orchestra. Han samarbeider også med komponist Miro Tóth på hans sprøe prosjekter Dunkeltherapie og Funeral Marching Band, i tillegg til å spille samtidsmusikk med VEN ensemble og Cluster ensemble. Michal jobber som lærer i en 150%-stilling, og kunne ønske han hadde mer tid til familien.

Bergsveinn Birgisson er en bergensbasert forfatter. Han har publisert tre diktsamlinger, fire romaner og en doktoravhandling som tar utgangspunkt i de kognitive og estetiske aspektene ved skaldedikting fra førkristen tid. Bergsveinn har også vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og Brageprisen. Han skriver på islandsk og norsk, og har studert ulike tradisjonelle kvedeteknikker fra Skandinavia. I hans doktoravhandling utviklet han en metode for diktanalyse basert på kognitiv lingvistikk og psykologi. For tiden arbeider Bergsveinn på en roman der følelsene står i fokus.

Den svenske vokalisten og komponisten Sofia Jernberg har vokst opp i Sverige, Etiopia og Vietnam, og er for tiden bosatt i Oslo. Som vokalist er hun spesielt opptatt av å utvikle stemmens ’instrumentale’ muligheter. Sangvokabularet hennes inkluderer lyder og teknikker som ofte står i motsetning til en tradisjonell sangstil, som såkalte split tones, toneløs sang og forvrengt vokal. Hun har vært utøver i flere kammeroperaer, blant annet Salvatore Sciarrinos Lohengrin.

Billett

Tweet This   Share this on Facebook