• Utstilling : The Guest

 • Onsdag, 08.03
 • 14.00 – 18.00
 • Rom 8, Vaskerelven 8
 • Alexandra Azanova
  Julia Cremers
  Laurie Lax
  Marianne Løvvik
  Ida Olsson Emma Sjövall
  Belia Winnewisser

8.–12. mars, 14.00–18.00 (utstillingsåpning tirsdag 7. mars, 18.00)

Gester knyttet til velkomst og mottakelse er sentrale når det kommer til å relatere seg til andre. Å rekke ut en hånd, holde opp en dør, å ta seg tid til å anerkjenne en annens tilstedeværelse – disse er viktige forhold i skapningen av dyp anerkjennelse, særlig når det gjelder ulikheter. Disse gestene strekker seg også inn i våre hjem, der privatlivet av og til blir anskueliggjort for andre, der vi går inn i rollen som vert og konstruerer en gjestfri atmosfære.

Det finnes også situasjoner der vertskapsrollen avbrytes av andres inntreden: bråkete naboer, uventede fremmede, til og med innbrudd. Alle disse utfordrer det private hjemmets grenser, og gjør at den tilmålte relasjonsutvekslingen mellom vert og gjest brister. Gjestfrihet og erfaringen med å anskueliggjøre det hjemlige, leder til spørsmål om grenser. Hvordan utøver nasjoner ulike former for gjestfrihet? Grensereglementer, for eksempel, manifesterer en nasjons ideer om velkomst, og skaper på dramatisk vis betingelsene knyttet til ankomst.

Grenser, inn-og utganger, tollkontroll og visaprosedyrer representerer den nasjonale suverenitet, samtidig som de peker på gjestfrie eller ugjestmilde strukturer knyttet til kontroll og adgang. Tar man i betraktning disse uttrykk og dynamikker for velkomst – og mottakelsesgester, er The Guest en utstilling som består av arbeider som reflekterer rundt hva det betyr å være gjestfri. Arbeidene bruker lyd og lytting som materialitet, lokaliserer oss som lyttere og iscenesetter lydmediet som intersubjektivt: hvordan lyd og lytting blir viktige kanaler for å oppnå en dypere følelse av gjenkjennelse.

Presentert i samarbeid med Fakultet for kunst, musikk og desing, UiB.

Tweet This   Share this on Facebook