13th juni 2018

Borealis Anbefaler – Juni 2018

All That Dust er et plateselskap for ny musikk som er startet av Borealis-vennen, komponisten og pianisten Mark Knoop – tjekk den fine listen over deres utgivelser her!

Her på kontoret av veksler vi mellom å høre et nytt radioverk av Soraya Lutangu (Bonaventure) og Jenna Sutela som er inspirert av slimsopper(!) og psych-pop albumet Nem Kaldi fra Grup Şimşek for den ultimate sommerfølelsen!

8th juni 2018

Borealis søker produsent

Borealis søker etter den rette produsenten som kan være med å planlegge og avvikle en fantastisk festival i mars hvert år. Vi søker en person som kan vil være en del av en liten og effektiv organisasjon, som tar ansvar, er full av pågangsmot og som vil bidra til et godt festivalteam.

Arbeidsoppgavene vil være varierte og utfordrende, og krever stor grad av selvstendighet, nøyaktighet, initiativ og samarbeidsevne. Du må ha interesse og forståelse for musikken og kunsten vi presenterer og ha erfaring med produksjon, gjerne på alternative arenaer eller kunstformer. Teknisk innsikt er en fordel. Du må ha god skriftlig og muntlig framstillingsevne på norsk og engelsk.

Eksempel på arbeidsoppgaver er innhenting og dialog med kunstnere, utøvere, samarbeidspartner og leverandører om teknikk og utstyr, oppsett av prøve- og kjøreplaner, logistikk og oppfølging av prosjekter, tett samarbeid med festivalteam og arenaer, og gjennomføring av arrangementer.

Produsenten jobber direkte under daglig leder, og tett sammen med kunstnerisk leder. Arbeidsspråk er norsk og engelsk.
Uregelmessig arbeidstid må påregnes. Engasjementet igangsettes med opplæring og innføring i prosjekter i løpet av august, og løper frem til festivalen, med mulighet for forlengelse. Lønn og stillingsprosent etter avtale med den rette personen.

Søknadsfrist fredag 22. juni, kl. 12.00.
Søknad med CV sendes til tine@borealisfestival.no.
For mer informasjon, kontakt daglig leder Tine Rude på ovennevnte e-post eller telefon 95 90 53 76 .

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som finner sted i Bergen 5 dager i mars hvert år. Vi presenterer nye musikalske eksperimenter fra Bergen, Norge og resten av verden på mange av byens store og små konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Borealis består blant annet av konserter, installasjoner, forestillinger, foredrag og filmer. Vi er et lite team gjennom året, men vokser til en festivalstab på rundt 15 personer og 120 frivillige frem mot mars. Borealis har kontor på Hordaland Kunstsenter.

28th mai 2018

Borealis Ung Komponist fortsetter!

Rosella/Borealis Ung Komponist 2017/2018 – Foto: Thor Brødreskift/Borealis

Borealis søker komponister for andre runde av vårt mentorprogram!

Vi er glade for å kunne invitere til en ny runde med spennende muligheter for komponister tidlig i sin karriere, uavhengig av alder. Som en del av Borealis sitt engasjement for å oppmuntre til nye musikalske opplevelser og konserter i Bergen, inviterer vi fire komponister til å delta i et mentorprogram av et års varighet, og som ender med en konsert på Borealis. Programmet er rettet mot komponister i alle aldre, fra et bredt musikkfelt, som er i startfasen av deres karriere. Programmet kan prioritere søkere med tilknytning til Vestlandet.

Programmet hadde sin første runde 2017/2018 og 4 nye verk ble presentert som en del av åpningskonserten på Borealis 2018. Vi ser nå etter andre komponister som vil ta del i denne spennende prosessen. Borealis har invitert fire internasjonalt anerkjente komponister fra Norge og utlandet for å være mentorer i denne runden av programmet; britiske Juliana Hodkinson, amerikanske Jessie Marino og norske Maja S.K. Ratkje og Øyvind Torvund. I tillegg vil deltakerne arbeide tett sammen med en kvartett med spennende og ambisiøse musikere basert i Bergen. Det vil også arbeides med iscenesettelse av verkene før den endelige konserten.

Dette prosjektet har som mål å oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av komponisters arbeid på Vestlandet. Det vil også utfordre deltakerne til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Borealis arbeider aktivt for lik kjønnsrepresentasjon i alle prosjekter vi initierer. Vi oppfordrer alle som er kvalifisert til å søke uansett kjønn og alder.

Praktisk informasjon
Det blir holdt 5 samlinger av 2-3 dagers varighet, som alle inneholder workshops og møter med mentorene, samt prøver med kvartetten. Programmet løper fra august 2018 til mars 2019, hvor verkene vil ha premiere på Borealis 2019. Det planlegges deretter å ta verk fra begge disse runder av BUK på turné i regionen.
Søknadsfrist er 14. juni 2018
Søknader sendes til post@borealisfestival.no. Spørsmål kan rettes til gaby@borealisfestival.no

Søknadskriterier
– komponister i startfasen av sin karriere, uavhengig av alder
– ønske om å utvikle seg videre under profesjonelle rammer
– idé om hvordan du musikalsk vil eksperimentere med en kvartett
– mulighet for å delta på alle møtene i Bergen
– komponister med tilknytning til Vestlandet kan prioriteres

Søknad skal inneholde følgende:
– CV (dokumentasjon av arbeid som komponist)
– motivasjonsbrev for deltakelse i programmet (skriv om deg selv, hvorfor du søker, din tilknytning til Vestlandet og beskriv din idé for hvordan du vil eksperimentere med kvartetten)
– lyd/video opptak av egne verk (kan sendes som linker)

Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersens Minnefond, Norsk Kulturråd, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted i Bergen fem dager i mars hvert år. Det er et sted for eventyrlysten lytting, og her feirer vi musikken som ikke lar seg sette inn i velkjente rammer. Borealis er ikke én type eller sjanger av musikk, men i stedet en døråpner til de mest vågale og nyskapende artister og musikere, som gir oss noe nytt på vår vei videre.

23rd mai 2018

Nye personvernregler

I mai innfører EU nye personvernregler for å sikre at dine personopplysninger tas godt vare på. Det tar Borealis på alvor, og da vi ønsker å kunne fortsette å sende deg info om våre arrangementer, trenger vi at du bekrefter at du vil være med oss videre. Vi ber deg derfor bekrefte dette på knappen her.

Bli med videre! 

Vi vil kun lagre din e-post og navn, og hva du ønsker å motta info om. Du kan velge om du vil opplyse oss om hvor du jobber, om det kan være relevant, og det vil da også være lagret.

Vi garanterer at all personlig informasjon som er gitt til oss ved påmelding av nyhetsbrev vil bli lagret på en sikker måte, og vil kun bli brukt til å sende deg nyheter om Borealis og våre arrangementer. Din informasjon vil aldri bli solgt, delt eller gitt videre til andre.

Informasjonen er lagret i programmet MailChimp. Du kan til enhver tid oppdatere dine opplysninger eller melde deg av nyhetsbrevet.

Hvis du ønsker mer info om personvern i Borealis, så vennligst kontakt oss:
post@borealisfestival.no | +47 95 90 53 76

Bemerk vennligst at du aktivt må bekrefte din interesse i nyheter fra Borealis på knappen under. Om du ikke gjør dette innen utgangen av mai vil du bli slettet fra vår liste.

La oss holde kontakten!
Peter & Tine

25th mars 2018

Tell us about #Borealis2018!

Fortell oss om #Borealis2018!

Vi håper du har hatt en like fantastisk festival som vi har!

Vi mener at publikum er like viktige som artistene på scenen, og vi vil gjerne vite litt mer om deg som har vært på festivalen og hvilken opplevelser du har hatt.

Vi ønsker å gjøre festivalen til et sted hvor kunsten er spennende og utfordrende, samtidig som publikum føler seg velkommen og som en del av et fellesskap med andre eventyrlystne lyttere. Din tilbakemelding vil hjelpe oss med å oppnå dette.

Vær ærlig med din tilbakemelding!

Klikk her for å svare på vår korte spørreundersøkelse – det tar bare et par minutter.

21st mars 2018

Borealis 2018

Onsdag 07.03

Borealis 2018 – onsdag 07. mars

Torsdag 08.03

Borealis 2018 – torsdag 08. mars

Fredag 09.03

Borealis 2018 - fredag 09. mars

Lørdag 10.03

Borealis 2018 – lørdag 10. mars

Søndag 11.03

Borealis 2018 – søndag 11. mars

21st februar 2018

Natacha Diels : Papillon and the Dancing Cranes : Borealis 2018

«The piece is a story of rebirth. There’s an element where the cranes are discovering their own naked beauty
Watch more of what Natacha Diels has to say about her piece «Papillon and the Dancing Cranes» premiering at March 11th, 7PM under #Borealis2018

Video: Ben Speck

16th februar 2018

Borealis Anbefaler – Februar 18

Dj Haram – Foto: Eva Wo

Som en perfekt oppladning til festivalen, bør du  få med deg DJ Haram sine siste remixer der hun prøver seg på Aequs Nyama – Lechuga Zafiro sin siste EP på plateselskapet Salviatek. DJ Haram er kåret av Crack Magazine til en av de 50 mest spennende DJ’ene i verden (akkurat nå), og spiller på Borealis lørdag kveld. Du finner et nytt lydspor fra Raven Chacon som del av hans prosjekt Endlings i den siste Wire Under the Radar. Raven står selv på scenen under Borealis på fredag kveld, og hans stykke Journey of the Horizontal People blir fremført av BIT20 String Quartet på søndag under festivalen.

10th februar 2018

Borealis sine frivillige!

Vi er så stolte av våre frivillige, og de er en utrolig viktig del av festivalen vår. Det er hardt arbeid, men mest av alt veldig gøy! Vi har spurt noen av våre tidligere frivillige om deres erfaring med å jobbe for Borealis. Hør og se hva de har å si her:

8th februar 2018

Nedtellingen er i gang! 

Hvilken bedre måte å feire ankomst av våre programbøker enn ved å få vår første smak av Borealis-øl blant våre venner, samarbeidspartnere og fantastiske frivillige? Vi hadde en fantastisk tid under Programlanseringfest på Landmark Bergen! Vil du gjenoppleve kvelden, eller har du gått glipp av? Frykt ikke, våre fotografer fanget alt:

Programlanseringfest – 2018

Bare om knappe tre uker fyller vi Bergen med eksperimentell lyd, samtaler, filmer, morsomheter og fantastiske mennesker!

Allerede neste uke kommer de første tilreisende artistene til byen, og snart er alt klart for å fylle Bergen med musikere, komponister og kunstnere som har tatt med sine spennende prosjekter til Borealis 2018!

Dansende kraner, live meditasjon, opera med en vri, sene lytteseanser, fortryllende elektronisk og dansbar musikk, herlig iskrem, rognebær-øl, og samtaler om film, radio, likestilling og radikal gjestfrihet. Alt dette i vakre, forblåste Bergen! Årets artister sprenger grenser, prøver nye ting, begir seg uredd ut i nytt terreng, og gir oss som publikummere muligheten til å se verden på en litt annen måte.

Les mer i årets programbok!

17th januar 2018

Borealis 2018 – Programlansering

Jenny Moore – Foto: Adam Chard

Velkommen til fem dager med verdenspremierer, eksklusive fremførelser og samtaler i Bergen. Velkommen til Borealis – en festival for eksperimentell musikk!

Fra de første tonene spilles under åpningen av Borealis 2018 i det nye bygget til UiB Fakultet for kunst, musikk og design, til heisekranenes siste bevegelsene på Festplassen under avslutningen av festivalen, er Borealis en reise gjennom ulike inngangsporter til lyd, musikk og lytting.

Fra Peter Ablingers utforsking av et maksimalt fortettet lydbilde med Stian Westerhus og BIT20 Ensemble i Grieghallen, til den skeive, svarte undergrunns-popstjernen MHYSA sine elektroniske fantasier på Landmark; fra kunstneren Sue Tompkins sin elastiske spoken word-fremførelse til asamisimasa og Joanna Bailie sin tolkning av klassiske tegneseriefigurer, åpner festivalen igjen døren for varierte utforskende lydverdener.

Borealis utforsker også de mange inngangene til komponert musikk per 2018. Det blir premiere på tre nye nordiske operaer, og et stort bestillingsverk fra den amerikanske komponisten Natacha Diels for heisekraner og stort ensemble, premierer fra Johannes Kreidler, Daniel Moreira, Catherine Lamb og Laurence Crane, og nye verk fra 13 spennende, norske komponister spredt over de fem dagene.

Stephan Meidell forkaster alle tanker om sjanger når han presenterer en live versjon av sitt hyllede album Metrics; Raven Chacon, Jenny Berger Myhre, G. E. K. og NaEE Roberts tar over Bergen Kunsthall, og DJ Haram og lawd knows fra USA setter fyr på dansegulvet.

Konsertsirkus! vender også tilbake – her presenteres eksperimentell musikk for små og store på en lørdag ettermiddag. Vi arrangerer også samtaler om radikal gjestfrihet, om musikk og film, eksperimentell radio og likestilling. I tillegg åpner vi utstillinger av Mårten Spångberg, Sue Tompkins og Trond Lossius.

Borealis handler like mye om å skape et godt sted å være – å gjøre konserter tilgjengelig for så mange som mulig, sørge for at vi har en lik kjønnsbalanse i vårt program, å åpne opp for diskusjoner og lage rom for meningsytringer og ulike standpunkt, og å samarbeide med kreative mennesker over hele byen – alt fra skolebarn, iskremforhandlere, til fremadstormende komponister.

Borealis 2018 er en berg- og dalbane av lyd og musikk som tar over Bergen i fem dager… vi håper å se dere der!

NORSKE TALENTER
I 2018 har vi med oss noen av de mest spennende stemmene innen ny musikk i Norge: asamisimasa, Pinquins, BIT20 Ensemble, BIT20 String Quartet, Duo Hellqvist/Amaral, avGardEns, Valen Trio og Rosella. I løpet av festivalens fem dager presenteres verk av 13 norske komponister: Kristine Tjøgersen, Danielle Dahl, Ingvild Langgård, Jan Martin Smørdal, Knut Vaage, Sigurd Fischer Olsen, Øyvind Skarbø, Alan Ó Raghallaigh, Rebecka Sofia Ahvenniemi, Øyvind Mæland, Lars Skoglund, Kristin Bolstad og Tine Grieg Viig. Stian Westerhus er med i fremførelsen av Peter Ablingers nye verk, Stephan Meidell presenterer en liveversjon av sitt høyt aktede Metrics-prosjekt, og Jenny Berger Myhre og Sandra Mujinga tar over Bergen Kunsthall sammen med mange andre internasjonale eksperimentalister.

KJØNNSBALANSE
Borealis er overbevist om at kjønnsbalanse i programmeringen gjør festivalen bedre! Festivalledelsen forpliktet seg i 2017 til å programmere Borealis på en måte som reflekterer mangfoldet av artister som finnes der ute, å skape inspirerende rollemodeller for sitt publikum, og å speile samfunnet vi lever i. Vi jobber aktivt med å utfordre de eksisterende holdninger i musikkfeltet. I 2017 ble Borealis tildelt Norsk Komponistforenings Likestillingspris for arbeidet vi gjør for å strebe etter likhet i musikkverdenen. Kjønnsbalansen gjenspeiles også i årets Borealis-program.

UTENFOR KONSERTSCENEN
Også i år tar vi musikken ut av den klassiske konsertsettingen og presenterer musikk i nye rom. Vi jobber tett med komponister, artister og musikere for å engasjere oss i byen vi bor i, både i dens fysiske form og menneskene som lever i den. Borealis 2018 tar over det nye Fakultet for kunst, musikk og design, tegnet av Snøhetta – en av de nyeste arenaene Bergen har å by på. Vi plasserer dansende heisekraner og et stort ensemble på Festplassen, og vårt årlige familiearrangement finner i år sted i de tomme lokalene til KODE 2. I tillegg til dette vil vårt Radical Hospitality-prosjekt utforske de offentlige rommene i byen.

DEN NESTE GENERASJONEN
Borealis er også engasjert i å skape muligheter for den neste generasjonen norske artister. Borealis Ung Komponist ­­er vårt nye mentorprogram for aspirerende komponister med tilknytning til Vestlandet. Programmet gir fire komponister muligheten til å jobbe med strykekvartetten Rosella, i tillegg følges de tett av et internasjonalt mentorteam gjennom hele året.
Sammen med Bergen Nasjonale Opera gjør vi også prosjektet Future Opera. Tre norske komponister jobber side om side med en mentorgruppe, sangere og musikere for å utforske operaens fremtid gjennom tre bestillingsverk.

19th desember 2017

Borealis Anbefaler – Desember

Hvis du enda ikke har kjøpt alle julepresangene dine kan vi anbefale disse freshe t-skjortene som lister opp kvinnelige komponister, eller denne utrolig forførende utgivelsen med kontrabassklarinett-musikk fra John McCowen. Eller så kan du donere en slant til våre venner i Object Collection som samler inn penger for å kunne fremføre operaen It’s All True, et Borealis-bestillingsverk, i New York.

24th november 2017

Borealis tildeles Likestillingsprisen

 

Borealis mottok i dag likestillingsprisen til Norsk Komponistforening i Oslo. Daglig leder, Tine Rude, var tilstede for å ta i mot prisen under utdelingen som fant sted under Komponistforeningen sine fagdager. Borealis har forpliktet seg til å presentere et program som består av 50/50 kjønnsfordeling blant skapende og utøvende kunstnere. 

«Borealis er stolt over å være første mottaker av denne prisen som setter fokus på et viktig tema. Vi tror på at Borealis får et mer interessant kunstnerisk program, med en større relevans for flere når det presenteres mer enn et ensidig perspektiv.» Tine Rude, daglig leder i Borealis.

«Mangfold er nøkkelen til interessant programmering, derfor er det en glede at Borealis får denne prisen. Jeg håper at vi nå kan jobbe sammen med våre kolleger i bransjen for å gjøre musikkmiljøet til en plass som i større grad representerer alle de fantastiske kunstnerne, musikerne og komponistene, av begge kjønn.» Peter Meanwell, kunstnerisk leder i Borealis.

Du kan laste ned og lese Tines takketale her.


MER OM PRISEN
Komponistforeningens styre vedtok våren 2016 en likestillingsagenda, som slår fast at arbeidet med en jevnere kjønnsbalanse blant komponister skal være en av foreningens prioriterte oppgaver. Kunnskap om, og bevissthet rundt, likestillingsproblematikk er vesentlig for å kunne skape endringer.

Likestillingsprisen blir en årlig pris som deles ut til en person, gruppe, institusjon eller forening som har gjort en spesiell innsats for å fremme likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet. Styret i Komponistforeningen gikk i høst åpent ut for å få inn forslag på gode kandidater som fortjener oppmerksomhet for sin innsats for likestilling i norsk musikkliv.

«Vi så etter noen som har grepet an problematikken på en ny måte, som har gjort en langvarig innsats, som ved sitt arbeid har satt saken på dagsorden, eller som ved sine handlinger har banet vei og dannet ny positiv praksis på feltet», sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening.

STYRETS BEGRUNNELSE
Komponistforeningens likestillingspris 2017 tildeles en festival som har vært bevisst på likestilling lenge. I sin strategi- og handlingsplan for 2017–2020 har de forpliktet seg til en 50/50-prosent fordeling av kvinner og menn. Dette gjelder både programmering av kunstnere som presenteres på den skapende og utøvende siden, og også innad i selve organisasjonen er dette en målsetning.

Kunstnerisk sett er festivalen en viktig brobygger mellom musikk, lydkunst og visuelle og sceniske kunstformer, og mellom norske og internasjonale aktører. Ikke minst er festivalen svært bevisst på å bygge forståelse for vår egen samtid, ved å åpne våre ører og øyne på nye måter: Hvilke uttrykk, historier og stemmer ble løftet fram i fortiden, og hvilke ble fortiet? Hva er situasjonen i dag, og hvordan ønsker vi å legge til rette for en stimulerende og demokratisk kulturell situasjon – både her og nå, og i fremtiden?

Festivalen som tildeles Komponistforeningens likestillingspris 2017, har i flere sammenhenger i nyere tid uttrykt at det ikke er vanskelig å lage et kjønnsbalansert program i dag, og samtidig ivareta kunstnerisk kvalitet. Det finnes mer enn nok av spennende verk og ypperlige utøvere å velge i blant begge kjønn. Festivalen viser dermed at for å kunne være en reell brobygger, og for å kunne være en samtidsaktør som ikke henger etter tiden vi lever i, er kjønnsbalanse ikke til å komme forbi. Et kjønnsbalansert program vil bidra til å heve den kunstneriske kvaliteten, av den enkle grunn at dersom ett kjønn kommer sterkere til orde enn det andre, oppstår det et trangere kunstnerisk rom – med snevrere perspektiver, mindre mangfold og lavere takhøyde som resultat.

Borealis er medlem av Balansekunst, og setter også søkelys på tematikken gjennom sitt nye mentorprogram for unge komponister, som foregår i Bergen – i samme by som festivalen årlig har funnet sted siden 2004. Et av satsingsområdene er å vise frem og å skape gode rollemodeller, og festivalens kunstneriske leder, Peter Meanwell, deltar aktivt i paneler og samtaler om kjønnsbalanse på det skapende musikkfeltet. Han og daglig leder for festivalen, Tine Rude, har utgjort lederteamet for de årlige festivalene siden 2015, og har helt fra da de startet å jobbe sammen året før, etablert en felles visjon for hva de ønsker festivalen skal være – både for de som arbeider med den, for kunstnere og samarbeidspartnere, for publikum og besøkende, og for kunst- og kulturlivet. De har hele veien tatt de store strukturelle beslutningene i fellesskap, og deres ideer og visjoner er dypt forankret i alle deler av festivalen.

Komponistforeningens likestillingspris for 2017, tildeles: Borealis – en festival for eksperimentell musikk.

14th november 2017

Borealis Anbelafer – November 2017

 

Er du en aspirerende komponist i Bergen området? Og er du kvinne og over 16 år? Da bør du ta kontakt med Rebecka Sofia Ahvenniemi som starter et mentorprogram for kvinner. Vi vil også anbefale interessant lesning fra Borealis 2017-kunstneren Yan Jun, som skriver om forbindelsene mellom den japanske og den kinesiske musikkscenen. Les også den siste utgaven av online magasinet Reflections on Process in Sound, med Manifesto For New Listening av Cathy Lane.

10th oktober 2017

Borealis Anbefaler – Oktober

John Chantler & Johannes Lunds. Foto: Lars Jönsson

Borealis bringer folk sammen, og håpet er at det fører til nye kunstneriske ideer og samarbeid. John Chantler og Johannes Lunds møttes på Borealis 2016, da de begge skrev nye verk til vår åpningskonsert på Bergen Arkitekthøgskole.
Endless Sky er deres nye prosjekt for saksofon og elektronikk – nå sluppet på kassett! (også tilgjengelig i digitalt format om du ikke har walkman’en innen rekkevidde)


Borealis er stolte over å presentere et festivalprogram med kjønnsbalanse, og vi deler med glede dette intervjuet med antroprologen Georgina Born, hvor hun snakker om hvordan bevisstheten omkring kjønnsbalanse tar stadig større plass, og bidrar til et mer mangfoldig og interessant miljø innen ny musikk.

25th september 2017

Borealis søker frivilligansvarlig

Borealis søker etter den rette personen som kan rekruttere, koordinere og motivere våre rundt 100 frivillige frem mot en fantastisk festival i mars. Våre frivillige er maskineriet i festivalen og vi trenger en person som kan ta godt vare på de.

Arbeidsoppgavene vil være varierte og utfordrende, og krever stor grad av selvstendighet, nøyaktighet, initiativ og samarbeidsevne. Du må ha interesse og forståelse for å jobbe med mennesker, og erfaring fra lignende arbeidsoppgaver er en fordel. Borealis benytter produksjonsverktøy og forståelse og erfaring med data og planlegginsverktøy er nødvendig. Du må være utadvendt, like mennesker, takle utfordringer på strak arm og være en god motivator.

Frivilligansvarlig vil jobbe tett sammen med resten av festivalstaben, og er organisert direkte under daglig leder. Det er også en egen praktikant tilknyttet arbeidet med frivillige. Arbeidsspråk er norsk og engelsk. Uregelmessig arbeidstid må påregnes. Engasjementet igangsettes med opplæring og innføring i løpet av november, og med opptrapping av engasjementet frem mot festivalen i mars. Honorar, arbeidstid og oppstart avtales med den rette personen.

Søknadsfrist mandag 16.oktober, kl. 12.00.
Søknad med CV sendes til tine@borealisfestival.no.
For mer informasjon, kontakt daglig leder Tine Rude på ovennevnte e-post eller telefon 959 05 376 .

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som finner sted i Bergen 5 dager i mars hvert år. Vi presenterer nye musikalske eksperimenter fra Bergen, Norge og resten av verden på mange av byens små og større konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Borealis består blant annet av konserter, installasjoner, forestillinger, foredrag og filmer. Vi er et lite team gjennom året, men vokser til en festivalstab på rundt 15 personer og 100 frivillige frem mot mars. Borealis har kontor på Hordaland Kunstsenter.

14th september 2017

Borealis Anbefaler – September

Mens det blir kaldere ute, holder vi ørene varme med den nye vinylutgivelsen fra Yeah You, som sjarmerte alle i senk på Borealis 2016. Hit kom de kjørende i bil, og de fortsatte turen videre – og på turnéen i Nederland spilte de inn denne platen bak i bilen!

Vi minnes også ett år tilbake i tid, da komponisten Pauline Oliveros besøkte Bergen for en spesiell utgave av Borealis Listening Club – les denne artikkelen om hennes arbeid for å få verden til å lytte mer.

Sist men ikke minst – om du er i Bergen kan du som oss ta turen innom festivalen Vill Vill Vest sin mer eksperimentelle del av programmet, og sjekker ut bandene Building Instrument og Cakewalk.

30th august 2017

Borealis søker praktikanter!

Borealis søker praktikanter!

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med flere av de forskjellige aspektene med å lage festival. Vi søker 3 praktikanter som skal jobbe tett sammen med våre ansvarspersoner innen kommunikasjon, koordinering av frivillige og produksjon.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få en bred erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, frivillige, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2018!

Kommunikasjon:
Vi søker etter en praktikant som vil jobbe tett sammen med vår kommunikasjonsansvarlig, i jobben med å sette sammen programkatalogen og presentere festivalen til presse og publikum. Vedkommende må være interessert i å jobbe med tekst, være presis og strukturert og kunne formulere seg godt på både norsk og engelsk. I tillegg vektlegges erfaring med bilderedigering og enkle designoppdrag. Ønsket oppstart oktober.

Produksjon:
Vi søker en praktikant som kan få innsikt i den praktiske og tekniske delen av festivalproduksjonen, og som vil jobbe tett med vår produsent, i tillegg til å få egne selvstendige mindre prosjekter. Vedkommende bør ha god teknisk forståelse, gode datakunnskaper og praktisk sans, i tillegg til å være strukturert og like utfordringer.  Ønsket oppstart november/desember.

Frivilligarbeid:
Vi søker en praktikant som sammen med vår frivilligkoordinator kan inspirere og tilrettelegge for våre 80 frivillige. Du vil få unik innsikt i arbeidet fra rekruttering, koordinering av logistikk og planlegging av fest og moro. Ønsket oppstart november/desember.

Som praktikant forplikter du deg til 15 timer/uken, men vi kan legge til rette for den rette personen. Du vil jobbe tett sammen med festivalstaben, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men bidrar ikke til reise og opphold.

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send søknad med dine kvalifikasjoner og CV, hvilken praktikantstilling du er interessert i – skriv også gjerne om dine musikkinteresser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet.

Søknad sendes til tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 15. september

15th august 2017

Borealis Anbefaler – august

Operasamarbeidet på Borealis 2016, Object Collection. Foto: Henrik Beck

Det er så utrolig gøy å se at prosjekter som startet her i Bergen fortsetter sin ferd rundt i verden! It´s All True er en opera fra amerikanske Object Collection, basert på arkivet til det ikoniske hard-core bandet Fugazi.

Denne operaen var et bestillingsverk til Borealis 2016, og nå kan du gjenoppleve den sagnomsuste premieren fra Bergen igjen på Cafe Oto i London i september, eller høre på platen som straks blir sluppet på plateselskapet SLIP discs.

Hvis du ønsker å tjuvstarte på hva Borealis 2018 bringer, kan du høre på denne nylige utgivelsen av verket Augmented Study av Peter Ablinger.

Og hvis du som oss har spist litt for mye souvlaki i løpet av sommeren, og fortsatt utsetter treningsoppstarten, så kan du myke opp med å lese denne artikkelen av Daniel Ross, som handler om å trene våre ører så vel som vår kropp: «You have to warm your ears so your brain can decide how best to weather the endurance» skriver han i sitt essay for TheQuietus.com

21st juni 2017

Borealis Anbefaler – Juni

Du pakker for stranden – speedos, flip-flops, solkrem – men hva skal du lytte til eller lese? Frykt ikke, Borealis har noen forslag for deg å utforske mens du nipper på en piña colada…

Screen Shot 2017-06-20 at 11.45.23

 

Håkon Stene & Kristine Tjøgersens nye album asleep, street, pipes, tonesutgitt på plateselskapet Hubro, er den perfekte måten å miste seg selv i lyder, ettersom de undersøker verkene til den amerikanske komponisten Michael Pisaro.

Tenk stillhet, dybde og frossen lyd verden! Perfekt for hytten synes vi!

 

Screen Shot 2017-06-21 at 10.27.53

Hvis din tid på stranden blir forstyrret av tanker om hva musikkens fremtid kan inneholde, anbefaler vi Robert Barrys utmerkede nye bok The Music of the Future. Boken inneholder ikke ett sett med spådommer, men en glede over musikalske eksperimenter og er en viktig veiviser og inspirasjon til alle som er involvert i musikk: “to fail again, fail better.”
Kanksje finner du også et avsnitt om Borealis i boken!

 

 

Screen Shot 2017-06-20 at 11.48.49

 

Og når du har utforsket stillheten og framtiden, sjekk ut dette nye albumet med remixer av den brasilianske vokal legenden Elza Soares, inkludert noen fete dansegulv-låter av Borealis sin favoritt – DJ Marfox!
 

 

God sommer!

14th juni 2017

Møt komponistene under Borealis Ung Komponist

Øyvind Skarbø, Kristin Bolstad, Tine Grieg Viig og Rosella (Johanne Skaansar, Carmen Boveda, Vladimíra Ščigulinská, Claudia Cox) DSC
Komponistene Øyvind Skarbø, Kristin Bolstad og Tine Grieg Viig, sammen med strykekvartetten Rosella (Johanne Skaansar, Carmen Boveda, Vladimíra Ščigulinská, Claudia Cox). Komponisten Alan Ó Raghallaigh var ikke til stede for det første møtet.

 

Møt de fire dyktige komponistene Borealis har gleden å samarbeide med under Borealis Ung Komponist mentorprogram: Alan Ó Raghallaigh, Kristin Bolstad,Tine Grieg Viig og Øyvind Skarbø.

Borealis er glade for i dag å kunne by fire yngre komponister velkommen til første samling i Borealis Ung Komponist –  mentorprogrammet for komponister i startfasen av sin karriere, og som vi tror kan være med å forme fremtidens musikkopplevelser. Programmet vil oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av unge komponisters arbeid på Vestlandet.

I perioden frem til Borealis i mars 2018, skal komponistene Alan Ó Raghallaigh, Kristin Bolstad, Tine Grieg Viig og Øyvind Skarbø jobbe tette sammen med fire internasjonalt anerkjente mentorer og strykekvartetten Rosella om nye verk. Norske Christian Wallumrød og Øyvind Torvund, amerikanske Natacha Diels og engelske Joanna Bailie er invitert inn som mentorer for disse unge komponistene for å utfordre de til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Mentorprogrammet består av workshops, mentormøter og iscenesettelse av konserten.

Les mer om komponistene, mentorene og Rosella – besøk Borealis Ung Komponist nettside og følg med framgangen av Borealis Ung Komponist tumblr.

Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersen Minnefond, Norsk Komponistforening og Bergen kommune.

8th mai 2017

Borealis anbefaler – mai

Kaija Saariaho – Photo by Andrew Campell
Kaija Saariaho – Photo by Andrew Campell

Da den finske komponisten Kaija Saariaho sin opera L´amour de Loin ble arrangert på Metropolitan Opera i New York i fjor, var det den andre operaen av en kvinnelig komponist som har vært presentert under selskapets historie. Den første var i 1903… Under Festspillene i Bergen snakker Peter Meanwell med en av Europas mest fremtredende komponister om et liv i musikken, rollen som kjønn har spilt i hennes karriere og om den pågående ubalansen mellom mannlige og kvinnelige komponister på scenen.

I tillegg til Peter sin samtale med komponisten Kaija Saariaho, må du ikke gå glipp av urfremførelsen av hennes nye bestillingsverk for cello, sammen med verk av Per Nørgård, Benjamin Britten og JS Bach. Fra Londons ny musikk scene er London Sinfonietta også i byen, og som en del av Norsk Komponistforeningens 100-årsjubileum, fremfører de verk av Eivind Buene og Rolf Wallin, samt Louis Andriessena og mer av Kaija Saariaho. 

 

På kontoret denne måneden gleder vi oss for de kommende albumene fra Bergens lokale  Phonophani og Borealis sin favoritt (og 2015 artist) Jlin.

24th april 2017

Borealis Ung Komponist

Bilde av Monica Santos HerbergBorealis søker komponister til vårt mentorprogram

Borealis – en festival for eksperimentell musikk presenterer en spennende mulighet for komponister tidlig i sin karriere, uavhengig av alder. Som en del av Borealis sitt engasjement for å oppmuntre til nye musikalske opplevelser og konserter i Bergen, tilbyr vi fire komponister muligheten til å delta i et mentorprogram av et års varighet, og som ender med en konsert på Borealis. Programmet er rettet mot komponister i startfasen av deres karriere, og kan prioritere søkere med tilknytning til Vestlandet.

Borealis har invitert fire internasjonalt anerkjente komponister fra Norge og utlandet for å være mentorer i dette programmet, heriblant amerikanske Natacha Diels og norske Øyvind Torvund. I tillegg vil deltakerne arbeide tett sammen med strykekvartetten Rosella, som består av yngre, spennende og ambisiøse musikere basert i Bergen. Det vil også arbeides med iscenesettelse av verkene før den endelige konserten.

Dette prosjektet har som mål å oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av unge komponisters arbeid på Vestlandet. Det vil også utfordre deltakerne til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Borealis arbeider aktivt for lik kjønnsrepresentasjon i alle prosjekter vi initierer og oppfordrer alle som er kvalifisert til å søke uansett kjønn.

Praktisk informasjon:
Det blir holdt 5 økter av 2 dagers varighet, som alle inneholder workshops og møter med mentorene, samt prøver med Rosella. Programmet løper fra juni 2017 til mars 2018, hvor prosjektet avsluttes med en konsert på Borealis 2018.

Søknadskriterier:
– komponister i startfasen av sin karriere (uansett alder)
– ønske om å utvikle seg videre under profesjonelle rammer
– har mulighet for å delta i alle møtene i Bergen
– komponister med tilknytning til Vestlandet kan prioriteres

Søknad skal inneholde følgende:
– CV (dokumentasjon av arbeid som komponist)
– motivasjonsbrev for deltakelse i programmet (skriv om deg selv, hvorfor du vil søke, din tilknytning til Vestlandet, og en ide om hvordan du ville eksperimentert med strykekvartetten)
– lyd/video opptak eller noter av nye verk (kan sendes som linker)

Søknadsfrist er 15. mai 2017
Søknader sendes til post@borealisfestival.no
Spørsmål kan rettes til essia@borealisfestival.no
Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersen Minnefond og Norsk Komponistforening.

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted i Bergen fem dager i mars hvert år. Det er et sted for eventyrlysten lytting, og her feirer vi musikken som ikke lar seg sette inn i velkjente rammer. Borealis er ikke én type eller sjanger av musikk, men i stedet en døråpner til de mest vågale og nyskapende artister og musikere, som gir oss noe nytt på vår vei videre.

2nd april 2017

Borealis 2017

Onsdag 08.03

Borealis 2017 – onsdag 08.03

 

Torsdag 09.03

Borealis 2017 – torsdag 09.03

 

Fredag 10.03

Borealis 2017 - fredag 10.03

 

Lørdag 11.03

Borealis 2017 - lørdag 11.03

 

Søndag 12.03

Borealis 2017 – søndag 12.03

 

Videos

10th februar 2017

Programbok

Her er online versjonen av Borealis 2017 sin fargerike programbok!

22nd desember 2016

Nytt artistslipp for Borealis 2017

mm_aa_djm

Borealis er glade for å kunne legge til en kveld med nye musikalske eksperiment til festivalen i mars, som en del av vårt årlige samarbeid med Bergen Kunsthalls konsertserie Utmark. Fra Philadelphia, Baltimore og Lisboa kommer tre artister med hardtslående musikk for dansegulvet. Moor Mother, Abdu Ali og DJ Marfox er tre artister som skyver grensene i deres sjanger, og som har fått stadig større internasjonal omtale for deres kompromissløse kunst. Borealis er på stadig jakt etter lyder som ikke lett passer inn i en sjanger, og denne kvelden byr på lyrikk og musikk som er like konfronterende som dansbar.

Camae Ayewa fra Philadelphia, USA er den interdisiplinære artisten bak prosjektet Moor Mother. Hun blander protest og afrofuturistiske tidsreiser, og skaper en virvelvind av ofte aggressiv, eksperimentell støy og poesi. Arbeidet hennes bærer i seg det frigjørende sinne fra punken og den improviserende ånden fra Sun Ra, og gjennom bruk av elektronikk, feltopptak og analoge støylagere frembringer hun frakterte, kakofoniske bølger som ordene hennes kan surfe på. Hennes siste album, Fetish Bones, utgitt i september i år, ble kåret til nr. 3 i The Wire sin «albums of the year»-kåring.

Abdu Ali er rå, kompleks og visker ut alle tenkelige forskjeller. Han er en homofil rapper fra den amerikanske byen Baltimore, som legger kraftfulle tekster om rasisme og homofobi på den råeste dansemusikken og på mer eksperimentelle prouksjoner. Han har blitt sammenlignet med Death Grips og andre støyrap-grupper på grunn av sin utrolige energi på scenen, og har skapt sin helt egne sound med grobunn i egne erfaringer og historier, påvirket av punk, støymusikk, afrofuturisme og BMore klubbmusikk. I 2016 slapp han MONGO, som Fader magazine kalte «a pitch-perfect ‘black self-care mixtape’ from Baltimore’s most exciting rapper.»

I musikken til DJ Marfox, aka Marlon Silva, møter hans angolanske røtter dagens Portugal, og kuduro – den elektroniske musikken fra Luanda – går gjennom en transformasjon når den lander og blir født på nytt på den Afro-portugisiske klubbscenen i Lisboa. Marfox er DJ, produsent og nå sjef for plateselskapet Príncipe Discos, og mener at å finne sine røtter er en viktig drivkraft for kreativ, teknologisk og kollektiv sosial evolusjon. Musikken hans har oppnådd ikonisk status i det urbane Portugal og i den afrikanske diasporaen i Europa. Dette har skapt muligheten for framveksten av et nettverk av unge, kreative sjeler på grasrotnivå, på jakt etter å bryte gamle tradisjoner innen lyd og kultur.

13th desember 2016

Opplev Borealis fra innsiden!

vonlunteer2016_17

Opplev Borealis fra innsiden!

Ønsker du å være frivillig på Borealis 2017? Vi ser etter frivillige til å jobbe med blant annet billetter, rigging, artistansvarlig, runner, kontor, informasjonsarbeid, transport, catering, dekor og andre gøye arbeidsoppgaver. Les beskrivelse her.

Som frivillig får du blant annet innsikt i hvordan en festival fungerer fra innsiden, møte mange nye spennende mennesker, og ikke minst masse verdifull erfaring. Fyll ut skjemaet med all nødvendig informasjon og vi vil komme tilbake til deg fortløpende. Har du noen flere spørsmål om det å være frivillig? Ta kontakt med frivillig@borealisfestival.no

Meld deg på her! 

18th november 2016

Nytt design og samarbeidsprosjekt med NEXT

borealis2017_banner_wtagline_yellow_upshadow_02

Vi er veldig begeistret for vårt nye design og snart kan du se på vegger og oppslagstavler over hele Bergen. Vi har hatt et tett samarbeid med vår designer Thomas Bush, og har bedt ham om å si et par ord om 2017-designet: “Identiteten jeg har laget for Borealis 2017 er inspirert av de mange arenaene, utøverne, bevegelsene og atmosfærene som utgjør Borealis. Og ikke minst sammenhengen mellom disse komponentene. Veien Borealis viser oss er kanskje ikke den raskeste eller letteste, men kanskje gir det oss muligheten til å gjøre nye og uventede oppdagelser. Designet utrykker dette gjennom det jeg vil beskrive som en harmonisk kakofoni av skrifttyper, farger og linjer.”

Denne måneden annonserer vi også et stort samarbeidsprosjekt med NEXT festivalen i Slovakia. NEXT er den ledende festivalen for utforskende musikk i Slovakia, og vi reiser til Bratislava i slutten av november for å være med i utviklingen av tre prosjekter som vises under Borealis i mars.

Radikale melodier, spontan improvisasjon – NEXT festivalen har alltid vært en spennende arena for den typen musikk Borealis hyller. Derfor er vi veldig glade for å være en del av Fresh Air-prosjektet, som inviterer inn norske og slovakiske publikummere og artister til forestillinger som blir framført på begge festivalene: Drums er et bestillingsverk som utforsker begrensningene til et trommesett; Threnoscope er et stedsspesifikt mikrotonalt droneinstrument, utviklet av komponist og live-programmerer Thor Magnusson; og den slovakiske lydsamleren og lydentusiasten Jonáš Gruska tar med seg sine oppfinnelser til Bergen for å lage en stedspesifikk installasjon og holde en workshop.

 

 

18th oktober 2016

Borealis søker praktikanter innen kommunikasjon og produksjon

EP_Tarnsalen_mhs_web

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med alle de forskjellige aspektene med å lage festival!

Vi søker etter en praktikant som følger tett vår kommunikasjonsansvarlig i jobben med å sette sammen programkatalogen og presentere festivalen til presse og publikum. Vedkommende må være interessert i å jobbe med tekst, være presis og strukturert og kunne formulere seg godt på både norsk og engelsk. Vi søker her etter den rette person som kan starte så snart som mulig.

Vi søker også en praktikant som kan få innsikt i festivalproduksjonen, og som vil jobbe tett med vår produsent. Her søker vi etter den rette personen som kan begynne i desember eller januar.

Som praktikant forplikter du deg til 15 timer/uken, men vi kan være fleksible for den rette personen! Du vil jobbe tett sammen med festivalstaben, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men kan ikke bidra til reise og opphold.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2017!

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send en e-post med dine kvalifikasjoner, musikk interesser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet – tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 1. november.

20th september 2016

Oliver Coates Konsert

I august var Oliver Coates tilbake som en del av Borealis sitt bidrag til “Poekhali! Landmark takes off!” Dette er Landmark sin årlige endags festival for å markere sesongstart sammen med gode samarbeidsparter, deriblant Borealis.

 

Sist Oliver Coates var i Bergen var på åpningen av Borealis 2015, og da sendte han droner av lyd fra toppen av stupebrettet. Denne gangen inntok han og celloen det største gallerirommet i Bergen Kunsthall og bilder fra kvelden kan du se her.

Oliver er cellist, komponist og produsent basert i London, og han har nylig sluppet sitt nyeste prosjekt Upstepping som du kan høre mer av her.

Vi er glade for å annonsere at Oliver Coates vil være tilbake i Bergen mars 2017 med et nytt storstilt bestillingsverk for mange utøvere, elektronikk og video for Borealis!

Foto: Magnus Haaland Sunde

26th august 2016

Borealis Listening Club er tilbake!

BLC_PaulineOliveros

Pauline Oliveros er vår gjest til sesongens første Borealis Listening Club tirsdag 30. august. I et spesielt samarbeid med Bergen Assembly og prosjektet WITHIN, er vi atter på plass i vårt gamle tilholdssted Sentralbadet.

Kunstnerisk leder for Bergen Assembly Tarek Atoui inviterer Borealis Listening Club inn i det unike lytterommet han har skapt i den gamle svømmehallen, og vi vil sammen være vertskap for en helt spesiell utgave av Borealis Listening Club med den elektroniske musikkpioner og hun som introduserte Deep Listening, nemlig Pauline Oliveros. Bli med oss fra kl. 20:00, og vi vil som vanlig ha klar popcorn og åpen bar.  Dette er en fantastisk mulighet til å høre og oppleve en levende musikklegende diskutere hvordan vi kan lytte på helt nye måter.

Bli med oss fra kl. 20:00, og vi vil som vanlig ha klar popcorn og åpen bar. Dette er en fantastisk mulighet til å høre og oppleve en levende musikklegende diskutere hvordan vi kan lytte på helt nye måter. Og det er gratis adgang!

De følgende siste tirsdager i måneden returnerer Borealis Listening Club igjen til vår residens på Hordaland Kunstsenter – helt frem til neste års festival. Her ser vi frem mot høydepunkter på festivalen, og husk at det alltid er ekstra gode tilbud på konserter og andre arrangement for BLC-medlemmer.

10th august 2016

Fornyet tillit til Borealis lederteam

 

Peter og Tine tiltrådte begge i 2014, og har gjennomført to svært vellykkede festivaler. Peter Meanwell har takket ja til nytt åremål som kunstnerisk leder frem til Borealis 2020. Samtidig har Tine Rude takket ja til ny kontrakt, og åremålet er omgjort til fast stilling.

– Under deres ledelse har festivalen utviklet sterke kunstneriske prosjekter og internasjonale samarbeid, og de har hatt en stødig hånd på driften av organisasjonen. Styret er fornøyd med arbeidet og gleder seg over at både Peter og Tine har takket ja til å være med i fortsettelsen, sier styreleder Tone Tjemsland.

– Jeg er glad for tre nye år til å fortsette å utvikle nye spennende og tverrfaglige prosjekter, og jeg gleder meg til å arbeide med det voksende publikumet av eventyrlystne lyttere i Bergen. Borealis har et voksende internasjonalt godt rykte som et sted å høre fremtidsrettede nye arbeider fra Norge og til å møte banebrytende artister fra hele verden. Jeg er veldig stolt av hva Tine og jeg, sammen med festivalteamet har oppnådd så langt, og er spent på hva vi kan gjøre sammen i de neste tre årene, sier briten Peter Meanwell.

Borealis får stadig mer internasjonal anerkjennelse, og har i løpet av de siste to årene innledet flere større samarbeid, samt hentet inn finansiell støtte fra internasjonale partnere. Festivalens fokus på eksperimentell musikk og tilliggende kunstformer har funnet et interessert og nysgjerrig publikum. Tilstedeværelsen i Bergen er styrket, blant annet gjennom etableringen av det månedlige Borealis Listening Club.

– Aktivitet og synlighet gjennom året har vært positivt. Vi er en liten organisasjon som kan snu oss kjapt rundt og teste nye ideer når de oppstår. Jeg gleder meg til å fortsette å overraske og samtidig skape trygge rammer rundt organisasjonen, sier Tine Rude.

30th juni 2016

Borealis søker produsent

_NRK3335HB copyWEB

Borealis søker etter den rette produsenten som kan være med å planlegge frem mot og avvikle en fantastisk festival i mars.

Arbeidsoppgavene vil være varierte og utfordrende, og krever stor grad av selvstendighet, nøyaktighet, initiativ og samarbeidsevne. Du må ha interesse og forståelse for musikken og kunsten vi presenterer og ha erfaring med produksjon, gjerne på alternative arenaer eller kunstformer. Du må ha god skriftlig og muntlig framstillingsevne på norsk og engelsk.

Eksempel på arbeidsoppgaver vil innhenting og dialog med kunstnere, utøvere, samarbeidspartner og leverandører om teknikk og utstyr, oppsett av prøve- og kjøreplaner, logistikk og oppfølging av prosjekter, tett samarbeid med festivalteam og arenaer, og gjennomføring av arrangementer.

Produsenten jobber direkte under daglig leder, arbeidsspråk er norsk og engelsk.

Uregelmessig arbeidstid må påregnes. Engasjementet igangsettes med opplæring og innføring i prosjekter i løpet av september, og med opptrapping av engasjementet frem mot desember og festivalen i mars. Lønn, arbeidstid og stillingsprosent avtales med den rette personen.

Søknadsfrist fredag 15. juli, kl. 12.00. Søknad med CV sendes til tine@borealisfestival.no.
For mer informasjon, kontakt daglig leder Tine Rude på ovennevnte e-post eller telefon 95 90 53 76 .

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som finner sted i Bergen 5 dager i mars hvert år. Vi presenterer nye musikalske eksperimenter fra Bergen, Norge og resten av verden på mange av byens små og større konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Borealis består blant annet av konserter, installasjoner, forestillinger, foredrag og filmer. Vi er et lite team gjennom året, men vokser til en festivalstab på rundt 15 personer og 80 frivillige frem mot mars. Borealis har kontor på Hordaland Kunstsenter.

31st mai 2016

Borealis 2016’s Photo gallery

Onsdag 09.mars


Torsdag 10.mars


Fredag, 11.mars


Lørdag, 12.mars


Søndag, 13.mars

20th januar 2016

Den Nye Disiplinen : et komposisjonelt manifest av Jennifer Walshe

Natacha Diels and Jessie Marino
Natacha Diels og Jessie Marino fra Ensemble Pamplemousse.

Som en del av programmet vårt i 2016 presenterer artister som Object Collection, Natacha Diels og Jessie Marino en ny måte å involvere kroppen på i dagens komposisjoner. Til programmet vårt spurte vi Jennifer Walshe, en irsk komponist og artist hvis egne verk omfavner slik komponert kroppslighet, om å skrive en tekst som reflekterer rundt denne måten å skrive musikk på. Resultatet ble et manifest for en ny komposisjonsskole som hun kaller The New Discipline.

Les hele teksten på norsk her.

I teksten sin beskriver hun disse verkene som et produkt av komponister tilhørende en post-MTV og -internett generasjon, men også et som ikke er fullstendig avvisende til sine dypere røtter,

«The New Discipline thrives on the inheritance of Dada, Fluxus, Situationism etc but doesn’t allow itself to be written off merely as Dada, Fluxus, Situationism etc. It’s a music being written when Dada, Fluxus, Situationism etc have aged well and are universally respected. It takes these styles for granted, both lovingly and cheekily, in the same way it takes harmony and the electric guitar for granted. As starting points. As places to begin working.»

Dette er ikke et rent teoretisk manifest, men et resultat av komponister som har arbeidet hardt, for denne musikken har ikke tilgang på de samme resursene som dans, teater og film; disse verdenene som den tar utgangspunkt i. På Borealis i år vil det være mange komponister som også fremfører sine egne verk,

«And always, always, working against the clock, because the disciplines which are drawn from have the luxury of development and rehearsal periods far longer than those commonly found in new music. Then again, the New Discipline relishes the absence of that luxury, of the opportunity to move fast and break things. In this way, it is a practice more than anything else. And the concomitant: the New Discipline is located in the fact of composers being interested and willing to perform, to get their hands dirty, to do it themselves, do it immediately.»

Du kan lese hele teksten på norsk her.

Opplev verk som aktiverer og engasjerer alle sanser på Borealis 2016!
Vi anbefaler:


Object Collection – It’s All True
Ensemble Pamplemousse
Jennifer Walshe – AN GLÉACHT

24th desember 2015

God Jul og Godt Nyttår!

God Jul fra Borealis teamet og et nytt år fullt av musikk og nye lyder!

 

11th november 2015

Den aller første Borealis Listening Club!

BLC

Vår første utgave av Borealis Listening Club ble en suksess! Takk til alle dere som kom, spiste popkorn og lyttet til eksperimentelle verk. Det ble delt musikk og ideer, og mange deltok aktivt og delte meninger og tanker om musikken vi hørte.

Og det var også noen spesielt gode tilbud til klubbens medlemmer, blant annet gratisbilletter til kommende konserter med ny musikk i Bergen.

Så om du ønsker å ta del i disse gode nyhetene fremover, vær sikker på at du mottar vårt nyhetsbrev og følger vår Facebookgruppe. Her ligger vi også ut musikken og verkene fra i går kveld, og her kommer det mer info om neste møte i Borealis Listening Club tirsdag 8. Desember. Hvis du har noen spørsmål eller forslag til musikk å lytte til, kontakter du claudia@borealisfestival.no

28th oktober 2015

Kom og lyt!

BLC

Du er hermed invitert til vår nye og spennende Borealis Listening Club! Sammen skal vi utforske nye og gamle eksperimentelle lyd-verdenener. Kom og lytt sammen med oss, se kortfilmer eller ta del i fremføring av eksperimentelle verk. Den andre tirsdagen i måneden på vårt kontor på Hordaland Kunstsenter, setter vi frem popcorn og inviterer inn til Borealis Listening Club, som er åpen for alle – fra førstegangslytteren til den erfarne musikkviter, fra de aller minste til de eldste og klokeste.

Vi møtes annenhver tirsdag i måneden for å lytte til musikk, dele egne tanker og erfaringer om musikken, og lade opp til #borealis2016. Vi møtes i caféen på Hordaland Kunstsenter, fra november til februar 2016. Baren er åpen.

Meld deg inn i Borealis Listening Club facebook-gruppe og vår mailingliste for å være sikker på å motta informasjon og påminnelse om kommende arrangementer, og hvis du fortsatt har spørsmål kontakter du Claudia Cox.

16th oktober 2015

Borealis søker nå etter praktikant / festivalassistent

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med alle de forskjellige aspektene med å lage festival!

Vi søker etter folk som kan starte i før jul og som kan forplikte seg til rundt 15 timer/uken, men vi kan være fleksible for de rette personen! Du vil jobbe tett sammen med kunstnerisk leder og daglig leder, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men kan ikke bidra til reise og opphold.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2016!

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send en e-post med dine kvalifikasjoner, musikk interesser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet – tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 1. november.

13th oktober 2015

Tusen takk!

Sofia Jernberg & Ingar Zach

En stor takk til alle som tok turen siste lørdag, for å se litt inn i krystalkulen mot Borealis 2016. Det var en inspirende samtale med Sigurd Fischer Olsen og Sofia Jernberg om bestillingsverket som han skriver for hun og BIT20 Ensemble. Verket har verdenspremiere på Borealis 2016.

Denne kvelden bød også på en fantastisk konsert med Sofia og perkusjonisten Ingar Zach – håper vi kommer til å høre med til de to på samme scene.

Her kan du høre samtalen om bestillingsverket og sjekk også ut de fine bilder av den herlige kvelden.

_MG_8591(S) _MG_8597 _MG_8611(s) _MG_8613(s)

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto Magnus Håland Sunde

 

2nd oktober 2015

Komponisten og sangeren – 10. oktober

Hvordan blir et nytt verk til? Hva gjør egentlig komponisten i tiden mellom bestillingen og frem til verket har sin premiere for et publikum? Og får musikeren påvirke denne prosessen?

Komponisten Sigurd Fischer Olsen og sangeren Sofia Jernberg kommer rett fra workshop med BIT20 Ensemble, hvor de har fått testet ut materiale sammen med musikerne. De vil fortelle publikum om sine tanker rundt tilblivelsen av dette nye verket som har premiere på Borealis i mars 2016.

Når Sofia Jernberg først er i byen, må vi sørge for at hun også får synge for deg! Denne fantastiske sangeren trives like godt på operascenen som i en mørkere jazzklubb, og stemmen hennes beskrives som et unikt allsidig instrument. Denne kvelden samarbeider hun for første gang med perkusjonisten Ingar Zach, som du kanskje kjenner fra blant annet Dans les arbres, Huntsville og Mural. Møt mannen som gir ny mening til et enkelt trommeoppsett!

Komponisten og Sengeren

Presenteres i samarbeid med BIT20 Ensemble.

Lørdag 10. Oktober, kl. 20.00 (åpen dør og bar fra 19.30)
Hordaland Kunstsenter
Dørene, – og baren, åpner 19.30. Samtalen starter kl. 20 i cafeen og konserten skjer i galleriet.
Gratis adgang.

Velkommen!

 

8th september 2015

Nytt kontor!

Borealis byr nå velkommen på vårt nye kontor på HKS, Hordaland Kunstsenter. Mandag og tirsdag ringer du på, onsdag og resten av uken er den fine cafeen åpen og du kan komme rett opp og si hei! Vi er i full gang med planlegging av ‪#‎Borealis2016 – og det blir bra!

 

28th august 2015

The Subjective Frequency Transducer – 28. august

The Subjective Frequency Transducer

Takk for en fantastisk kveld! Takk til alle som tok del i Borealis’ bidrag til sesongåpningen av Landmark. Etter en performance av Stine Janvin Motland, var det mulig for publikum selv å teste den fantastiske maskinen.

_MG_6982 _MG_6991 _MG_6985 _MG_6977 _MG_6960 _MG_6959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder av Magnus Håland Sunde.

Hør også et intervju med Stine på Studentradioen:

Intervju: Stine Janvin Motland – «The Subjective Frequency Transducer» by Egg På Studentradioen I Bergen on Mixcloud

9th mars 2015

The Sounds of Bergen!


Miniature Bergen-tiltshift

There is always sound. It is constantly around us. Some of those sounds grab our attention more than others. Borealis Festival is all about different sounds and the roles they (can) play.

We live in a time where we focus more and more on vision, both in and out of home. We watch all our screens, optimise our interior and dance with fashion. We orient by the mountains, look where we walk for safety or aesthetics. Those all are beautiful things. But what happens when you stop for a second and treat your ears, is pretty amazing.

Every place on earth has specific sounds that are always there. They give character to the city.

Here are ten sounds which we think give character to Bergen! We have two festival passes to give away to whoever is most accurate!

Send your answers to rick@borealisfestival.no
We will announce a winner on Wednesday afternoon.

Tip: be as specific as possible.

7th mars 2015

Cassettes and Stones: part wild horses mane on both sides

Get inside the heads of idiosyncratic duo part wild horses mane on both sides, as they develop a new work for Borealis on residency at Bergen Kunsthall. From rocks to broken reverb boxes, their installation performances teeter on the edge of falling apart, embracing the fragile energy of stepping in to the unknown.
Landmark, 13th of march 2015

Video by Karoline Finnema

5th mars 2015

Postkort fra Kirkenes!

.

Lucy Railton og Russell Haswells nye samarbeidsprosjekt drar nytte av språket til instrumental samtidsmusikk og synteser av det analoge og det digitale. Dette bestillingsverket, som presenteres i Bergen av Borealis og Landmark i samarbeid med Dark Ecology, ble utviklet i løpet av en residency i Barentsregionen.
14. mars, 22:30, Landmark

22nd februar 2015

Brådypt

Fra bunnen av bassenget på Sentralbadet, ønsker kunstnerisk leder i Borealis Peter Meanwell deg velkommen til årets festival som foregår 11.-15. mars.

Musikk lånt med tillatelse – Going Home av Sons of Kemet

9th januar 2015

I Samtale: Daniela Cascella

Skribent og kurator Daniela Cascella snakker til Borealis kunstnerisk leder Peter Meanwell om lyd skrivestrategier, italiensk mord historier og hennes kommende prosjekt Writing Sound 2, åpning på www.lydgalleriet.no på 20 november 2014.