• Borealis 2018 – Programlansering

Jenny Moore – Foto: Adam Chard

Velkommen til fem dager med verdenspremierer, eksklusive fremførelser og samtaler i Bergen. Velkommen til Borealis – en festival for eksperimentell musikk!

Fra de første tonene spilles under åpningen av Borealis 2018 i det nye bygget til UiB Fakultet for kunst, musikk og design, til heisekranenes siste bevegelsene på Festplassen under avslutningen av festivalen, er Borealis en reise gjennom ulike inngangsporter til lyd, musikk og lytting.

Fra Peter Ablingers utforsking av et maksimalt fortettet lydbilde med Stian Westerhus og BIT20 Ensemble i Grieghallen, til den skeive, svarte undergrunns-popstjernen MHYSA sine elektroniske fantasier på Landmark; fra kunstneren Sue Tompkins sin elastiske spoken word-fremførelse til asamisimasa og Joanna Bailie sin tolkning av klassiske tegneseriefigurer, åpner festivalen igjen døren for varierte utforskende lydverdener.

Borealis utforsker også de mange inngangene til komponert musikk per 2018. Det blir premiere på tre nye nordiske operaer, og et stort bestillingsverk fra den amerikanske komponisten Natacha Diels for heisekraner og stort ensemble, premierer fra Johannes Kreidler, Daniel Moreira, Catherine Lamb og Laurence Crane, og nye verk fra 13 spennende, norske komponister spredt over de fem dagene.

Stephan Meidell forkaster alle tanker om sjanger når han presenterer en live versjon av sitt hyllede album Metrics; Raven Chacon, Jenny Berger Myhre, G. E. K. og NaEE Roberts tar over Bergen Kunsthall, og DJ Haram og lawd knows fra USA setter fyr på dansegulvet.

Konsertsirkus! vender også tilbake – her presenteres eksperimentell musikk for små og store på en lørdag ettermiddag. Vi arrangerer også samtaler om radikal gjestfrihet, om musikk og film, eksperimentell radio og likestilling. I tillegg åpner vi utstillinger av Mårten Spångberg, Sue Tompkins og Trond Lossius.

Borealis handler like mye om å skape et godt sted å være – å gjøre konserter tilgjengelig for så mange som mulig, sørge for at vi har en lik kjønnsbalanse i vårt program, å åpne opp for diskusjoner og lage rom for meningsytringer og ulike standpunkt, og å samarbeide med kreative mennesker over hele byen – alt fra skolebarn, iskremforhandlere, til fremadstormende komponister.

Borealis 2018 er en berg- og dalbane av lyd og musikk som tar over Bergen i fem dager… vi håper å se dere der!

NORSKE TALENTER
I 2018 har vi med oss noen av de mest spennende stemmene innen ny musikk i Norge: asamisimasa, Pinquins, BIT20 Ensemble, BIT20 String Quartet, Duo Hellqvist/Amaral, avGardEns, Valen Trio og Rosella. I løpet av festivalens fem dager presenteres verk av 13 norske komponister: Kristine Tjøgersen, Danielle Dahl, Ingvild Langgård, Jan Martin Smørdal, Knut Vaage, Sigurd Fischer Olsen, Øyvind Skarbø, Alan Ó Raghallaigh, Rebecka Sofia Ahvenniemi, Øyvind Mæland, Lars Skoglund, Kristin Bolstad og Tine Grieg Viig. Stian Westerhus er med i fremførelsen av Peter Ablingers nye verk, Stephan Meidell presenterer en liveversjon av sitt høyt aktede Metrics-prosjekt, og Jenny Berger Myhre og Sandra Mujinga tar over Bergen Kunsthall sammen med mange andre internasjonale eksperimentalister.

KJØNNSBALANSE
Borealis er overbevist om at kjønnsbalanse i programmeringen gjør festivalen bedre! Festivalledelsen forpliktet seg i 2017 til å programmere Borealis på en måte som reflekterer mangfoldet av artister som finnes der ute, å skape inspirerende rollemodeller for sitt publikum, og å speile samfunnet vi lever i. Vi jobber aktivt med å utfordre de eksisterende holdninger i musikkfeltet. I 2017 ble Borealis tildelt Norsk Komponistforenings Likestillingspris for arbeidet vi gjør for å strebe etter likhet i musikkverdenen. Kjønnsbalansen gjenspeiles også i årets Borealis-program.

UTENFOR KONSERTSCENEN
Også i år tar vi musikken ut av den klassiske konsertsettingen og presenterer musikk i nye rom. Vi jobber tett med komponister, artister og musikere for å engasjere oss i byen vi bor i, både i dens fysiske form og menneskene som lever i den. Borealis 2018 tar over det nye Fakultet for kunst, musikk og design, tegnet av Snøhetta – en av de nyeste arenaene Bergen har å by på. Vi plasserer dansende heisekraner og et stort ensemble på Festplassen, og vårt årlige familiearrangement finner i år sted i de tomme lokalene til KODE 2. I tillegg til dette vil vårt Radical Hospitality-prosjekt utforske de offentlige rommene i byen.

DEN NESTE GENERASJONEN
Borealis er også engasjert i å skape muligheter for den neste generasjonen norske artister. Borealis Ung Komponist ­­er vårt nye mentorprogram for aspirerende komponister med tilknytning til Vestlandet. Programmet gir fire komponister muligheten til å jobbe med strykekvartetten Rosella, i tillegg følges de tett av et internasjonalt mentorteam gjennom hele året.
Sammen med Bergen Nasjonale Opera gjør vi også prosjektet Future Opera. Tre norske komponister jobber side om side med en mentorgruppe, sangere og musikere for å utforske operaens fremtid gjennom tre bestillingsverk.

Tweet This   Share this on Facebook