• MØT KOMPONISTENE

    Borealis Ung Komponist 2020/21

Det er med stor glede vi nå annonserer de fire nye deltagerne i vårt mentorprogram Borealis Ung Komponist! Etter endt søknadsfrist for årets runde var det kommet inn over dobbelt så mange søknader som i fjor, og vi er stolte over å kunne levere et mentorprogram som knytter internasjonale mentorer med lokale komponistspirer og nytenkende musikere.

Årets utvalgte deltagere er Agnes Hvizdalek, Mirte Bogaert, Tord Kalvenes og Vegar Guleng – en bukett av spennende nye stemmer, alle med musikalske investeringer i Bergen og Vestlandet. Med veldig ulike bakgrunner innen alt fra komposisjon og improvisasjon, til samtidsdans og kormusikk blir dette en spennende gjeng å følge gjennom de neste 8 månedene. De fire deltagerne skal skrive musikk for det anerkjente tidligmusikkensemblet Currentes, og får gjennom hele høsten og frem mot Borealis 2021 kyndig veiledning fra årets tre mentorer: Alwynne Pritchard (UK/NO), Raven Chacon (US) og Øyvind Torvund (NO). 

Agnes Hvizdalek

Foto: Lisi Charwat

Som sanger og improvisasjonsmusiker utforsker Agnes Hvizdalek samspillet mellom intuisjon og refleksjon, mellom individet, det kollektive og omverdenen. Som deltager i Borealis Ung Komponist skal hun for første gang lage musikk som fremføres av andre enn henne selv. Hun har fra tidlig vært opptatt av eksperimentell musikk og av stemmen som instrument, noe som preger hennes abstrakte vokalmusikk. Agnes har turnert internasjonalt som utøver, tatt kurs i komposisjon, improvisert- og samtidsmusikk ved University of Music and Performing Arts Vienna, og studert ulike aspekter ved organisert lyd, fra kultur- og sosialantropologi til fonetikk, musikkvitenskap og ledelse. Agnes ble født i Østerrike, og flyttet til Norge i 2008.

Mirte Bogaert

Foto: Maria Baoli

Mirte Bogaert er koreograf og danser. Hun ble utdannet ved Skolen for Samtidsdans (nå Høyskolen for dansekunst) i Oslo i 2014, og videreutdannet seg ved P.A.R.T.S. – Performing Arts Research and Training Studios i Brussel fra 2017–18. Mirte skaper scenekunst, og jobber helst tverrfaglig gjennom ulike samarbeid. Selv om karrieren har dans og koreografi som utgangspunkt har hun alltid hatt en fot i musikken, og hun har de siste årene også deltatt på workshops og kurs med komponister og musikere som Robyn Schulkowsky, Luc Vaes og Stephan Prins. Hennes arbeid fokuserer på kombinasjonen av lyd, tekst og bevegelse plassert inn i koreografiske strukturer. For å kunne kombinere disse ulike kunstformene, lager Mirte grafiske partiturer, som anvendes både som verktøy for å oversette mellom de ulike formene, og som et kunstnerisk produkt som presenteres sammen med, eller i stedet for forestillingen.

Tord Kalvenes

Foto: Sigrun Risa

Tord Kalvenes er utdannet med en mastergrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Han har også studert komposisjon og ensembleledelse ved Norges Musikkhøgskole. Som komponist har Tord samarbeidet med en rekke ensembler med hovedvekt innen vokal- og kirkemusikksjangeren, ofte også som sangutøver. I 2020 ble verket hans Missa De Lumine nominert i kategorien “årets verk” til Musikkforleggerprisen. Verket ble urfremført av Bergen Domkor på Festspillene 2019. I 2017 startet Tord vokalensemblet Tabula Rasa, et bergensbasert sangensemble som jobber med konseptuelle produksjoner, improvisasjon og nye tilnærminger til performative uttrykksmåter. Mye av musikken hans er utgitt gjennom Cantando Musikkforlag og Norsk Noteservice.

Vegar Guleng

Foto: Anette Guleng

Vegar Guleng begynte med pianotimer i en alder av seks år, og ble tidlig utfordret til å komponere. I begynnelsen av 20-årene tok han privattimer i komposisjon med Wolfgang Plagge og satslæreemner ved Universitetet i Oslo. Senere flyttet han til Trondheim der han fortsatte studiene, og i 2018 fullførte han en master i komposisjon med Ståle Kleiberg som veileder. Somrene 2018 og 2019 deltok Vegar på sommerskolen Musica Soundmine i Belgia, ledet av den belgiske komponisten Wim Henderickx. Dette har videre ført til samarbeidsprosjekter og fremførelser med Antwerpen Symfoniorkester og HERMESensemble.

Tweet This   Share this on Facebook