Nyheter

30th December 2020

Trygg & Annerledes – Borealis 2021 kommer

2020 er snart over og ut, og vi føler oss klare til å tre inn i et nytt år – med festival 17.–21. mars!
Vi var den siste festivalen i Norge som ble avviklet før korona snudde hverdagen vår på hodet, og vi har siden det vridd og vendt på hver eneste stein for å finne gode måter å arrangere festival på i en verden der overdreven sosial kontakt ikke anbefales. Vi er klare for utfordringen og gleder oss til å invitere alle på festival også i 2021! Det blir live-konserter og deilige lytteopplevelser med fysisk tilstedeværelse, men det blir også masse godsaker som du kan innta via skjermen din hvor enn du befinner deg i verden. 

Borealis 2021 blir: 

Trygg & Annerledes
Live & Online
Hjemme &Borte
Snill & Vill

Programmet for Borealis 2021 slippes i februar, akkompagnert av en helt ny nettside – vi gir dere en lyd når det er klart for offentlig konsum!

22nd December 2020

Borealis Samtale: Sound of Shrimps

I den sjette episoden av podcasten vår Borealis Samtale får dere høre komponist Jana Winderen i samtale med Knut Korsbrekke fra Havforskningsinstituttetog Geir Pedersen fra Christian Michelsen Research om hva de har lært gjennom å lytte under vann. Jana Winderen driver på den ene siden en lydfiksert og kreativ praksis, mens forskerne driver et datadrevet vitenskapelig forskningsprosjekt. Hør Jana og marinbiologene diskutere i hvilken grad deres arbeid sammenfaller, og hvor viktig lyttingen er for vår forståelse av det som skjer under havets overflate

Lytt og lær på vår Soundcloud – eller hvor enn du hører på Podcast!

16th December 2020

Borealis Anbefaler i desember

Juleferien er rett rundt hjørnet. Og selv om pinnekjøtt og ribbe er godt, er det også viktig med mat for sjelen, og slikt er det tid til i ferien. 

Vi anbefaler deg å lytte til Beatrice Dillon sitt debutalbum Workaround som står på The Guardian sin liste over Beste Album i 2020.

Kanskje trenger du også å utagere i løpet av ferien – i så tilfelle kan du ta turen til Galleri Entrée der kunstner Lin Wang har satt opp en ad hoc tatoveringssjappe: Exotic Dreams Tattoo Shop. Hun tar i mot personlige historier i bytte mot en vaskeekte tatovering. 

Om du ønsker å fortsette turen når du først er i byen, kan du gå videre til Bergen Kunsthall som holder åpent med utstillingen Basically av Nikima Jagudajev. Dette er et pågående live-arrangement, hvor du inviteres til å oppleve koreografi, øving, diskusjon og iscenesettelse av bevegelsesbasert arbeid. Utstillingen er spesialtilpasset Covid-regulasjoner.

Om du sliter med julegavene til dine kunstneriske venner, hva med å gi en kunstbok til å prege stuebordet? Bergen Art Book Fair selger bøker online i år. Vi kan for eksempel anbefale Can You Make The Band Name Bigger? – The Poster Art of Luke Drozd, et resultat av 15 års arbeid med plakat-design for musikkindustrien.

Vi håper ellers at du vil være med oss i å støtte de lokale butikkene i byen vår! Sjekk ut @beholdbergen på Instagram for tips til hvilke små-butikker det er verdt å støtte gjennom julegave-shoppingen, og sjekk ut videoen som ble laget da aktivistene bak instagram-profilen satte opp plakater over hele Bergen sentrum!

14th December 2020

En kreativ høst

Gjennom hele høsten 2020 har Agnes, Mirte, Tord og Vegar jobbet sammen med sine mentorer Raven Chacon, Øyvind Torvund og Alwynne Pritchard for å skrive nye musikkstykker til ensemblet Currentes. Med vidt forskjellige bakgrunner innen koreografi, klassisk komposisjon, kirkemusikk & improvisasjon har de fire utfordret og hjulpet hverandre for å nå målet: urpremiere av fire verk på Borealis i mars 2021.

Vi har intervjuet alle fire for å få et bedre innblikk i prosessen og metodene deres!

Les intervjuene med: Mirte | Vegar | Tord | Agnes

8th December 2020

Positionen anmeldelse av Borealis 2020

Det tyske musikk-magasinet POSITIONEN inneholder en anmeldelse av Borealis 2020 i sin nyeste utgave! En sårt trengt påminnelse om at nydelige ting skjedde i 2020…

“I Bergen by, omringet av det røffe fjordlandskapet på Vestlandet, var festivalen for eksperimentell musikk viet til de mest pressende og aktuelle sosiale spørsmålene, noe jeg aldri har sett før i en musikkfestival. I løpet av festivalens fem dager ble temaer som klimakrisen, rasisme, inkludering og kjønnsspørsmål ikke skissert overfladisk, men faktisk latt påvirke detaljene rundt festivalens planlegging.”

7th December 2020

FRIVILLIGREGISTRERINGEN FOR BOREALIS 2021 ER ÅPEN!

Borealis 2021 er på vei! Vi var den siste festivalen i Norge som ble avviklet før lockdown i 2020, og siden det har vi alle hatt et annerledes år. Situasjonen har påvirket oss til å tenke nytt, lokalt og bærekraftig, og vi planlegger en festival som kan skje selv under strenge smittevernstiltak, med en digital og fysisk, innendørs og utendørs tilstedeværelse. De frivillige utgjør en viktig del av det vi kjenner som Borealis-stemningen, og vi er glad for å kunne invitere dere med i år også!

Les mer og registrer deg!

23rd November 2020

Borealis Samtale: Eavesdropping

I den nyeste episoden av vår podcast Borealis Samtale hopper vi tilbake til 2019 og samtalen med Joel Stern – kurator for Liquid Architecture, en ledende australsk organisasjon for kunstnere som arbeider med lyd. I samtalen diskuteres landskapet mellom det lydlige og det politiske ved bruk av konkrete eksempler fra Liquid Arcitechture sitt prosjekt Eavesdropping med spesielt fokus på to grunnleggende og pågående kampsaker i Australia – annerkjennelsen av urfolket i Australia sin suverenitet og rettighetene til flyktninger som sitter i varetekt. Hva har lyd med dette å gjøre?

Lytt og lær om lydens politiske innvirkning på Soundcloud, eller der du vanligvis finner dine podcaster. 

21st November 2020

Borealis Listening Club: Fellesskap

MELD DEG PÅ BOREALIS ZOOM LISTENING CLUB!

Denne månedens Borealis Listening Club blir på Zoom, hvor vi skal utforske temaet FELLESSKAP gjennom musikken, det digitale formatet og i samtale.

På programmet står et utdrag fra den sør-afrikanske artisten Candice Breitz sin “Legend (A Portrait of Bob Marley)” fra 2005, et dypdykk inn i arkivet for urkultur i Amerika med et opptak av sangen “47b Idumea” fra The Sacred Harp, og det lengre stykket musikk som vi skal lytte til tar oss til 1969 og det andre paragrafet fra Cornelius Cardew sitt banebrytende eksperimentelle verk skrevet for Scratch Orchestra; “The Great Learning”.

Mer info om arrangement finner du på Facebook.
Arrangementet holdes på Zoom onsdag 25. november kl. 20-22, meld deg på her!

16th November 2020

Transgender Awareness Week

Denne uken arrangeres Transgender Awareness Week for alle første gang i Norge! Den norske markeringen er et Bergensinitiativ og er organisert av SAGA (Sexuality and Gender Acceptance), Skeiv Verden Vest og PKI (Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens). Markeringen har et fokus på arabisk språk og tilbyr programmet og flere arrangementer på arabisk. Programmet er stort sett digitalt i år av naturlige grunner, og er fylt opp med alt fra samtaler og radioshow til lytteseanser – gå til Trans Awareness Week sin Facebook-side for detaljert program og informasjon! 

I anledning denne viktige markeringen vender Borealis blikket bakover til noen av de fantastiske artistene som har opptrådt på festivalen, for å støtte og belyse musikken og arbeidet til skeive/ trans/ ikke-binære musikere! Følg med på vår Instagram og Facebook-side gjennom uken!

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som har eksistert siden 2004. En viktig del av Borealis sin virksomhet er ikke bare å arrangere festival, men også å bruke plattformen vi har til å belyse skeivheter i samfunnet, og i det små, bidra til å skape det samfunnet vi ønsker å se i fremtiden. Borealis ønsker å representere samfunnets mangfold, på og av scenen og i publikum, og å skape og vise frem rollemodeller som ikke følger strømmen. Vi heier på organsisajoner som SAGA, Skeiv Verden Vest og PKI som jobber med å opplyse om transrelaterte temaer og støtte opp om transpersoner og deres behov, og er utrolig glade for at vi endelig har en markering i Norge som kan sette ekstra fokus på dette! 

12th November 2020

Borealis 2021: Ruth Bakke & Anne Marthe Dyvi med bestillingsverk

Komponist Ruth Bakke og billed- og videokunstner Anne Marthe Dyvi har funnet hverandre, og jobber frem et bestillingsverk for pipeorgel og videoprojeksjon med arbeidstittelen De Composition, til Borealis 2021! Verket skrives for kirkerommet i Storetveit kirke – det usedvanlig vakre bygget tegnet av den anerkjente arkitekten Ole Landmark, ferdigstilt i 1930. Ruth Bakke har jobbet som kirkeorganist i Storetveit kirke i 45 år i tillegg til sitt imponerende virke som komponist. Hun fremfører altså det nye verket på hjemmebane, men denne gangen i en helt ny setting med Anne Marthe Dyvi sitt visuelle univers preget av naturens prosesser og kirkeorgelets indre. 

Anne Marthe Dyvi ble oppmerksom på Ruth Bakke etter å ha hørt dybdeintervjuet med henne på NRK P2 Spillerom Søndag i 2018. Deretter var veien kort frem til dette nye samarbeidet Borealis får æren av å presentere. Ruth Bakke og Anne Marthe Dyvi er fra to ulike fagfelt og generasjoner. Bakke, født i 1947, har gjort karriere innen komposisjon og som organist, studerte lenge i USA på 60– og 70-tallet, og har komponert for alt fra orkester og brassband, til kammerensembler. Dyvi, født i 1979, kommer fra kunstfeltet og har hatt sitt virke i Bergen siden 2010 da hun fullførte sin master ved Kunst- og Designhøgskolen. Dyvi har en spesiell interesse for teknologi og tid, menneskelig eksistens, overlevelse eller adferd som kommer til utrykk gjennom hennes arbeid.

F.v. Anne Marthe Dyvi, Ruth Bakke

Sammen jobber de to nå frem et verk der deres ulikheter og ulike medium – det visuelle og lydlige – skal møtes og flettes sammen. Med naturens sirkulære prosesser, årshjulet, geologiske tid og menneskepåvirket tid som grunnstruktur og inspirasjon gleder vi oss veldig til å følge prosessen og utviklingen til dette verket som presenteres i mars 2021 på Borealis.

11th November 2020

Borealis anbefaler i november

Selv om november har har bragt tilbake restriksjoner og lockdowns er det fortsatt masse som skjer!

Vi anbefaler B L A C K I E sitt nye album FACE THE DARKNESSsom tok oss rett tilbake til hans uforglemmelige opptreden på Landmark under Borealis i 2019.

Førstkommende torsdag åpner BEK sin festival Den latente byen som skal ta for seg byens skjulte historier fra ulike perspektiver. Sjekk ut Live Streamen fra Bergen Kjøtt! 

Piksel Festival starter snart! Det går an å booke tid for å se utstilling i Studio 207 og på Lydgalleriet. Samtidig har de 3 online TV-kanaler, hvor det blant annet blir konserter, workshops og kunstner-presentasjoner på stream. Følg med på alt det spennende som skjer på deres hjemmeside!

Bergen Art Book Fair åpner straks, i år som digital versjon, og dermed “åpen” mye lengre! Sjekk ut nettsiden online.babf.no, hvor programmet lanseres på fredag 13. november, og åpningsarrangementet på Facebook.

Speakerspeaker er en platform for eksperimentell skriving, samtaler og lydverk som utforsker samtidige tema gjennom et kollektiv av stemmer. Lørdag 14. november blir det dobbel online launch av de to nyeste bøkene tittelert Silence og Failure. Sjekk ut programmet på Facebook-arrangementet her!

20th October 2020

Climate crisis and the arts: fourth episode of Borealis Samtale out now!

This episode of Borealis Samtale brings up the arts’ role in the climate crisis, discussed between climate scientists from Bjerknessenteret, curator Lucia Pietriousti from Serpentine Galleries in London, and Frans Jacobi – professor at Faculty for Art, Music and Design at University of Bergen.

Listen here, or at your preferred podcast platform!

16th October 2020

Borealis 2021:
Raven Chacon med bestillingsverk til BIT20 Ensemble

Komponist Raven Chacon returnerer til Borealis i 2021 med et bestillingsverk skrevet for BIT20 Ensemble der han benytter stemme, feltopptak og video, komponert og designet med tanke på de endrede betingelsene for live-fremførelser og sosiale samlinger. I bestillingsverket benytter Chacon sin utøver-bakgrunn innen støy og elektronikk i kombinasjon med hans lange erfaring med å komponere akustiske kammerverk. Chacon har holdt sitt virke som soloutøver og komponist separert og bestillingsverket er derfor en unik og ny sammensmeltning av de to verdenene som Chacon opererer i. Kammerverk fra Chacon sin portfølje vil også presenteres sammen med bestillingsverket. 

Chacon har lang fartstid med å skrive for klassisk instrumentasjon, og har vunnet flere priser og mottatt stipender for sitt imponerende arbeid innen komposisjon. Chacon var i Bergen under Borealis i 2018 da BIT20 String Quartet fremførte hans verk “The Journey of the Horizontal People”. Han stod også selv på scenen på denne festivalen og gjorde et suggererende og intenst solosett på Bergen Kunsthall. 

Chacon er fra Fort Defiance, Navajo Nation – det største reservatet for urbefolkningen i USA, og er bosatt i Albuquerque i New Mexico. Hans arbeid har blitt presentert på alt fra Whitney Biennale til documenta 14.

Vi gleder oss til å presentere musikken hans under Borealis 2021 – og til å samarbeide med et av Nordens fremste samtidsmusikkensembler igjen; BIT20 Ensemble. 

15th October 2020

Borealis anbefaler i oktober

Oktober er en drøm av en måned på kulturfronten. Vi anbefaler sterkt at du tar turen til BIFF – her kan du se hva som helst og bli klokere, men vi anbefaler spesielt dokumentaren “Other Music” om den legendariske platebutikken med samme navn i New York.

For deg som må holde deg hjemme, eller ikke er i Bergen, tilbyr BIFF i år også et utvalg av 2020-programmet på deres egen strømmetjeneste BIFF+. “Other Music”, “Babyteeth” og en rekke andre godbiter fra årets program ligger ute til leie mellom 12. og 31. oktober. Det er også verdt å sjekke ut mange gode filmer fra arkivet som ligger ute hele året!

Festivalen Oktoberdans er også rett rundt hjørnet – sjekk ut programmet og få tak i de få billettene som er igjen!

13th October 2020

Praktikantene 2021

F.v.: Runa Halleraker, Émilie Fanor-Fontaine, Said Abdullahi

Vi har fått påfyll av krefter i staben! Det er med stor glede vi presenterer våre tre nye praktikanter Runa Halleraker, Émilie Fanor-Fontaine og Said Abdullahi! Med varierte bakgrunner innen musikk, kunst og film skal de jobbe med produksjon, kommunikasjon og frivilligarbeid frem mot Borealis 2021. 

Runa Halleraker (f. 1995) fra Trondheim studerer for tiden en master i kunst ved KMD, UiB, hvor de arbeider med maleri, ord og installasjon. Deres første soloutstilling fant sted ved Galleri Fisk i november 2019, og nylige gruppeutstillinger inkluderer Kommunikation ved Färgfabriken i Stockholm og MERGE ved Cafe Gallery Project & Dilston Grove i London. På siden har Runa arbeidet med fotografi, design og kommunikasjon, for blant annet Stormfestivalen og Pstereofestivalen, og her hos Borealis skal de jobbe med kommunikasjon. 

Émilie Fanor-Fontaine (f. 1991) fra Paris skal jobbe med de frivillige her hos Borealis. Med en bred bakgrunn innen både film, filosofi og nordisk, har hun de seneste årene vært aktiv som gjestekurator, assisterende redigerer og frivillig hos blant annet Cinemateket, Isme Film og BIFF. Hun tok sin master i Valorisasjon av kino- og audiovisuell kulturarv ved Université Paris 8 og Stockholms Universitet (2015-2017), og sikter mot å bli filmregissør. 

Said Abdullahi (f. 1995) kom til Bergen fra Kenya i 2011, og har de siste årene bidratt til musikkscenen i Bergen. Han har blant annet tatt del i å etablere DJ-kollektivet Svette Føtter (2019), har lenge vært aktør i Fargespill (2012-2018), og skal her hos Borealis jobbe med produksjon. I den seneste tiden har Said arbeidet med sin egen DJ-virksomhet under artistnavnet Said Warya, både på radio, og for ulike konsepter på blant annet Østre og Café Opera. 


Vi ønsker alle tre hjertelig velkommen!

16th September 2020

September-anbefalinger

Vi trenger gode ting på øret nå som høsten banker på døren og sofakroken lurer oss inn i sin favn. nyMusikk sin Digital Salong er tre samtaler fanget på video med norske musikere og komponister. Så langt kan du høre Astrid Kvalbein i samtale med Ragnhild BerstadLasse Marhaug prate med Fredrik Rasten, og snart kommer også Ane Marthe Sørlien Holen sin samtale med Ignas KrunglevičiusHør også den nye podcasten “What’s love got to do with it” kuratert av filmskaper Beatrice Gibsonsom tok del i Borealis i 2019. Hun har invitert seks anerkjente samtidspoeter, blant annet CAConradAlice Notley og Precious Okoyomon, til å snakke om inget ringere enn; kjærlighet. 

Borealis om mangfold i ny utgivelse

Vi er glade for å være representert i den ferske utgivelsen Taking the Temperature – Crisis, Curating and Musical Diversity – en bok fylt med intervjuer der viktige stemmer innen samtidsmusikkfeltet og musikkkindustrien generelt får reflektere rundt hva det vil si å jobbe med mangfold i 2020, og hvilket samfunnsansvar samtidsmusikkfeltet har. Det er en glede å kunne dele våre tanker og refleksjoner om mangfoldsbegrepet i samtidsmusikken sammen med gode folk innen feltet.
Les her!

George Lewis: tredje episode av Borealis podcast ute nå

I den tredje episoden av vår podcast, Borealis Samtale, hører du komponist, trombonist og akademiker George Lewis i samtale med kunstnerisk leder for Borealis, Peter Meanwell, under årets festival. Borealis 2020 åpnet med fire verk av George Lewis, fremført av Sjøforsvarets musikkorps og Elaine Mitchener. Han var i Bergen under festivalen, og delte i samtalen som fant sted fredag 6. mars på Bergen Offentlige Bibliotek, sine tanker rundt historien til den noterte musikken og komposisjon, og hvordan dette feltet bærer preg av en underrepresentasjon av enkelte grupperinger.

Hør Borealis Samtale med George Lewis på vår SoundCloud – eller der du vanligvis finner din podcast

9th September 2020

Borealis Listening Club : Omsorg

På denne månedens Borealis Listening Club tenker vi på omsorg – for hverandre og oss selv – og hvordan dette kommer til uttrykk i musikken og det vi lytter til. Vi skal høre på Jenny Gräf Sheppard som gir elektriske gitarer til eldre kvinner med Alzheimer, Abdu Ali som vil være fri i sin egen kropp og Cassandra Miller som formidler takknemmlighet og det å lege sin egen sorg med sin strykekvartett Thanksong. Sistnevnte blir kveldens dypdykk, der vi tar oss tid til å lytte til et lengre stykke musikk.

Bli med oss i Studio 207, onsdag 30. september kl. 20–22 eller via vår Facebook-side for livestream!

18th August 2020

Borealis Ung Komponist til Kunsthuset Kabuso

Øystese blir åsted for et av høstens fineste konsertopplevelser! 

Sammen med Kunsthuset Kabuso presenterer vi en konsert med nykomponert musikk fra de fire nytenkende komponistspirene fra forrige runde av Borealis Ung Komponist. Aslak Bjørge Hermstad, Eva Pfitzenmaier, Hilde Annine Hasselberg og Steinar Yggeset skrev hvert sitt verk til trioen YrrY, som deltagere i vårt mentorprogram Borealis Ung Komponist. Verdenspremieren var under Borealis 2020, og nå går ferden til Øystese for en kveldskonsert i Kunsthuset Kabuso, som også huser Vestlandsutstillingen 2020 i denne perioden. Legg denne fredagen – 18.9, kl 19.00 – til Øystese!

13th August 2020

Borealis Anbefaler i august

August blir heldigvis ikke foruten live-arrangementer, og vi anbefaler deg å ta i bruk kulturarenaene i byen – med trygg avstand.

Cinemateket i Bergen viser den brennaktuelle dokumentaren I am not your negro, torsdag 13.08. kl 18.00, som tar utgangspunkt i et uferdig manus av forfatter og borgerretsforkjemper James Baldwin. Få også med deg en-kvelds-festivalen Jazzknappleik i Røkeriet, fredag 17.08. kl 20.00 med kjente navn som Øyvind Torvund, Else Olsen Storesund, Alwynne Pritchard og flere på scenen. Og trenger du en lytt anbefaler vi et dykk inn i Inish Hedén sin nye techno mix med lydklipp fra F*Choir sin konsert på Borealis 2020. 

11th August 2020

Borealis Samtale – Episode 2 ute nå!

I juni lanserte vi vår egen Podcast-serie! Hver måned fremover slipper vi en ny episode under tittelen Borealis Samtale. Podcasten er et deilig dypdykk inn i vårt arkiv!

Denne måneden har vi plukket frem en godbit fra 2016. Samtalen med tittelen Infrasonic: the politics, production and performance of electronic music er mellom Louis Moreno, kurator fra kollektivet freethought, musiker Jlin, kurator og musiker Paul Purgas og Will & Freya fra duoen Yeah YouHØR NÅ!

30th June 2020

Ny sesong med Borealis Listening Club

Borealis Listening Club er tilbake med sin femte sesong! I denne runden setter vi fokus på hvordan den eksperimentelle musikken forholder seg til aktuelle temaer som påvirker samfunnet, akkurat nå. Hver måned vil vi ha et tema som Protest, Isolasjon og Omsorg, og vi finner frem muskk, og serverer popcorn så vi kan snakke og ikke minst lytte sammen. Nytt av sesongen er av vi flytter både dag og sted. Fra nå av blir det lytteklubb siste onsdagen i hver måned, i vårt nye lokale Studio 207, i Strandgaten. 

Temaet for første samling er: PROTEST. Onsdag 26. august kl. 20.00–22.00 – Studio 207

På spillelisten denne kvelden er alt fra opptak fra amerikanske t-banenettverk av Matana Roberts i solidaritet med Standing Rock-protester, til feministisk protestpunk fremført på gatedemonstrasjoner av Deli Girls. Hver Listening Club denne høsten vil også ha en økt med dypere lytting, hvor vi tilbringer tid med et lengre stykke musikk. Denne gangen har vi plukket ut strykekvartettene til den komponisten Wadada Leo Smith

28th June 2020

Borealis Anbefaler i juni!

Sommeren er her og vi anbefaler denne måneden noe å lese og lytte til i solen. 

Først ut er George Lewis som har skrevet et essay i journalen On Curating som tar for seg dekoloniseringen av kuratering i samtidsmusikken!

Skal du hjem i sommer? Kanskje venter det noen utfordrende samtaler med familiemedlemmer eller venner du ikke har sett på lenge. Vi anbefaler den femdelte podcast-serien How To Talk To People You Disagree With av manuellterapeut og musiker Georgia Twigg som tar for seg hvordan du bedre kan takle å snakke med folk du ikke er enig med. 

Lytt også til Afrika.no sin Podcast, Afripod, med ildsjelen bak Black History Month Norway, Ida Evita De Leon.

26th June 2020

Vi ser etter praktikanter!

Foto: Sondre Eriksen

Nå kan du bli praktikant i Borealis!

Vi leter etter folk som er interessert i musikk, kunst, teater og andre kunstneriske utrykksformer, og som ønsker å få erfaring med kulturformidling og festivalproduksjon. Det er mange ulike oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få bred erfaring innen ulike arbeidsområder som praktikant. Vi søker i år praktikanter som skal følge våre ansvarlige innen områdene kommunikasjon, produksjon og frivilligarbeid. Gjennom et 6 måneders langt praktikantopphold får man innblikk i det indre livet til en musikkfestival, og får uvurderlig arbeidserfaring fra kulturfeltet. 


Les hele utlysningen her, spre ordet, og søk!

Vi lanserer vår egen podcast – Borealis Samtale

Hvert år på festivalen inviteres musikere, kunstnere, akademikere, konsertarrangører og mennesker med en fot innen og lidenskap for den eksperimentelle musikken, til festivalen for å delta i samtaler om temaer som angår oss alle. I vår nye podcast – Borealis Samtale – dykker vi inn i vårt arkiv av samtaler fra 2015 og frem til i dag for å løfte frem igjen stemmene som har fått plass på festivalen. Vi slipper en episode i måneden – du finner dem på vår Soundcloud eller der du vanligvis henter dine podcaster.

Første episode er nå ute! Hør samtalen mellom komponist og musiker Elaine Mitchener og akademiker og forfatter Temi Odumosu  fra Borealis 2020 der de tar for seg hvordan musikk kan fortelle slavehandelens historie, og måten kunst kan fremkalle og lege traumer relatert til denne historien. Samtalen fant sted på Bergen Offentlige Bibliotek under festivalen dagen etter norgespremieren på Elaine Mitcheners musikkteaterstykke SWEET TOOTH.

24th June 2020

Møt våre nye deltagere i Borealis Ung Komponist

Det er med stor glede vi nå annonserer de fire nye deltagerne i vårt mentorprogram Borealis Ung Komponist! Etter endt søknadsfrist for årets runde var det kommet inn over dobbelt så mange søknader som i fjor, og vi er stolte over å kunne levere et mentorprogram som knytter internasjonale mentorer med lokale komponistspirer og nytenkende musikere.

Årets utvalgte deltagere er Agnes Hvizdalek, Mirte Bogaert, Tord Kalvenes og Vegar Guleng – en bukett av spennende nye stemmer, alle med musikalske investeringer i Bergen og Vestlandet. Med veldig ulike bakgrunner innen alt fra komposisjon og improvisasjon, til samtidsdans og kormusikk blir dette en spennende gjeng å følge gjennom de neste 8 månedene. De fire deltagerne skal skrive musikk for det anerkjente tidligmusikkensemblet Currentes, og får gjennom hele høsten og frem mot Borealis 2021 kyndig veiledning fra årets tre mentorer: Alwynne Pritchard (UK/NO), Raven Chacon (US) og Øyvind Torvund (NO). 

Les mer

20th May 2020

Vi har flyttet!

Vi har flyttet ut av Hordaland Kunstsenter etter fem fine år, og inn nytt lokale! Fra nå av finner du oss på adresse Strandgaten 207. Kontoret ligger på gateplan, med et fellesareale som vi deler med våre venner i Piksel – festival for elektronisk kunst og fri teknologi. Fellesarealet heter Studio 207, og vil i tiden fremover romme Borealis og Piksel sine arrangementer, året rundt. Vårt måndelige gratisarragement Borealis Listening Club flyttes blant annet til Studio 207

Studio 207 er et spennende samarbeid og lokale for eksperimentell musikk og elektronisk kunst drevet av Borealis – en festival for eksperimentell musikk og Piksel – festival for elektronisk kunst og fri teknologi, i Bergen. Dette samarbeidet mellom to av Bergens fremste festivaler innen det eksperimentelle feltet er nytt av 2020, og byr på nye muligheter og spennende begivenheter i tiden fremover. Sammen fyller disse to festivalene rommet med alt fra workshops, konserter, utstillinger, lytteklubber og mye mer, året rundt. 

Studio 207 er etablert i et 60 m2 stort lokale i Strandgaten 207 i Bergen sentrum, med BIT Teatergarasjen og galleriet Alt Går Bra som nærmeste naboer. Borealis og Piksel har sine kontorer på hver sin side av Studio 207, og samarbeider om å kuratere innholdet til lokalet. Etablerte konsepter som arrangeres i Studio 207 er blant annet: Borealis Listening Club, Piksel Fest Spill og Piksel Kidz Lab. I tillegg avvikles deler av Borealis og Piksel sitt offisielle festivalprogram i Studio 207. 

13th May 2020

Ny runde av Borealis Ung Komponist – søk nå!

Årets mentorer f.v.: Øyvind Torvund, Alwynne Pritchard & Raven Chacon

Vi ser nå etter fire nye deltagere som kan delta i vårt årlige mentorprogram; Borealis Ung Komponist!

Årets mentorer er tre sterke stemmer innen moderne komposisjon: Alwynne Pritchard (NO/UK), Raven Chacon (US) og Øyvind Torvund (NO).

Søknadsfristen er mandag 8. juni – og vi oppfordrer alle med en komponistspire i magen om å søke.

For detaljert informasjon om årets mentorprogram og praktiske detaljer rundt hvordan du søker – les mer her!

8th March 2020

6 av 6 hjerter til “Sun & Sea”

“Jeg ender opp med å overvære fire omganger av operaen. Trangen til å gå dypere og dypere ned i dette universet av sand og sang øker jo lenger jeg er der.” Grethe Melbye, Bergens Tidende.

6 av 6 hjerter til “Sun & Sea” – siste dag i dag, ikke gå glipp av det: Sun & Sea

3rd March 2020

Forholdsregler koronavirus

Vi følger nøye med på alle generelle offentlige råd om koronaviruset og tar dette på alvor.

Vi har tatt grep og kansellert artister som skulle fly fra Nord-Italia i samråd med Bergen Legevakt, Folkehelseinstituttet og Bergen Kommune. Dette skjer i overensstemmelse med artistene og er et gjensidig ønske. Selv om ingen av disse hadde symptomer tar vi alle forholdsregler.

Det vil være håndsprit plassert i alle billettboder, og god informasjon om den generelle håndhygienen.

Vi oppfordrer vårt publikum til å følge rådene fra helsemyndighetene og ta gode forholdsregler.

hygieneplakat-smitte

13th February 2020

Doing Not Saying – Borealis & Jenny Moore

Doing Not Saying er et kunstnerdrevet prosjekt som har gitt oss i Borealis et nytt perspektiv på vår organisasjonsstruktur. Sammen med kunster, aktivist, musiker og korleder Jenny Moore, vår Artist in Residence gjennom 2019, har vi sett på hvordan vi kan skape en super festival, fylt med fantastisk kunst og musikk, men som samtidig gjør verden litt mindre rasisitisk og kjønnsdiskriminerende. Les mer om Doing Not Saying!

Doing Not Saying på Borealis 2020 er en rekke åpne verksteder, treningsøkter og samtaler ledet av vår Artist in Residence gjennom 2019, Jenny Moore, og hennes feministiske punkekor F*Choir fra London. De bruker aktive og engasjerende metoder for å bryte med partiarkalske hierarkier, og bygge nye alternative sosiale strukturer i vårt hverdagsliv. 

5th February 2020

Programboken!

Programboken for Borealis 2020 er her. Har du ikke fått den i hånden enda, så kan den også nytes på nett. Trykk under:

3rd February 2020

Borealis tar over Verkstedet!

I uke 6 flytter vi kontoret vårt til Verkstedet, og ønsker velkommen med kaffe, kaker og helt trykkferske programbøker! Om du er nysgjerrig på å jobbe som frivillig, vil snike til deg noen personlige anbefalinger til årets festival, kjøpe billetter eller våre fantastiske t-skjorter, capser, flasker og gymbager – kom innom Verkstedet!

*Borealis åpent kontor*
Mandag 3.–7. februar – 10.00–16.00
Kom innom for en kaffe og en prat.
Vi informerer deg om årets program + du kan kjøpe merch og billetter. Du kan også sitte her og jobbe.

*Arrangement på Verkstedet denne uken*
Tirsdag 4. februar – 16.00
Andy Lock : Between our Words I will trace your presence
Et live radio-eksperiment presentert i samarbeid med Bergen Kringkaster.

Onsdag 5. februar – 19.00
Programslippfest Borealis 2020
Vi feirer at det kun er 1 måned igjen til festival. Få deg en velkomstdrink, programbok, live musikk og ikke minst en guidet tur gjennom hele programmet fra kunstnerisk leder Peter Meanwell. Rabattert Festivalpass kun i salg denne kvelden.
Er du nysgjerrig på Borealis? Da er dette det perfekte arrangementet for deg!

*Festivalkontor Borealis 2020*
Under Borealis 2020 den 4.–8. mars vil Verkstedet fungere som festival- og billett-kontor, men også som en arena for yoga og bokseøkter, verksteder og samtaler som en del av Doing Not Saying, et prosjekt ledet av vår Artist in Residence gjennom 2019, Jenny Moore, og hennes anarkistiske, interseksjonelle feministiske punkekor F*Choir, fra London.

Alle Borealis-arrangement på Verkstedet er i samarbeid med Carte Blanche (NO) og KODE

21st January 2020

Vil du på stranden i mars? Statister trengs til “Sun & Sea”

Sun & Sea – en operaforestilling av Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė – er en hyperaktuell, vakker og rørende fremførelse som krysser grensene mellom musikk, teater og visuell kunst. Ryktet har gått verden rundt siden den vant den prestisjetunge Gulløven under Veneziabiennalen i 2019. Sun & Sea ble kalt et av årets beste kunstverk i Kunstkritikk, og New York Times kommenterte at det var “årets showstopper, som med sitt dyptfølte økologiske engasjement, også bærer på en ustoppelig glede.”

I mars kommer Sun & Sea til Bergen og Borealis! Vi fyller Fakultet for kunst, musikk og design i Møllendalsveien med 30 tonn sand, for å lage sandstranden som forestillingen er satt til. På stranden skal det være familier, folk som soler seg, hunder, barn – folk som spiller kort, som leser, eller smører seg med solkrem. Vi søker nå statister som kan oppholde seg på stranden sammen med koret som fremfører verket. Ta med deg barna, hunden, naboen eller kollegaene dine på stranden i mars, og bli en del av denne hyperaktuelle og uforglemmelige operperformancen.
Sun & Sea fremføres 7. og 8. mars mellom 11–16.

MELD DIN INTERESSE HER!

Sun & Sea i Venezia © Andrej Vasilenko
16th December 2019

Nytt programslipp Borealis 2020

Stine Janvin skaper SOLD (a dog and pony show) til Borealis 2020 – en omfattende performancekonsert med et bombastisk og prangende sceneshow sammensatt av et spesiallaget rytmelysorgel manøvrert av Morten Joh, samisk motedesign ved Ramona Salo, computergrafikk av Erik Ferguson , dans koreografert av Stephanie Mariama Mowinckel, selverkjente popstjernedrømmer, kyniske overtramp, gruppedynamikk, lengsel, samhold og kjærlighet – og selvfølgelig hennes “veldig sterke og lyse stemme”, som hun selv beskriver den.

Billettene er i salg nå!

14th November 2019

Nytt programslipp Borealis 2020

“De vil huske at vi ble solgt, ikke at vi var sterke. De vil huske at vi ble kjøpt, ikke at vi var modige.” – William Prescott, 1937 (tidligere slave).

Vokalist og bevegelseskunstner Elaine Mitchener tar med seg sitt viktige musikkteaterverk SWEET TOOTH til Borealis 2020!  Elaine har jamaicanske røtter, og er oppvokst i Øst-London. SWEET TOOTH er et dypt personlig prosjekt der hun sammen med et stjernelag av jazz- og impromusikere tar for seg verdens brutale fortid med salg og transportering av mennesker fra det afrikanske kontinent for å oppnå profitt og velstand i den vestlige verden.

Billetter i salg nå på TicketCo! Borealis 2020 nærmer seg…

15th October 2019

Nytt programslipp Borealis 2020

For andre gang denne høsten avduker vi en liten bit av neste års festival. Denne gangen gjemmer det seg klimatematikk og lokale blikk på teknologiske fremskritt og hybridinstrumenter, bak sceneteppet. Komponistene og utøverne som presenteres i dette programslippet tar tak i de virkelig store utfordringene vi står ovenfor som mennesker – fra klimaendringer til rollen teknologi spiller i livene våre. Gjennom alt fra store verk for symfoniorkester, til nye og finurlige hybridinstrumenter, utforsker de hvilke spor vi etterlater oss på jorden og hvordan vi kommuniserer med hverandre i en verden som stadig endrer seg.
I dag slipper vi: Neste steg – Klima & Stein Urheim & Jørgen Træens – Krympende klode i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester, Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning. Og Knut Vaages – Hybrid Spetakkel i samarbeid med BIT20 Ensemble

Gjennom disse tre konsertene får vi høre musikk av og med Therese Birkelund Ulvo, Marius Neset, Ellen Ugelvik, Andreas Ulvo, Edward Gardner, Stein Urheim, Bergen Filharmoniske Orkester, Jørgen Træen, Knut Vaage, John Ehde, Trond Madsen og BIT20 Ensemble.

Kjøp EARLY BIRD-festivalpass nå – og få alt dette or mere til for kun 875,–

23rd September 2019

Vil du jobbe med Borealis?

Det åpner seg nå flere muligheter til å bli en del av Borealis sitt team! Festivalen går en travel tid i møte frem mot Borealis 2020, og trenger mer arbeidskraft på flere områder. Vi søker etter folk som vil være med oss frem mot mars 2020 som praktikanter, frivilligkoordinator eller transport- og logistikkansvarlig. I år samarbeider vi også med AKKS Bergen om Arrangørakademiet – deres pilotprosjekt, som tilbyr verdifull opplæring innen festivalavvikling for folk mellom 15–25.

Frist for søknad til Borealis er mandag 7. oktober kl. 12:00. Arrangørakademiet har frist søndag, 29. september (utgått)

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og ser nå etter gode folk som kan bidra inn i festivalen. Som medarbeider i Borealis vil du møte kunstnere, frivillige, musikere og komponister, jobbe med logistikk og planlegging, og få erfaring innen alt fra internasjonalt pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, til det å følge en produksjon fra første ide til fremføring (og nedrigg!). Borealis søker kjønnsbalanse og mangfold ikke bare på scenen, men også i vårt team, og ser etter folk som er sultne på arbeidserfaring, har ambisjoner om å jobbe innen kulturproduksjon i fremtiden, er musikkinteresserte – men viktigst av alt folk som vil være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2020!

LES MER:

Utlysning praktikantstillinger

Utlysning frivilligkoordinator

Utlysning transport- og logistikkansvarlig

Arrangørakademiet 2020

 Søk, og tips en venn!

Foto: Thor Brødreskift
10th September 2019

Første programslipp Borealis 2020!

Vårt første programslipp er en gavepakke som man allerede kan begynne å glede seg til. Endelig samarbeider vi med Norges nasjonale kompani for samtidsdans – Carte Blanche– og sammen kobler vi noen av de mest dynamiske og visjonære kunstnerne som Norge har å by på per dags dato. Duoen Smerz – som er Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg – har høstet mang en god anmeldelse for sine to utgivelser Okey (2017) og Have Fun (2018), og leverer avhengighetsdannende og eksperimentell pop med datostempel fremtiden. I bestillingsverket Øy kobles de sammen med Carte Blanche-danser Ole Martin Meland som igjen påtar seg rollen som koreograf. Sammen lar de seg inspirere av blant annet horror, russiske hooligans, kammermusikk og muskler. Forestillingen skal fremføres to ganger under Borealis 2020 og på scenen finner du syv Carte Blanche-dansere og Smerz selv. 

23rd August 2019

Borealis Listening Club er tilbake!

Vi setter i gang Borealis Listening Club igjen for sesongen tirsdag 27. august. Nytt av sesongen er at Vilde Tuv kommer inn som lyttevert! Hun skal lede Borealis Listening Club-kveldene sammen med kunstnerisk leder for festivalen, Peter Meanwell og sette sitt preg på lytteklubben. I tillegg innfører vi et tema per gang for å fokusere kvelden mer, og gjøre det lettere for deg å dele musikk som du synes vi skal lytte til. Vi tar i mot lytteønsker på blc@borealisfestival.no!

Vilde og Peter vil ha en gjest i sofaen til hver lytteklubb, og til første samling har de invitert Aslak Bjørge Hermstad. Han er nyutdannet komponist fra Griegakademiet og produsent for konsertserien Avgarde, i tillegg til å være en av deltagerne i Borealis sitt mentorprogram; Borealis Ung Komponist. Tema denne gangen er “Musikk for stemmen”. Velkommen!

*Om Borealis Listening Club
Borealis Listening Club (BLC) er Borealis – en festival for eksperimentell musikk sin månedlige lytteklubb. Her spiser vi popkorn, og lytter til og snakker om musikk. BLC er åpent for alle – fra førstegangslytteren til den erfarne musikkviter – og er en plass der vi vier tid til å høre musikk sammen som eventyrlystne lyttere. Klubben finner sted siste tirsdag i hver måned (august–februar) på Hordaland Kunstsenter, som også er hvor Borealis har sitt kontor.
Arrangementet er gratis.

15th August 2019

Borealis på Fløyen

Søndag 18. august tar Borealis – en festival for eksperimentell musikk med seg den meksikanske vokalisten Carmina Escobar opp til Fløyen for å gi alle turgåere og turister en litt annerledes søndag ⛰🚶🏻‍♀️

Carmina er en internasjonal anerkjent komponist, performancekunstner, og sanger, og gjestet tidligere i år Bergen under Borealis 2019. Der satte hun spor i enhver som fikk oppleve hennes nære og vakre performance på blant annet Nordnes sjøbad 🙌🏼

Denne søndagen finner du henne på Fløyen fra klokken 12. Dette er ikke en vanlig konsert, men en rekke små opptredener som finner sted i området rundt øvre stasjon og lekeplassen 🎵🎶

Velkommen til en søndagstur med det lille ekstra! ☺️

14th August 2019

Poekhali! 17. august – en-nattsfestivalen i Bergen Kunsthall!

Har du ingenting å glede deg til etter sommerferien? Vi vet råd! Lørdag 17. august er det tid for en-nattsfestivalen Poekhali! i Bergen Kunsthall. Vi flyr inn Carmina Escobar til denne fantastiske kvelden som markerer starten på en spennende høst fylt med eksperimentell musikk i Bergen. ⚡️⚡️ Det bli techno i kjelleren, ugandisk bryllupsmusikk på Landmark, strobelys i utstillingssalene og mye mye mer – >

På plakaten står: Crystallmess, Rian Treanor, Otim Alpha, Mark Fell, Carmina Escobar, Natacha Diels, Ida Nerbø, Susan Schuppli og flere! Aldri hørt noen av disse navnene før? Det gjør ingenting – ta med deg sommerens overskudd og utforsk Bergen Kunsthall og deilig musikk fra hele verden!

CC: 250,- /150,-
Gratis for medlemmer av Borealis Listening Club, Bergen Kunsthall, nyMusikk, og for studenter ved KMD og BAS.

Les mer

18th June 2019

Dette er årets Borealis Ung Komponist-deltagere!

Rekordmange søknader kom inn til tredje runde av vårt mentorprogram Borealis Ung Komponist– og vi er utrolig glade for å se hvor mange som viser interesse for denne typen program. Tusen takk til alle som søkte!

De fire heldige som skal delta på årets versjon av Borealis Ung Komponist er nå valgt ut, og vi gleder oss til å se disse sterke stemmene utvikle seg videre gjennom en høst og vinter med mentorprogrammet.

Vi presenterer årets deltagere:

 Aslak Bjørge Hermstad

Foto: Kristoffer Øen

Aslak Bjørge Hermstad er komponist, og har bachelor i komposisjon fra Griegakademiet. Han har bakrgunn som pønk-, og senere klassisk gitarist. Han er glad i å utforske og hente inspirasjon fra ulike uttrykk, samtidig som han har en dyp interesse for de sosiale og politiske sidene av musikk.

Eva Pfitzenmaier

Foto: Klara Sofie Ludvigsen

Eva er født og oppvokst i Tyskland, har studert på konservatoriet i Amsterdam, og flyttet til Bergen for 10 år siden. Hun jobber mye sjangeroverskridene og multidisiplinært som vokalist, performer, komponist og tekstforfatter. Musikken hennes henter inspirasjon fra både samtidsmusikk, elektronisk musikk, alternativ pop og tradisjonell musikk fra hele verden.

Hilde Annine Hasselberg

Foto: Øystein Grutle Haara

Hilde Annine Hasselberg er klassisk sopran og har sin utdanning fra Griegakademiet i Bergen. Hun har også videreutdanning i Live-elektronikk fra Norges Musikkhøyskole og det er gjennom denne utdanningen at hun startet å komponere. Hasselberg har samarbeidet bl.a med Transiteatret-Bergen, BIT20 Ensemble og Borealis og har lenge vært aktiv innen ny-musikkmiljøet i Bergen både som sanger, komponist og i sceniske produksjoner.

Steinar Yggeseth

Steinar Yggeseth er komponist og har studert ved Norges musikkhøgskole. Han arbeider ofte med soniske relasjoner, og hans verk utspiller seg ofte et sted mellom klang og tone. Improvisatoriske elementer er gjerne en del av hans verk, enten i prosessen, eller inkorporert i verkets framføring. Hans musikk varierer fra større ensembler til små intime sfærer.

1st June 2019

Rekordmange søkere!

Årets mentorer som de heldige deltagerne vil jobbe med frem mot Borealis 2020!

Søknadsfristen for å søke seg inn på mentorprogrammet Borealis Ung Komponist er nå utgått.
Vi er utrolig glade for å kunne melde at vi har fått inn rekordmange søknader til Borealis Ung Komponist 19/20!
Søknadene gjennomgås i disse dager og de fire deltagerne vil bli annonsert senere i juni.

23rd May 2019

Borealis 2019 på under 6 minutter

Borealis 2019 – så mange nye ideer, friske musikalske opplevelser, alternative samtaler, viktige møter og morsomme hendelser. Vi vandret rundt i Bergen by i 5 dager og fylte både sjelen og hjertet med historier som det kommersielle ikke forteller. Vi håper å se dere til neste år: Borealis 2020 4.–8. mars

21st May 2019

Peter Meanwell får fornyet åremål i Borealis

Tine Rude og Peter Meanwell (2019). Foto: Thor Brødreskift

Det er en glede å kunne meddele at Peter Meanwell har takket ja til et nytt åremål på 4 år som kunstnerisk leder for Borealis – en festival for eksperimentell musikk – og vil dermed lede festivalen frem til 2024. Peter Meanwell tiltrådte i sin stilling i 2014, samme år som daglig leder Tine Rude, og de har siden den gang gjennomført 5 vellykkede festivaler sammen. Rude fikk fast stilling i 2016, og dermed vil det sterke lederteamet fortsette sitt arbeid med å styrke Borealis sin posisjon både nasjonalt og internasjonalt.

“Jeg er veldig glad for å skulle fortsette å jobbe i Borealis, og gleder meg til å videreutvikle et sted for eventyrlystne lyttere og kritisk kunstnerisk undersøkelse. Det er en absolutt glede å jobbe med komponister, kunstnere og musikere fra nær og fjern, og bestille verk, initiere prosjekter og ha åpne samtaler sammen. Å se at publikum har reagert positivt på en festival som er fokusert på radikal kunst og musikk, og som vektlegger kjønnsbalanse og mangfold i sin programmering, er veldig spennende. Jeg håper at vi de neste årene kan fortsette å gjøre Borealis til et sted der alle føler de kan ta del. Jeg ser frem mot å presentere flere prosjekter som presser grensene for hvordan vi lytter sammen, og til å jobbe i Bergen med det fantastiske Borealis-teamet, og våre samarbeidspartnere som er spredt over hele byen.”
Peter Meanwell – kunstnerisk leder, Borealis

1st May 2019

Borealis søker deltagere for tredje runde av sitt mentorprogram!

Årets mentorer F.v. Carmina Escobar, Elaine Mitchener, Therese B. Ulvo, Øyvind Torvund. Foto: Kegan McGurk, Jana Chiellino, Andreas Ulvo, Dimitri Djuric.

Vi gleder oss til en tredje runde med vårt mentorprogram Borealis Ung Komponist og ser etter 4 allsidige musikkskapere som er i startfasen av sin karriere, og som ønsker å videreutvikle sine ferdigheter.

Søknadsfrist 31. mai!

Vi ønsker å være med på å skape et rikt og levende musikkmiljø i Bergen og på Vestlandet, og tilbyr derfor et mentorprogram som strekker seg over 8 måneder, og ender med en fremførelse av nye verk på Borealis i Bergen, skapt av deltagerne. Deltagerne vil følges opp av 4 internasjonalt anerkjente komponister og jobbe tett sammen med et ensemble gjennom 4 samlinger som strekker seg fra august 2019 og frem til urfremførelse på Borealis i mars 2020. Alle samlingene finner sted i Bergen. Med andre ord: 4 deltagere, 4 mentorer, 1 ensemble, 4 samlinger over 8 måneder, og et hav av muligheter.

For mye mer informasjon om mentorprogrammet trykk her! 

13th March 2019

Borealis 2019 – en fantastisk feiring av lyd og nye ideer!

Borealis 2019 var en fantastisk feiring av lyd og musikk, ulike måter å være, og kollektiv lytting5 dager med fulle hus og et publikum som beveget seg gjennom et hav av ideerfølelser og lyder, oppdaget nye sammenhenger, hadde samtaler og utforsket sammen.

Vi startet de fem dagene med et lenge ventet samarbeid med festivalen elnicho fra Mexico City, blant annet med ny musikk fra Øyvind Torvund fremført av BIT20 Ensemble og det meksikanske ensemblet Liminar, overraskende bruk av tungen som musikkinstrument fra Diego Espinosa Cruz Gonzalez, mat fra det lokale Bonanza Kafé Kollektiv og filmer fra Manuela De Laborde, som også presenterte et nytt assosiasjonsverk sammen med Jenny Berger Myhre, som tok ørene og følelsene til Mexico City på et blunk – til og med for de av oss som aldri har vært der.

Borealis 2019 forsatte med gode samtaler, musikalske og kunstneriske refleksjoner – både humørfylte, men samtidig alvorstunge –  over tiden vi lever i, samtykke, utenforskap og mye mer. Vi lyttet til musikk, radiokunst og diskusjoner; så perfomance og dans; spiste is fra Hallaisen, drakk te fra Tedragen, og Borealis-øl fra Ekangersmuget; deltok i innoverskuende og samtidig sosiale seanser med Borealis Artist in Residence Jenny Moore; ristet av oss fordommer og pustet inn nye ideer fra hele verden. Musikk ble spilt og eksperimenter utført på 16 ulike arenaer i Bergen sentrum, alt fra Nordnes Sjøbad og Bergen Pianoforretning til Bergen Kino og Bergen Offentlige Bibliotek – mens snøen, solen, regnet og vinden underbygget det varierte innholdet i festivalen.

Tusen takk til alle som kom, til alle komponister og utøvere, og til alle som bidro til å skape Borealis 2019!

Se bilder fra de fem nydelige dagene i mars! 

LES OG HØR OM BOREALIS 2019: 
Hele festivalen på icareifyoulisten.com – engelsk
Hele festivalen på National Sawdust Log.org – engelsk
Hele festivalen på Kunstkritikk.no – dansk
Hele festivalen på 5against4.com (i to deler) – engelsk
Sounding Bodies på ballade.no – norsk
♥ LOVE og TIME TIME TIME på Seismograf.org – dansk
Intervjuer og musikk fra Borealis 2019 på NRK P2s Spillerom Søndag – norsk og engelsk

VI DELER ALLE ANMELDELSER FORTLØPENDE PÅ VÅR FACEBOOK-SIDE!

11th March 2019

Borealis x Bergen NÅ

Borealis er glade for å samarbeide med Bergen Nå om å få flere kulturopplevelser ut via digitale kanaler. Hensikten til Bergen Nå er å skape engasjement rundt digitalisering av kunst- og kulturformidling. Under Borealis filmet Bergen Nå sitt filmteam bestillingsverket LOVE som ble vist i en familievennlig versjon lørdagen under festivalenForestillingen blir i dag vist i redigert versjon til Jekteviken og Sandalsbotn barnehage og barn på Møhlenpris oppvekstun. Boller, saft og Borealis-forestilling i barnehagen – en riktig god start på uken!

1st February 2019

Jenny Moore – Borealis Artist in Residence 2019

Jenny Moore: Still Life Still Loud Foto: Kalina Pulit

Vi er utrolig glade for å ha Jenny Moore som vår Artist in Residence i 2019! Under festivalen tar hun over øvre etasje i Bergen Kunsthall tre ettermiddager på rad for å utforske det å være alene sammen. Hun kaller samlingene Still Life Still Loud og trekker sin inspirasjon blant annet fra skjelveterapi, poeten CAConrad og sitt eget liv. Samlingene er åpne for alle, og gratis.

Bli med på 1, 2,  eller 3  inspirerende samlinger!

20th January 2019

Musikken reiser 9000 km


Åpningen av Borealis 2019 er en sammensmeltning av vår søsterfestival i Mexico by elnicho, og oss! Vi har slått hodene sammen i flere år, og kan endelig høste fruktene av å utveksle idéer, musikere og ressurser. Til Bergen, og åpningen på USF Verftet kommer deler av det meksikanske ensemblet Liminar og BIT20 Ensemble fremfører verk av Øyvind Torvund, Marisol Jimenéz og Marcelo Toledo. Huset fylles med både musikk og en smak av Mexico, og kvelden ender med en norgespremiere av Jenny Berger Myhre og Manuela De Laborde sin helt egne audiovisuelle spøkelseshistorie om Mexico by.

16th January 2019

Borealis 2019 – samtalene som får deg til å se verden gjennom en annen linse

Cara Tolmie & Stine Janvin

Tiden er kommet for å markere 6.–10. mars med et stort X i kalenderen! Borealis 2019 er rett rundt hjørnet, så spiss ørene, frisk opp spillelisten din og ring barnevakten.

Se lanseringsvideoen for Borealis 2019 her for et effektivt innblikk i hva som er i vente!

Årets kunstnere, musikere og komponister kommer fra nær og fjern, og stiller mange spørsmål gjennom kunsten og musikken sin. Gjennom lyd og fortellinger, filmer og installasjoner ber de oss om å ta et steg til siden, og se på ting gjennom en annen linse. Borealis 2019 byr på alt fra konserter, utstillinger og film, til verksteder, radio og samtaler. Men det er ikke bare samtaler i tradisjonell forstand, men også i utvidet forstand – samtaler om tid, samtaler med planter, samtaler på tvers av historien, samtaler om kjærlighet…

Borealis 2019 med alle sine 25 arrangementer på 15 arenaer, i 5 dager er nå lansert på nett!

“Samtidsmusikk er et lettvint offer for harselas og hån, gravalvorlig og ubegripelig som den kan være. Men Borealis – festivalen for eksperimentell musikk er blant aktørene som gjør den mer relevant enn mange er vant til.”
Les mer om hva kulturredaktør i Bergens Tidende har å si om Borealis 2019 her.

Performance på Bergen stasjon, musikk for militærkorps i Nykirken, en lydlig reise inn i raffineriet på Mongstad, vintersvømming på Nordnes Sjøbad til live musikk er bare noe av det som skal skje. Nedenfor finner du et lite utvalg av det som presenteres på årets festival. Besøk nettsidene for å få oversikt over hele programmet!

Vi gleder oss til å se dere i mars!

psst – vi har stadig plass til flere frivillige som vil være med å lage en fantastisk festival! Meld deg på her!

12th December 2018

Nye navn til Borealis 2019

Juliana Huxtable Foto: Juri Hiensch

5 nye arrangement legges i dag til programmet på #Borealis2019 – og med det nærmer vi oss ikke bare jul, men også enda en nydelig uke i mars når Borealis tar over Bergen med lyder og artister fra fjern og nær!
Vi løfter sløret for samarbeidet med Bergen Kunsthall under Borealis 2019, hvor vi skal utforske grenselandet der det visuelle og hørbare kolliderer gjennom konserter, performancer, film, samtaler og fellessang. Sammen presenterer vi et internasjonalt og eklektisk utvalg artister: Beatrice Gibson, Phoebe Collings-James og Last Yearz Interesting Negro, Jenny Hval, Colin Self, Bad@MathsB L A C K I E, Juliana Huxtable og Jenny Moore.

Utgangspunktet for samarbeidet med Bergen Kunsthall er en felles beundring for filmskaper og kunstner Beatrice Gibson. Fredagskvelden starter med norgespremiere på Gibsons film Deux Soeurs Qui Ne Sont Pas Soeurs (To søstre som ikke er søstre), som bygger på et manuskript av den kjente amerikanske forfatteren Gertrude Stein fra 1929, skrevet i en tid da fascismen snek seg frem i Europa. Filmen trekker paralleller fra da til nå, med ny musikk skrevet av Laurence Crane.

Kvelden fortsetter deretter med en helaften viet performance som utforsker kroppsliggjøring av ideer gjennom radikal performance. Kvelden har fått navnet Sounding Bodies og vil balansere på grensen mellom visuell kunst, musikk og dans. Vi gleder oss enormt til å gi rom for Phoebe Collings-James og Last Yearz Interesting Negro sitt bestillingsverk Sound as Weapon, Sounds 4 Survival, et glimt fra et nytt verk fra Jenny Hval, og en uventet kombinasjon av kor-konsert og klubbkonsept fra den amerikanske artisten Colin Self.

Lørdagskvelden tilbringer vi igjen sammen med Bergens mest fremadtenkende konsertserie Utmark, der vi presenterer intens støyrap fra Houston, Texas fra den punk- og hip hop-inspirerte B L A C K I E…All Caps, With Spaces, vokalduoen Bad@Maths og multikunstner og DJ Juliana Huxtable som kommer rett fra Brooklyn for å spille et notorisk DJ-set. Les mer her!

Det er ikke bare sene kvelder på Borealis, men også mye som skjer i dagslys. I 2019 er Jenny Moore Artist in Residence under Borealis! Hun tar over øvre etasje i Bergen Kunsthall tre ettermiddager for å utforske det å være alene sammen. Hun kaller samlingene Still Life Still Loud og trekker sin inspirasjon blant annet fra skjelveterapi og poeten CAConrad. Samlingene er åpne for alle og gratis. Bli med på 1, 2 eller 3 inspirerende samlinger!

Vi slipper hele programmet for Borealis 2019 i januar, i mellomtiden kan du lese deg opp her!

23rd November 2018

Vi trenger deg!

Vil du være frivillig under Borealis 2019?

Kjenner du noen som kunne passe til å være frivillig? Kjenner du noen som kjenner noen som kunne tenke seg å være frivillig? Vi trenger dere alle! Få en god innsikt i hvordan man lager en festival gjennom å jobbe med billettsalg, rigging av scene, plakatopphenging og som publikumsarbeid, artistkontrakter og masse mer. Vi ville ikke ha klart oss uten dere! Meld dere på i dag, og bli en del av Borealis-teamet!

8th October 2018

Bli kjent med komponistene i Borealis Ung Komponist

Komponistene i Borealis Ung Komponist har lagt bak seg den første intense workshopen denne høsten, og er klare for neste runde i slutten av oktober med mentor Juliana Hodkinson. Vi har tatt en liten prat med dem om motivasjon, utfordringer og gleder ved å delta i et mentorprogram. Bli litt bedre kjent med de fire ved å lese intervjuene her.

Borealis: Hei komponister! Hvordan går det, og hva driver dere med for tiden?

Alexander Fiske Fosse: Det går veldig bra! Eg er inne i ein god periode no. For tida heldt eg på å skriva ferdig eit stykke for strykekvartett, el-gitarduo, blokkfløyte, ymse feedback-instrumenter, og mykje anna moro som eg ikkje vil avsløra heilt endå. Verket skal rekomponerast av min venn og medstudent på Griegakademiet, Anders Hannevold. Eg veit ikkje kva han kjem til å gjera med det, så det er jo veldig spennande. Ein kan jo då spørra seg, men kva med BUK-stykket? Vel, desse stykka er jo, sidan dei er skriven hovudsakleg av meg, ganske relatert til kvarandre. Arbeidet med det eine er faktisk til fordel for det andre. Eg syng også eindel for tida i Sankt Sunniva Kammerkor.

Stephan Meidell: Kan ikke klage, har nettopp vært gjennom en veldig inspirerende periode med et bestillingsverk vi skrev med Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli. Det ble fremført på Bergen Kjøtt og Ultima Festivalen, og jeg fikk brukt et nytt oppsett med en mekanisk styrt siter. Så spilte vi nylaget musikk med Tanzmacher på Bajazz forrige helg med maskiner som spilte trommer. Går mye i elektrisitet om dagen.

Rakel Nystabakk med sau.

Rakel Nystabakk: Det går veldig bra, takk! Jeg var nettopp i Göteborg og spilte konsert, så det har tatt mye fokus i det siste. Nå er jeg hjemme igjen på gården jeg bor på, så nå handler det mye om sauesanking og potetopptaking, i tillegg til stykkene jeg skriver på.

Harald Jordal Johannessen: Hei, det går bra! For tiden har jeg mange «hatter» på, og løper frem og tilbake mellom prosjekter. Jeg komponerer på verket til Saxifraga Quartet, er student, og holder på med elektroniske duppeditter hjemme, som for eksempel en hjemmelaget midikontroller bygget i treverk.

Borealis: Dere er en del av Borealis Ung Komponist nå, hordan føles det?

Alexander: Det er så kjekt! Alle eg i den samanheng har med å gjera er jo så fantastiske mennesker. Det er faktisk SÅ GØY! Dessuten har eg for ikkje veldig lang tid sidan klara å rota vekk sjølvtillita mi, men at Borealis vil ha meg med på dette kan eg stadfesta at hjelpte. Det var veldig godt å få den att, så takk for det!

Rakel: Det føles veldig bra. Det er fryktelig stas å få jobbe med så bra mentorer, musikere og komponister.

Stephan: Det er veldig spennende, jeg gleder meg til å ha flere workshoper med fantastiske komponister! Forrige workshop med Maja Ratkje var alle tiders.

Harald: Det føles som et privilegium, og at det i mitt tilfelle kom på rett tidspunkt. Til sommeren er jeg ferdig med studier, og dette er en kjempefin mulighet til å utvide det norske miljøet mitt utover Oslo.

“Jeg synes det er et stort sprang
over til å skulle komponere
utelukkende for andre. Det er noe
jeg lenge har hatt lyst til..
.”

 

Borealis: Du studerer komposisjon ved Griegakademiet på Universitetet i Bergen, så hvorfor ville du være med på dette Mentorprogrammet? Er ikke det litt smør på flesk?

Alexander: Det er jo hovudsakleg to grunnar til at eg ville vera med på det. Den første er at det tillet meg å verta utsatt for nye impulsar gjennom både mentorar og medBUKarar, og den andre er at eg får legge fram eit verk for Borealis-publikummet. Som Vestlending og ny musikk-elskar, er Borealis noko som betyr veldig mykje for meg. Og publikumet er jo blandt dei meir opne og lyttande, som er så fint – gler meg.
Som sagt så gjer dette mentorprogrammet meg tilgang til nye impulsar, så det er kanskje meir som smør i blåskjellsuppa: kjempegodt…

Borealis: Under årets Borealis fremførte du “metrics”-prosjektet ditt live med musikere plassert i ulike rom på Kode 2, der publikum hadde frihet til å bevege seg rundt. Mange har trukket frem denne konserten som et høydepunkt under Borealis 2018. Hvorfor søkte du som etablert musiker deg inn i dette mentorprogrammet?

Stephan Meidell med sin sjøsyke kassettspiller.

Stephan: Wow, ja, det var utrolig kjekt, jeg er veldig takknemlig både overfor musikerne og Borealis for at vi kunne få det til. Det er vel akkurat dét: jeg er en etablert musiker. Selv om jeg lager det meste av musikken selv eller i lag med andre, spiller jeg alltid musikken selv. Derfor synes jeg det er et stort sprang over til å skulle komponere utelukkende for andre. Det er noe jeg lenge har hatt lyst til, og å få tilbakemeldinger og synspunkter fra de andre fine folkene i mentorprogrammet, og fire komponister jeg har stor respekt for, er virkelig en ideell måte å tre inn i den verdenen på.

Borealis: Du har nettopp fullført et utøvende musikkstudium med det noe utradisjonelle hovedinstrumentet laptop ved Universitetet i Agder – hvorfor søkte du på et mentorprogram i komposisjon i Bergen?

Rakel: Jeg var tidlig interessert i å skrive musikk, og har i grunn skrevet parallelt med alt annet jeg har gjort. De siste par årene har jeg fokusert mest på musikkutøving, men nå kjenner jeg meg lysten på å skrive mer. Mentorprogrammet føles som en perfekt ramme for meg akkurat nå. Og så har jeg aldri jobbet i Bergen før, så det synes jeg er spennende og inspirerende.

“Borealis Ung Komponist-møtene
krever mye konsentrasjon, og det er
mange inntrykk og meninger
som skal prosesseres.”

 

Borealis: Du studerer komposisjon ved Norges Musikkhøgskole (NMH) – har du tid til å være med på et mentorprogram i komposisjon i Bergen i tillegg til dette?

Harald: Mye av studietiden vår på NMH skal jo gå med på å skrive musikk, og verket jeg jobber med til Borealis 2019 tar – som alle andre verk – tid å skrive. Derfor måtte jeg faktisk nedprioritere et liknende workshop-prosjekt i regi av skolen. Borealis Ung Komponist-møtene krever mye konsentrasjon, og det er mange inntrykk og meninger som skal prosesseres. Da er det faktisk veldig deilig å kunne reise vekk fra Oslo for å kunne konsentrere meg skikkelig om jobben.

“Noe av det mest utfordrende,
men også det mest dannende,
er arbeidsformen vår. Alle jobber
rundt samme bord, og idéer
og åpenbaringer blir blottlagt.”

 

Borealis: Hva er det mest utfordrende med å være med på Borealis Ung Komponist?

Alexander Fiske Fosse med partiturene sine.

Alexander: Så langt var det å fiksa døgnrytmen, for å kunne møta opp og delta. Men det gjekk seg til. Vidare får vel framtida råda.

Stephan: Denne komponistrollen er som nevnt helt ny for meg – det blir en annerledes prosess enn jeg er vant med. Jeg har ikke muligheten til forme ting underveis i konserten, basert på situasjonen i øyeblikket. Selv om jeg ønsker å åpne for improvisasjon i stykket, må helheten være langt mer strukturert – iallfall om jeg skal få det til å låte slik jeg ønsker. Jeg må klare å tydeliggjøre ideene mine i.o.m. at jeg skriver for musikere med helt andre referanser, og jeg må finne tilbake til hvilke grunnleggende elementer som er viktig for meg i mitt uttrykk, som jeg ellers tar for gitt når jeg spiller selv. Det kan gjelde timing, lydteksturer, dynamikk og frasering.

Rakel: Tja, det er vel de typiske tingene, som å takle forventninger og ambisjoner, og å beholde roen til å få og utvikle ideer uten å hele tiden tenke på sluttresultatet.

Harald: Noe av det mest utfordrende, men også det mest dannende, er arbeidsformen vår. Alle jobber rundt samme bord, og idéer og åpenbaringer blir blottlagt. Man får vist hvem man er som menneske og komponist. For meg er det nytt og spennende å åpne opp den kreative og kritiske prosessen for kolleger, men det er også tydelig at vi blir bedre sammen.

Borealis: Hva lytter dere til for tiden?

Alexander: Eg høyrer mykje på Jean Sibelius, Salvatore Sciarrino, Sergei Prokofiev… Catherine Lamb har eg dessverre ikkje fått høyrd på, men eg skulle ønskje eg fekk det. Stykket hennar på forrige Borealis var så bra, eg saknar det stykket, tenkjer ein del på det faktisk. Eg var også nyleg på konsert på Bergen Kjøtt og høyrde Erlend Apneseth trio + Frode Haltli. Det var skikkeleg bra. Høyrt ein del på begge dei to. Dessutan har eg høyrd på Maja Ratkje sin musikk i det siste. Veldig, veldig flott, det ho gjer. Johannes Ockeghem også faktisk, og Sean Shibe sitt album SoftLOUD.

Harald Jordal Johannessen med hjemmelaget midikontroller av treverk.

Stephan: Jeg har hørt ganske mye på Kraftwerk i det siste, og Hans Abrahamsens Schnee som jeg fikk anbefalt av Ørjan Matre. John Maus’ Screen Memories er gøyal. Så må jeg ofte innom Fever Ray – enten siste soloskiva, eller med the Knife eller Röyksopp. Ellers går norske og tyske barnesanger på repeat fra morgen til kveld på en kassettspiller som har begynt å gå trått, det blir en ganske kul og sjøsyk flanger-effekt på låtene, så toåringen får en litt eksperimentell vri på Postmann Pat.

Rakel: I det siste har jeg hørt mye på Bartók. Music for Strings, Percussion and Celesta er en favoritt.

Harald: For tiden liker jeg å sette på den siste plata til MGMT. De har laget uforskammet god psykedelisk pop i 10 år, men har virkelig funnet en kjerne nå.

 

Borealis anbefaler – oktober 2018

Hvis du er i København 2. november anbefaler vi at du tar en tur på G((o))ng Tomorrow der Jessie Marino, SCENTATET og Constantin Basica presenterer sitt blikk på vår digitale tidsalder i Nice Guys Win Twice.
Jessie Marino driver også et plateselskap ved navn Weekend EP Project. Her gis det kun ut EP’er som er laget på en helg. Hør på alle de fine 72-timersprosjektene på bandcamp-siden. Her i Bergen er det snart klart for Ekkofestivalen og vi gleder oss til å høre Vilde Tuvs bestillingsverk torsdag 1. november på Østre.

26th September 2018

BLC #18

Dániel Péter Biró, Freja Bäckaman og Peter Meanwell. Foto: Gabriela Passos/Borealis

Borealis Listening Club (BLC) er vår månedlige samling hvor spiser vi popcorn, drikker øl og lytter til og diskuterer musikk.

Borealis Listening Club #18

Med oss i sofaen var den nyutnevnte lektor i komposition ved Griegakademiet Dániel Péter Biró og kunstner Freja Bäckman – i Bergen for å utstille “I was told I chop wood like a ballet dancer” på HKS 21-30 september.

11th September 2018

Her er vi!

Borealis-teamet er en bevegelig enhet som vokser seg større når det nærmer seg mars hvert år, og som krymper betraktelig etter endt festival. Men den stødige kjernen som holder festivalen gående året gjennom er nå fullendt, og klar for å ta fatt. Daglig leder Tine Rude, kunstnerisk leder Peter Meanwell, produsent Mia Julie Wiland, festivalassistent Gabriela Passos og kommunikasjonsansvarlig Irem Müftüoglu er teamet som sammen lager Borealis!
Ikke nøl med å ta kontakt, eller kom oppom kontoret på Hordaland Kunstsenter for en kaffe og en prat.

Borealis Anbefaler – September 2018

Vi gleder oss til å snakke om viktige tema på Vill Vill Vest, men en god samtale er ofte godt å kombinere med en svett kveld på dansegulvet.

Borealis anbefaler alle å ta turen innom Victoria Café og Pub når det feministiske musikkollektivet Konsept X spinner plater, fredag 14. september.

Konsept X Music Collective Bergen

I Oslo er det tid for Ultima, og vi anbefaler alle i tigerstaden å gå på Ensemble Ernst sin konsert, der de blant annet fremfører verdenspremieren av Bente Leiknes Thorsens stykke A Feminist Guide to the Sinfonietta, mandag 17. september.

Bente Leiknes Thorsen – Foto: Andreas Ulvo

14th August 2018

Møt komponistene i en ny runde av Borealis Ung Komponist

Vi er glade for å kunne presentere fire nye komponister, som frem mot mars og Borealis 2019 vil skape fire nye verk for saksofonkvartetten Saxifraga Quartet.

Mange spennende yngre komponister søkte seg til andre runde av vårt mentorprogram, og vi gleder oss til å jobbe sammen med Rakel Karoline Sætrevik Nystabakk, Alexander Fiske Fosse, Stephan Meidell og Harald Jordal Johannesen det neste året. Disse fire komponistene er alle tidlig i sin karriere, og har levert spennende tanker om hva de har lyst å utforske, og Borealis har tro på at de kommer til å prege musikkfeltet i fremtiden. Vi har satt sammen en gruppe komponister som vi tror vil utfordre både hverandre og musikerne i Saxifraga Quartet, og som med kyndig veiledning og inspirasjon fra mentorene vil skape en interessant konsertopplevelse.

Mentorene i årets runde er alle komponister som Borealis setter stor pris på, som utfordrer det gjengse konsertformatet og musikerne de jobber med. Britiske Juliana Hodkinson, amerikanske Jessie Marino og norske Maja S.K. Ratkje og Øyvind Torvund er alle komponister som er, og har vært presentert på Borealis.

Til denne utgaven av mentorprogrammet har vi valgt å la komponistene jobbe tett sammen med den nyetablerte saksofonkvartetten Saxifraga Quartet, som består av ambisiøse musikere som vil være med å utfordre og utvide grensene for ny musikk.

Første samling finner sted i løpet av august, og du kan følge med på prøver, lese mer om komponister, mentorer og kvartett her!

Borealis Ung Komponist 2018/2019 er støttet av Morten Eide Pedersens Minnefond, Norsk Kulturråd, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune.

9th August 2018

Møt vår nye produsent!

Møt vår nye produsent! Borealis er glad for kunne ønske Mia Julie Wiland velkommen, som er klar til å brette opp ermene og holde styr på stort og smått, ta godt vare på våre artister og samarbeidspartnere, og til å være med å lage en fantastisk festival i mars.

Mia Julie kommer fra stillingen som produsent hos våre gode kollegaer i BIT20 Ensemble, og er derfor godt kjent med Borealis, og vi er utrolig glade for at vi har funnet en dyktig, smilende og erfaren produsent som deler vår glede og lyst til å gjøre drømmer til virkelighet.

Fra 1. september er Mia Julie på plass på kontoret, klar for å være med å lage #Borealis2019 sammen med resten av Borealis-gjengen.

Velkommen Mia Julie!

8th August 2018

Borealis søker praktikanter!

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med flere av de forskjellige aspektene med å lage festival. Vi søker praktikanter som skal jobbe tett sammen med våre ansvarspersoner innen kommunikasjon, koordinering av frivillige og produksjon.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få en bred erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, frivillige, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2019! Ønsket oppstart oktober/november.

Kommunikasjon:
Vi søker etter en praktikant som vil jobbe tett sammen med vår kommunikasjonsansvarlig, i jobben med å sette sammen programkatalogen og presentere festivalen til presse og publikum. Vedkommende må være interessert i å jobbe med tekst, være presis og strukturert og kunne formulere seg godt på både norsk og engelsk. I tillegg vektlegges erfaring med bilderedigering og enkle designoppdrag

Produksjon:
Vi søker en praktikant som vil få innsikt i den praktiske og tekniske delen av festivalproduksjonen, og som vil jobbe tett med vår produsent, i tillegg til å få egne selvstendige mindre prosjekter. Vedkommende bør ha god teknisk forståelse, gode datakunnskaper og praktisk sans, i tillegg til å være strukturert og like utfordringer.

Frivilligarbeid:
Vi søker en praktikant som sammen med vår frivilligkoordinator kan inspirere og tilrettelegge for våre over 100 frivillige. Du vil få unik innsikt i arbeidet fra rekruttering, koordinering av logistikk og planlegging av fest og moro.

Som praktikant forplikter du deg til å jobbe minimum 15 timer i uken. Du vil jobbe tett sammen med festivalstaben, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men bidrar ikke til reise og opphold.

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send søknad med dine kvalifikasjoner og CV, samt motivasjon og hvilken praktikantstilling du er interessert i – skriv også gjerne om dine musikkinteresser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis-teamet.
Søknad sendes til tine@borealisfestival.no.
Søknadsfrist er mandag 3. september.

13th June 2018

Borealis Anbefaler – Juni 2018

All That Dust er et plateselskap for ny musikk som er startet av Borealis-vennen, komponisten og pianisten Mark Knoop – tjekk den fine listen over deres utgivelser her!

Her på kontoret av veksler vi mellom å høre et nytt radioverk av Soraya Lutangu (Bonaventure) og Jenna Sutela som er inspirert av slimsopper(!) og psych-pop albumet Nem Kaldi fra Grup Şimşek for den ultimate sommerfølelsen!

8th June 2018

Borealis søker produsent

Borealis søker etter den rette produsenten som kan være med å planlegge og avvikle en fantastisk festival i mars hvert år. Vi søker en person som kan vil være en del av en liten og effektiv organisasjon, som tar ansvar, er full av pågangsmot og som vil bidra til et godt festivalteam.

Arbeidsoppgavene vil være varierte og utfordrende, og krever stor grad av selvstendighet, nøyaktighet, initiativ og samarbeidsevne. Du må ha interesse og forståelse for musikken og kunsten vi presenterer og ha erfaring med produksjon, gjerne på alternative arenaer eller kunstformer. Teknisk innsikt er en fordel. Du må ha god skriftlig og muntlig framstillingsevne på norsk og engelsk.

Eksempel på arbeidsoppgaver er innhenting og dialog med kunstnere, utøvere, samarbeidspartner og leverandører om teknikk og utstyr, oppsett av prøve- og kjøreplaner, logistikk og oppfølging av prosjekter, tett samarbeid med festivalteam og arenaer, og gjennomføring av arrangementer.

Produsenten jobber direkte under daglig leder, og tett sammen med kunstnerisk leder. Arbeidsspråk er norsk og engelsk.
Uregelmessig arbeidstid må påregnes. Engasjementet igangsettes med opplæring og innføring i prosjekter i løpet av august, og løper frem til festivalen, med mulighet for forlengelse. Lønn og stillingsprosent etter avtale med den rette personen.

Søknadsfrist fredag 22. juni, kl. 12.00.
Søknad med CV sendes til tine@borealisfestival.no.
For mer informasjon, kontakt daglig leder Tine Rude på ovennevnte e-post eller telefon 95 90 53 76 .

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som finner sted i Bergen 5 dager i mars hvert år. Vi presenterer nye musikalske eksperimenter fra Bergen, Norge og resten av verden på mange av byens store og små konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Borealis består blant annet av konserter, installasjoner, forestillinger, foredrag og filmer. Vi er et lite team gjennom året, men vokser til en festivalstab på rundt 15 personer og 120 frivillige frem mot mars. Borealis har kontor på Hordaland Kunstsenter.

28th May 2018

Borealis Ung Komponist fortsetter!

Rosella/Borealis Ung Komponist 2017/2018 – Foto: Thor Brødreskift/Borealis

Borealis søker komponister for andre runde av vårt mentorprogram!

Vi er glade for å kunne invitere til en ny runde med spennende muligheter for komponister tidlig i sin karriere, uavhengig av alder. Som en del av Borealis sitt engasjement for å oppmuntre til nye musikalske opplevelser og konserter i Bergen, inviterer vi fire komponister til å delta i et mentorprogram av et års varighet, og som ender med en konsert på Borealis. Programmet er rettet mot komponister i alle aldre, fra et bredt musikkfelt, som er i startfasen av deres karriere. Programmet kan prioritere søkere med tilknytning til Vestlandet.

Programmet hadde sin første runde 2017/2018 og 4 nye verk ble presentert som en del av åpningskonserten på Borealis 2018. Vi ser nå etter andre komponister som vil ta del i denne spennende prosessen. Borealis har invitert fire internasjonalt anerkjente komponister fra Norge og utlandet for å være mentorer i denne runden av programmet; britiske Juliana Hodkinson, amerikanske Jessie Marino og norske Maja S.K. Ratkje og Øyvind Torvund. I tillegg vil deltakerne arbeide tett sammen med en kvartett med spennende og ambisiøse musikere basert i Bergen. Det vil også arbeides med iscenesettelse av verkene før den endelige konserten.

Dette prosjektet har som mål å oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av komponisters arbeid på Vestlandet. Det vil også utfordre deltakerne til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Borealis arbeider aktivt for lik kjønnsrepresentasjon i alle prosjekter vi initierer. Vi oppfordrer alle som er kvalifisert til å søke uansett kjønn og alder.

Praktisk informasjon
Det blir holdt 5 samlinger av 2-3 dagers varighet, som alle inneholder workshops og møter med mentorene, samt prøver med kvartetten. Programmet løper fra august 2018 til mars 2019, hvor verkene vil ha premiere på Borealis 2019. Det planlegges deretter å ta verk fra begge disse runder av BUK på turné i regionen.
Søknadsfrist er 14. juni 2018
Søknader sendes til post@borealisfestival.no. Spørsmål kan rettes til gaby@borealisfestival.no

Søknadskriterier
– komponister i startfasen av sin karriere, uavhengig av alder
– ønske om å utvikle seg videre under profesjonelle rammer
– idé om hvordan du musikalsk vil eksperimentere med en kvartett
– mulighet for å delta på alle møtene i Bergen
– komponister med tilknytning til Vestlandet kan prioriteres

Søknad skal inneholde følgende:
– CV (dokumentasjon av arbeid som komponist)
– motivasjonsbrev for deltakelse i programmet (skriv om deg selv, hvorfor du søker, din tilknytning til Vestlandet og beskriv din idé for hvordan du vil eksperimentere med kvartetten)
– lyd/video opptak av egne verk (kan sendes som linker)

Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersens Minnefond, Norsk Kulturråd, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted i Bergen fem dager i mars hvert år. Det er et sted for eventyrlysten lytting, og her feirer vi musikken som ikke lar seg sette inn i velkjente rammer. Borealis er ikke én type eller sjanger av musikk, men i stedet en døråpner til de mest vågale og nyskapende artister og musikere, som gir oss noe nytt på vår vei videre.

23rd May 2018

Nye personvernregler

I mai innfører EU nye personvernregler for å sikre at dine personopplysninger tas godt vare på. Det tar Borealis på alvor, og da vi ønsker å kunne fortsette å sende deg info om våre arrangementer, trenger vi at du bekrefter at du vil være med oss videre. Vi ber deg derfor bekrefte dette på knappen her.

Bli med videre! 

Vi vil kun lagre din e-post og navn, og hva du ønsker å motta info om. Du kan velge om du vil opplyse oss om hvor du jobber, om det kan være relevant, og det vil da også være lagret.

Vi garanterer at all personlig informasjon som er gitt til oss ved påmelding av nyhetsbrev vil bli lagret på en sikker måte, og vil kun bli brukt til å sende deg nyheter om Borealis og våre arrangementer. Din informasjon vil aldri bli solgt, delt eller gitt videre til andre.

Informasjonen er lagret i programmet MailChimp. Du kan til enhver tid oppdatere dine opplysninger eller melde deg av nyhetsbrevet.

Hvis du ønsker mer info om personvern i Borealis, så vennligst kontakt oss:
post@borealisfestival.no | +47 95 90 53 76

Bemerk vennligst at du aktivt må bekrefte din interesse i nyheter fra Borealis på knappen under. Om du ikke gjør dette innen utgangen av mai vil du bli slettet fra vår liste.

La oss holde kontakten!
Peter & Tine

25th March 2018

Tell us about #Borealis2018!

Fortell oss om #Borealis2018!

Vi håper du har hatt en like fantastisk festival som vi har!

Vi mener at publikum er like viktige som artistene på scenen, og vi vil gjerne vite litt mer om deg som har vært på festivalen og hvilken opplevelser du har hatt.

Vi ønsker å gjøre festivalen til et sted hvor kunsten er spennende og utfordrende, samtidig som publikum føler seg velkommen og som en del av et fellesskap med andre eventyrlystne lyttere. Din tilbakemelding vil hjelpe oss med å oppnå dette.

Vær ærlig med din tilbakemelding!

Klikk her for å svare på vår korte spørreundersøkelse – det tar bare et par minutter.

21st March 2018

Borealis 2018

Onsdag 07.03

Borealis 2018 – onsdag 07. mars

Torsdag 08.03

Borealis 2018 – torsdag 08. mars

Fredag 09.03

Borealis 2018 - fredag 09. mars

Lørdag 10.03

Borealis 2018 – lørdag 10. mars

Søndag 11.03

Borealis 2018 – søndag 11. mars

21st February 2018

Natacha Diels : Papillon and the Dancing Cranes : Borealis 2018

The piece is a story of rebirth. There’s an element where the cranes are discovering their own naked beauty.”
Watch more of what Natacha Diels has to say about her piece “Papillon and the Dancing Cranes” premiering at March 11th, 7PM under #Borealis2018

Video: Ben Speck

16th February 2018

Borealis Anbefaler – Februar 18

Dj Haram – Foto: Eva Wo

Som en perfekt oppladning til festivalen, bør du  få med deg DJ Haram sine siste remixer der hun prøver seg på Aequs Nyama – Lechuga Zafiro sin siste EP på plateselskapet Salviatek. DJ Haram er kåret av Crack Magazine til en av de 50 mest spennende DJ’ene i verden (akkurat nå), og spiller på Borealis lørdag kveld. Du finner et nytt lydspor fra Raven Chacon som del av hans prosjekt Endlings i den siste Wire Under the Radar. Raven står selv på scenen under Borealis på fredag kveld, og hans stykke Journey of the Horizontal People blir fremført av BIT20 String Quartet på søndag under festivalen.

10th February 2018

Borealis sine frivillige!

Vi er så stolte av våre frivillige, og de er en utrolig viktig del av festivalen vår. Det er hardt arbeid, men mest av alt veldig gøy! Vi har spurt noen av våre tidligere frivillige om deres erfaring med å jobbe for Borealis. Hør og se hva de har å si her:

8th February 2018

Nedtellingen er i gang! 

Hvilken bedre måte å feire ankomst av våre programbøker enn ved å få vår første smak av Borealis-øl blant våre venner, samarbeidspartnere og fantastiske frivillige? Vi hadde en fantastisk tid under Programlanseringfest på Landmark Bergen! Vil du gjenoppleve kvelden, eller har du gått glipp av? Frykt ikke, våre fotografer fanget alt:

Programlanseringfest – 2018

Bare om knappe tre uker fyller vi Bergen med eksperimentell lyd, samtaler, filmer, morsomheter og fantastiske mennesker!

Allerede neste uke kommer de første tilreisende artistene til byen, og snart er alt klart for å fylle Bergen med musikere, komponister og kunstnere som har tatt med sine spennende prosjekter til Borealis 2018!

Dansende kraner, live meditasjon, opera med en vri, sene lytteseanser, fortryllende elektronisk og dansbar musikk, herlig iskrem, rognebær-øl, og samtaler om film, radio, likestilling og radikal gjestfrihet. Alt dette i vakre, forblåste Bergen! Årets artister sprenger grenser, prøver nye ting, begir seg uredd ut i nytt terreng, og gir oss som publikummere muligheten til å se verden på en litt annen måte.

Les mer i årets programbok!

17th January 2018

Borealis 2018 – Programlansering

Jenny Moore – Foto: Adam Chard

Velkommen til fem dager med verdenspremierer, eksklusive fremførelser og samtaler i Bergen. Velkommen til Borealis – en festival for eksperimentell musikk!

Fra de første tonene spilles under åpningen av Borealis 2018 i det nye bygget til UiB Fakultet for kunst, musikk og design, til heisekranenes siste bevegelsene på Festplassen under avslutningen av festivalen, er Borealis en reise gjennom ulike inngangsporter til lyd, musikk og lytting.

Fra Peter Ablingers utforsking av et maksimalt fortettet lydbilde med Stian Westerhus og BIT20 Ensemble i Grieghallen, til den skeive, svarte undergrunns-popstjernen MHYSA sine elektroniske fantasier på Landmark; fra kunstneren Sue Tompkins sin elastiske spoken word-fremførelse til asamisimasa og Joanna Bailie sin tolkning av klassiske tegneseriefigurer, åpner festivalen igjen døren for varierte utforskende lydverdener.

Borealis utforsker også de mange inngangene til komponert musikk per 2018. Det blir premiere på tre nye nordiske operaer, og et stort bestillingsverk fra den amerikanske komponisten Natacha Diels for heisekraner og stort ensemble, premierer fra Johannes Kreidler, Daniel Moreira, Catherine Lamb og Laurence Crane, og nye verk fra 13 spennende, norske komponister spredt over de fem dagene.

Stephan Meidell forkaster alle tanker om sjanger når han presenterer en live versjon av sitt hyllede album Metrics; Raven Chacon, Jenny Berger Myhre, G. E. K. og NaEE Roberts tar over Bergen Kunsthall, og DJ Haram og lawd knows fra USA setter fyr på dansegulvet.

Konsertsirkus! vender også tilbake – her presenteres eksperimentell musikk for små og store på en lørdag ettermiddag. Vi arrangerer også samtaler om radikal gjestfrihet, om musikk og film, eksperimentell radio og likestilling. I tillegg åpner vi utstillinger av Mårten Spångberg, Sue Tompkins og Trond Lossius.

Borealis handler like mye om å skape et godt sted å være – å gjøre konserter tilgjengelig for så mange som mulig, sørge for at vi har en lik kjønnsbalanse i vårt program, å åpne opp for diskusjoner og lage rom for meningsytringer og ulike standpunkt, og å samarbeide med kreative mennesker over hele byen – alt fra skolebarn, iskremforhandlere, til fremadstormende komponister.

Borealis 2018 er en berg- og dalbane av lyd og musikk som tar over Bergen i fem dager… vi håper å se dere der!

NORSKE TALENTER
I 2018 har vi med oss noen av de mest spennende stemmene innen ny musikk i Norge: asamisimasa, Pinquins, BIT20 Ensemble, BIT20 String Quartet, Duo Hellqvist/Amaral, avGardEns, Valen Trio og Rosella. I løpet av festivalens fem dager presenteres verk av 13 norske komponister: Kristine Tjøgersen, Danielle Dahl, Ingvild Langgård, Jan Martin Smørdal, Knut Vaage, Sigurd Fischer Olsen, Øyvind Skarbø, Alan Ó Raghallaigh, Rebecka Sofia Ahvenniemi, Øyvind Mæland, Lars Skoglund, Kristin Bolstad og Tine Grieg Viig. Stian Westerhus er med i fremførelsen av Peter Ablingers nye verk, Stephan Meidell presenterer en liveversjon av sitt høyt aktede Metrics-prosjekt, og Jenny Berger Myhre og Sandra Mujinga tar over Bergen Kunsthall sammen med mange andre internasjonale eksperimentalister.

KJØNNSBALANSE
Borealis er overbevist om at kjønnsbalanse i programmeringen gjør festivalen bedre! Festivalledelsen forpliktet seg i 2017 til å programmere Borealis på en måte som reflekterer mangfoldet av artister som finnes der ute, å skape inspirerende rollemodeller for sitt publikum, og å speile samfunnet vi lever i. Vi jobber aktivt med å utfordre de eksisterende holdninger i musikkfeltet. I 2017 ble Borealis tildelt Norsk Komponistforenings Likestillingspris for arbeidet vi gjør for å strebe etter likhet i musikkverdenen. Kjønnsbalansen gjenspeiles også i årets Borealis-program.

UTENFOR KONSERTSCENEN
Også i år tar vi musikken ut av den klassiske konsertsettingen og presenterer musikk i nye rom. Vi jobber tett med komponister, artister og musikere for å engasjere oss i byen vi bor i, både i dens fysiske form og menneskene som lever i den. Borealis 2018 tar over det nye Fakultet for kunst, musikk og design, tegnet av Snøhetta – en av de nyeste arenaene Bergen har å by på. Vi plasserer dansende heisekraner og et stort ensemble på Festplassen, og vårt årlige familiearrangement finner i år sted i de tomme lokalene til KODE 2. I tillegg til dette vil vårt Radical Hospitality-prosjekt utforske de offentlige rommene i byen.

DEN NESTE GENERASJONEN
Borealis er også engasjert i å skape muligheter for den neste generasjonen norske artister. Borealis Ung Komponist ­­er vårt nye mentorprogram for aspirerende komponister med tilknytning til Vestlandet. Programmet gir fire komponister muligheten til å jobbe med strykekvartetten Rosella, i tillegg følges de tett av et internasjonalt mentorteam gjennom hele året.
Sammen med Bergen Nasjonale Opera gjør vi også prosjektet Future Opera. Tre norske komponister jobber side om side med en mentorgruppe, sangere og musikere for å utforske operaens fremtid gjennom tre bestillingsverk.

19th December 2017

Borealis Anbefaler – Desember

Hvis du enda ikke har kjøpt alle julepresangene dine kan vi anbefale disse freshe t-skjortene som lister opp kvinnelige komponister, eller denne utrolig forførende utgivelsen med kontrabassklarinett-musikk fra John McCowen. Eller så kan du donere en slant til våre venner i Object Collection som samler inn penger for å kunne fremføre operaen It’s All True, et Borealis-bestillingsverk, i New York.

24th November 2017

Borealis tildeles Likestillingsprisen

 

Borealis mottok i dag likestillingsprisen til Norsk Komponistforening i Oslo. Daglig leder, Tine Rude, var tilstede for å ta i mot prisen under utdelingen som fant sted under Komponistforeningen sine fagdager. Borealis har forpliktet seg til å presentere et program som består av 50/50 kjønnsfordeling blant skapende og utøvende kunstnere. 

“Borealis er stolt over å være første mottaker av denne prisen som setter fokus på et viktig tema. Vi tror på at Borealis får et mer interessant kunstnerisk program, med en større relevans for flere når det presenteres mer enn et ensidig perspektiv.” Tine Rude, daglig leder i Borealis.

“Mangfold er nøkkelen til interessant programmering, derfor er det en glede at Borealis får denne prisen. Jeg håper at vi nå kan jobbe sammen med våre kolleger i bransjen for å gjøre musikkmiljøet til en plass som i større grad representerer alle de fantastiske kunstnerne, musikerne og komponistene, av begge kjønn.” Peter Meanwell, kunstnerisk leder i Borealis.

Du kan laste ned og lese Tines takketale her.


MER OM PRISEN
Komponistforeningens styre vedtok våren 2016 en likestillingsagenda, som slår fast at arbeidet med en jevnere kjønnsbalanse blant komponister skal være en av foreningens prioriterte oppgaver. Kunnskap om, og bevissthet rundt, likestillingsproblematikk er vesentlig for å kunne skape endringer.

Likestillingsprisen blir en årlig pris som deles ut til en person, gruppe, institusjon eller forening som har gjort en spesiell innsats for å fremme likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet. Styret i Komponistforeningen gikk i høst åpent ut for å få inn forslag på gode kandidater som fortjener oppmerksomhet for sin innsats for likestilling i norsk musikkliv.

“Vi så etter noen som har grepet an problematikken på en ny måte, som har gjort en langvarig innsats, som ved sitt arbeid har satt saken på dagsorden, eller som ved sine handlinger har banet vei og dannet ny positiv praksis på feltet”, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening.

STYRETS BEGRUNNELSE
Komponistforeningens likestillingspris 2017 tildeles en festival som har vært bevisst på likestilling lenge. I sin strategi- og handlingsplan for 2017–2020 har de forpliktet seg til en 50/50-prosent fordeling av kvinner og menn. Dette gjelder både programmering av kunstnere som presenteres på den skapende og utøvende siden, og også innad i selve organisasjonen er dette en målsetning.

Kunstnerisk sett er festivalen en viktig brobygger mellom musikk, lydkunst og visuelle og sceniske kunstformer, og mellom norske og internasjonale aktører. Ikke minst er festivalen svært bevisst på å bygge forståelse for vår egen samtid, ved å åpne våre ører og øyne på nye måter: Hvilke uttrykk, historier og stemmer ble løftet fram i fortiden, og hvilke ble fortiet? Hva er situasjonen i dag, og hvordan ønsker vi å legge til rette for en stimulerende og demokratisk kulturell situasjon – både her og nå, og i fremtiden?

Festivalen som tildeles Komponistforeningens likestillingspris 2017, har i flere sammenhenger i nyere tid uttrykt at det ikke er vanskelig å lage et kjønnsbalansert program i dag, og samtidig ivareta kunstnerisk kvalitet. Det finnes mer enn nok av spennende verk og ypperlige utøvere å velge i blant begge kjønn. Festivalen viser dermed at for å kunne være en reell brobygger, og for å kunne være en samtidsaktør som ikke henger etter tiden vi lever i, er kjønnsbalanse ikke til å komme forbi. Et kjønnsbalansert program vil bidra til å heve den kunstneriske kvaliteten, av den enkle grunn at dersom ett kjønn kommer sterkere til orde enn det andre, oppstår det et trangere kunstnerisk rom – med snevrere perspektiver, mindre mangfold og lavere takhøyde som resultat.

Borealis er medlem av Balansekunst, og setter også søkelys på tematikken gjennom sitt nye mentorprogram for unge komponister, som foregår i Bergen – i samme by som festivalen årlig har funnet sted siden 2004. Et av satsingsområdene er å vise frem og å skape gode rollemodeller, og festivalens kunstneriske leder, Peter Meanwell, deltar aktivt i paneler og samtaler om kjønnsbalanse på det skapende musikkfeltet. Han og daglig leder for festivalen, Tine Rude, har utgjort lederteamet for de årlige festivalene siden 2015, og har helt fra da de startet å jobbe sammen året før, etablert en felles visjon for hva de ønsker festivalen skal være – både for de som arbeider med den, for kunstnere og samarbeidspartnere, for publikum og besøkende, og for kunst- og kulturlivet. De har hele veien tatt de store strukturelle beslutningene i fellesskap, og deres ideer og visjoner er dypt forankret i alle deler av festivalen.

Komponistforeningens likestillingspris for 2017, tildeles: Borealis – en festival for eksperimentell musikk.

14th November 2017

Borealis Anbelafer – November 2017

 

Er du en aspirerende komponist i Bergen området? Og er du kvinne og over 16 år? Da bør du ta kontakt med Rebecka Sofia Ahvenniemi som starter et mentorprogram for kvinner. Vi vil også anbefale interessant lesning fra Borealis 2017-kunstneren Yan Jun, som skriver om forbindelsene mellom den japanske og den kinesiske musikkscenen. Les også den siste utgaven av online magasinet Reflections on Process in Sound, med Manifesto For New Listening av Cathy Lane.

10th October 2017

Borealis Anbefaler – Oktober

John Chantler & Johannes Lunds. Foto: Lars Jönsson

Borealis bringer folk sammen, og håpet er at det fører til nye kunstneriske ideer og samarbeid. John Chantler og Johannes Lunds møttes på Borealis 2016, da de begge skrev nye verk til vår åpningskonsert på Bergen Arkitekthøgskole.
Endless Sky er deres nye prosjekt for saksofon og elektronikk – nå sluppet på kassett! (også tilgjengelig i digitalt format om du ikke har walkman’en innen rekkevidde)


Borealis er stolte over å presentere et festivalprogram med kjønnsbalanse, og vi deler med glede dette intervjuet med antroprologen Georgina Born, hvor hun snakker om hvordan bevisstheten omkring kjønnsbalanse tar stadig større plass, og bidrar til et mer mangfoldig og interessant miljø innen ny musikk.

25th September 2017

Borealis søker frivilligansvarlig

Borealis søker etter den rette personen som kan rekruttere, koordinere og motivere våre rundt 100 frivillige frem mot en fantastisk festival i mars. Våre frivillige er maskineriet i festivalen og vi trenger en person som kan ta godt vare på de.

Arbeidsoppgavene vil være varierte og utfordrende, og krever stor grad av selvstendighet, nøyaktighet, initiativ og samarbeidsevne. Du må ha interesse og forståelse for å jobbe med mennesker, og erfaring fra lignende arbeidsoppgaver er en fordel. Borealis benytter produksjonsverktøy og forståelse og erfaring med data og planlegginsverktøy er nødvendig. Du må være utadvendt, like mennesker, takle utfordringer på strak arm og være en god motivator.

Frivilligansvarlig vil jobbe tett sammen med resten av festivalstaben, og er organisert direkte under daglig leder. Det er også en egen praktikant tilknyttet arbeidet med frivillige. Arbeidsspråk er norsk og engelsk. Uregelmessig arbeidstid må påregnes. Engasjementet igangsettes med opplæring og innføring i løpet av november, og med opptrapping av engasjementet frem mot festivalen i mars. Honorar, arbeidstid og oppstart avtales med den rette personen.

Søknadsfrist mandag 16.oktober, kl. 12.00.
Søknad med CV sendes til tine@borealisfestival.no.
For mer informasjon, kontakt daglig leder Tine Rude på ovennevnte e-post eller telefon 959 05 376 .

Borealis er en festival for eksperimentell musikk som finner sted i Bergen 5 dager i mars hvert år. Vi presenterer nye musikalske eksperimenter fra Bergen, Norge og resten av verden på mange av byens små og større konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Borealis består blant annet av konserter, installasjoner, forestillinger, foredrag og filmer. Vi er et lite team gjennom året, men vokser til en festivalstab på rundt 15 personer og 100 frivillige frem mot mars. Borealis har kontor på Hordaland Kunstsenter.

14th September 2017

Borealis Anbefaler – September

Mens det blir kaldere ute, holder vi ørene varme med den nye vinylutgivelsen fra Yeah You, som sjarmerte alle i senk på Borealis 2016. Hit kom de kjørende i bil, og de fortsatte turen videre – og på turnéen i Nederland spilte de inn denne platen bak i bilen!

Vi minnes også ett år tilbake i tid, da komponisten Pauline Oliveros besøkte Bergen for en spesiell utgave av Borealis Listening Club – les denne artikkelen om hennes arbeid for å få verden til å lytte mer.

Sist men ikke minst – om du er i Bergen kan du som oss ta turen innom festivalen Vill Vill Vest sin mer eksperimentelle del av programmet, og sjekker ut bandene Building Instrument og Cakewalk.

30th August 2017

Borealis søker praktikanter!

Borealis søker praktikanter!

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted 5 dager i mars i Bergen hvert år. Vi er en liten stab som vokser seg større frem mot festivalen, og vi søker nå etter praktikanter som ønsker seg erfaring med flere av de forskjellige aspektene med å lage festival. Vi søker 3 praktikanter som skal jobbe tett sammen med våre ansvarspersoner innen kommunikasjon, koordinering av frivillige og produksjon.

Vi søker etter folk som er interessert i ny og eksperimentell musikk i alle dens former, og som er interessert i å formidle dette til et publikum. Vi søker etter deg som har lyst å være med å skape en festival som tar godt vare på artister og publikum. Det er mange forskjellige oppgaver som skal løses for å lage Borealis, og du vil få en bred erfaring innen blant annet pressearbeid og kommunikasjon på sosiale medier, eller følge en produksjon fra første ide til ferdig fremføring (og nedrigg!), du vil møte kunstnere, frivillige, musikere og komponister og jobbe med logistikk og planlegging, men viktigst er at du har lyst å være en del av et team som skaper en fantastisk festival i mars 2018!

Kommunikasjon:
Vi søker etter en praktikant som vil jobbe tett sammen med vår kommunikasjonsansvarlig, i jobben med å sette sammen programkatalogen og presentere festivalen til presse og publikum. Vedkommende må være interessert i å jobbe med tekst, være presis og strukturert og kunne formulere seg godt på både norsk og engelsk. I tillegg vektlegges erfaring med bilderedigering og enkle designoppdrag. Ønsket oppstart oktober.

Produksjon:
Vi søker en praktikant som kan få innsikt i den praktiske og tekniske delen av festivalproduksjonen, og som vil jobbe tett med vår produsent, i tillegg til å få egne selvstendige mindre prosjekter. Vedkommende bør ha god teknisk forståelse, gode datakunnskaper og praktisk sans, i tillegg til å være strukturert og like utfordringer.  Ønsket oppstart november/desember.

Frivilligarbeid:
Vi søker en praktikant som sammen med vår frivilligkoordinator kan inspirere og tilrettelegge for våre 80 frivillige. Du vil få unik innsikt i arbeidet fra rekruttering, koordinering av logistikk og planlegging av fest og moro. Ønsket oppstart november/desember.

Som praktikant forplikter du deg til 15 timer/uken, men vi kan legge til rette for den rette personen. Du vil jobbe tett sammen med festivalstaben, samt få selvstendig ansvar for større og mindre oppgaver underveis, og du vil få verdifull erfaring innen festivalavvikling og kulturarbeid. Vi tilbyr et mindre honorar til våre praktikanter, men bidrar ikke til reise og opphold.

Kontakt daglig leder Tine Rude om du har spørsmål. Send søknad med dine kvalifikasjoner og CV, hvilken praktikantstilling du er interessert i – skriv også gjerne om dine musikkinteresser og hvorfor du har lyst til å være en del av Borealis teamet.

Søknad sendes til tine@borealisfestival.no // 95 90 53 76.

Søknadsfrist er 15. september

15th August 2017

Borealis Anbefaler – august

Operasamarbeidet på Borealis 2016, Object Collection. Foto: Henrik Beck

Det er så utrolig gøy å se at prosjekter som startet her i Bergen fortsetter sin ferd rundt i verden! It´s All True er en opera fra amerikanske Object Collection, basert på arkivet til det ikoniske hard-core bandet Fugazi.

Denne operaen var et bestillingsverk til Borealis 2016, og nå kan du gjenoppleve den sagnomsuste premieren fra Bergen igjen på Cafe Oto i London i september, eller høre på platen som straks blir sluppet på plateselskapet SLIP discs.

Hvis du ønsker å tjuvstarte på hva Borealis 2018 bringer, kan du høre på denne nylige utgivelsen av verket Augmented Study av Peter Ablinger.

Og hvis du som oss har spist litt for mye souvlaki i løpet av sommeren, og fortsatt utsetter treningsoppstarten, så kan du myke opp med å lese denne artikkelen av Daniel Ross, som handler om å trene våre ører så vel som vår kropp: “You have to warm your ears so your brain can decide how best to weather the endurance” skriver han i sitt essay for TheQuietus.com

21st June 2017

Borealis Anbefaler – Juni

Du pakker for stranden – speedos, flip-flops, solkrem – men hva skal du lytte til eller lese? Frykt ikke, Borealis har noen forslag for deg å utforske mens du nipper på en piña colada…

Screen Shot 2017-06-20 at 11.45.23

 

Håkon Stene & Kristine Tjøgersens nye album asleep, street, pipes, tonesutgitt på plateselskapet Hubro, er den perfekte måten å miste seg selv i lyder, ettersom de undersøker verkene til den amerikanske komponisten Michael Pisaro.

Tenk stillhet, dybde og frossen lyd verden! Perfekt for hytten synes vi!

 

Screen Shot 2017-06-21 at 10.27.53

Hvis din tid på stranden blir forstyrret av tanker om hva musikkens fremtid kan inneholde, anbefaler vi Robert Barrys utmerkede nye bok The Music of the Future. Boken inneholder ikke ett sett med spådommer, men en glede over musikalske eksperimenter og er en viktig veiviser og inspirasjon til alle som er involvert i musikk: “to fail again, fail better.”
Kanksje finner du også et avsnitt om Borealis i boken!

 

 

Screen Shot 2017-06-20 at 11.48.49

 

Og når du har utforsket stillheten og framtiden, sjekk ut dette nye albumet med remixer av den brasilianske vokal legenden Elza Soares, inkludert noen fete dansegulv-låter av Borealis sin favoritt – DJ Marfox!
 

 

God sommer!

14th June 2017

Møt komponistene under Borealis Ung Komponist

Øyvind Skarbø, Kristin Bolstad, Tine Grieg Viig og Rosella (Johanne Skaansar, Carmen Boveda, Vladimíra Ščigulinská, Claudia Cox) DSC
Komponistene Øyvind Skarbø, Kristin Bolstad og Tine Grieg Viig, sammen med strykekvartetten Rosella (Johanne Skaansar, Carmen Boveda, Vladimíra Ščigulinská, Claudia Cox). Komponisten Alan Ó Raghallaigh var ikke til stede for det første møtet.

 

Møt de fire dyktige komponistene Borealis har gleden å samarbeide med under Borealis Ung Komponist mentorprogram: Alan Ó Raghallaigh, Kristin Bolstad,Tine Grieg Viig og Øyvind Skarbø.

Borealis er glade for i dag å kunne by fire yngre komponister velkommen til første samling i Borealis Ung Komponist –  mentorprogrammet for komponister i startfasen av sin karriere, og som vi tror kan være med å forme fremtidens musikkopplevelser. Programmet vil oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av unge komponisters arbeid på Vestlandet.

I perioden frem til Borealis i mars 2018, skal komponistene Alan Ó Raghallaigh, Kristin Bolstad, Tine Grieg Viig og Øyvind Skarbø jobbe tette sammen med fire internasjonalt anerkjente mentorer og strykekvartetten Rosella om nye verk. Norske Christian Wallumrød og Øyvind Torvund, amerikanske Natacha Diels og engelske Joanna Bailie er invitert inn som mentorer for disse unge komponistene for å utfordre de til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Mentorprogrammet består av workshops, mentormøter og iscenesettelse av konserten.

Les mer om komponistene, mentorene og Rosella – besøk Borealis Ung Komponist nettside og følg med framgangen av Borealis Ung Komponist tumblr.

Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersen Minnefond, Norsk Komponistforening og Bergen kommune.

8th May 2017

Borealis anbefaler – mai

Kaija Saariaho – Photo by Andrew Campell
Kaija Saariaho – Photo by Andrew Campell

Da den finske komponisten Kaija Saariaho sin opera L´amour de Loin ble arrangert på Metropolitan Opera i New York i fjor, var det den andre operaen av en kvinnelig komponist som har vært presentert under selskapets historie. Den første var i 1903… Under Festspillene i Bergen snakker Peter Meanwell med en av Europas mest fremtredende komponister om et liv i musikken, rollen som kjønn har spilt i hennes karriere og om den pågående ubalansen mellom mannlige og kvinnelige komponister på scenen.

I tillegg til Peter sin samtale med komponisten Kaija Saariaho, må du ikke gå glipp av urfremførelsen av hennes nye bestillingsverk for cello, sammen med verk av Per Nørgård, Benjamin Britten og JS Bach. Fra Londons ny musikk scene er London Sinfonietta også i byen, og som en del av Norsk Komponistforeningens 100-årsjubileum, fremfører de verk av Eivind Buene og Rolf Wallin, samt Louis Andriessena og mer av Kaija Saariaho. 

 

På kontoret denne måneden gleder vi oss for de kommende albumene fra Bergens lokale  Phonophani og Borealis sin favoritt (og 2015 artist) Jlin.

24th April 2017

Borealis Ung Komponist

Bilde av Monica Santos HerbergBorealis søker komponister til vårt mentorprogram

Borealis – en festival for eksperimentell musikk presenterer en spennende mulighet for komponister tidlig i sin karriere, uavhengig av alder. Som en del av Borealis sitt engasjement for å oppmuntre til nye musikalske opplevelser og konserter i Bergen, tilbyr vi fire komponister muligheten til å delta i et mentorprogram av et års varighet, og som ender med en konsert på Borealis. Programmet er rettet mot komponister i startfasen av deres karriere, og kan prioritere søkere med tilknytning til Vestlandet.

Borealis har invitert fire internasjonalt anerkjente komponister fra Norge og utlandet for å være mentorer i dette programmet, heriblant amerikanske Natacha Diels og norske Øyvind Torvund. I tillegg vil deltakerne arbeide tett sammen med strykekvartetten Rosella, som består av yngre, spennende og ambisiøse musikere basert i Bergen. Det vil også arbeides med iscenesettelse av verkene før den endelige konserten.

Dette prosjektet har som mål å oppmuntre til bredere diskusjon om og formidling av unge komponisters arbeid på Vestlandet. Det vil også utfordre deltakerne til å tenke utenfor de etablerte musikalske normene. Borealis arbeider aktivt for lik kjønnsrepresentasjon i alle prosjekter vi initierer og oppfordrer alle som er kvalifisert til å søke uansett kjønn.

Praktisk informasjon:
Det blir holdt 5 økter av 2 dagers varighet, som alle inneholder workshops og møter med mentorene, samt prøver med Rosella. Programmet løper fra juni 2017 til mars 2018, hvor prosjektet avsluttes med en konsert på Borealis 2018.

Søknadskriterier:
– komponister i startfasen av sin karriere (uansett alder)
– ønske om å utvikle seg videre under profesjonelle rammer
– har mulighet for å delta i alle møtene i Bergen
– komponister med tilknytning til Vestlandet kan prioriteres

Søknad skal inneholde følgende:
– CV (dokumentasjon av arbeid som komponist)
– motivasjonsbrev for deltakelse i programmet (skriv om deg selv, hvorfor du vil søke, din tilknytning til Vestlandet, og en ide om hvordan du ville eksperimentert med strykekvartetten)
– lyd/video opptak eller noter av nye verk (kan sendes som linker)

Søknadsfrist er 15. mai 2017
Søknader sendes til post@borealisfestival.no
Spørsmål kan rettes til essia@borealisfestival.no
Borealis Ung Komponist er støttet av Morten Eide Pedersen Minnefond og Norsk Komponistforening.

Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som finner sted i Bergen fem dager i mars hvert år. Det er et sted for eventyrlysten lytting, og her feirer vi musikken som ikke lar seg sette inn i velkjente rammer. Borealis er ikke én type eller sjanger av musikk, men i stedet en døråpner til de mest vågale og nyskapende artister og musikere, som gir oss noe nytt på vår vei videre.

2nd April 2017

Borealis 2017

Onsdag 08.03

Borealis 2017 – onsdag 08.03

 

Torsdag 09.03

Borealis 2017 – torsdag 09.03

 

Fredag 10.03

Borealis 2017 - fredag 10.03

 

Lørdag 11.03

Borealis 2017 - lørdag 11.03

 

Søndag 12.03

Borealis 2017 – søndag 12.03

 

Videos

10th February 2017

Programbok

Her er online versjonen av Borealis 2017 sin fargerike programbok!