• Nytt artistslipp for Borealis 2017

mm_aa_djm

Borealis er glade for å kunne legge til en kveld med nye musikalske eksperiment til festivalen i mars, som en del av vårt årlige samarbeid med Bergen Kunsthalls konsertserie Utmark. Fra Philadelphia, Baltimore og Lisboa kommer tre artister med hardtslående musikk for dansegulvet. Moor Mother, Abdu Ali og DJ Marfox er tre artister som skyver grensene i deres sjanger, og som har fått stadig større internasjonal omtale for deres kompromissløse kunst. Borealis er på stadig jakt etter lyder som ikke lett passer inn i en sjanger, og denne kvelden byr på lyrikk og musikk som er like konfronterende som dansbar.

Camae Ayewa fra Philadelphia, USA er den interdisiplinære artisten bak prosjektet Moor Mother. Hun blander protest og afrofuturistiske tidsreiser, og skaper en virvelvind av ofte aggressiv, eksperimentell støy og poesi. Arbeidet hennes bærer i seg det frigjørende sinne fra punken og den improviserende ånden fra Sun Ra, og gjennom bruk av elektronikk, feltopptak og analoge støylagere frembringer hun frakterte, kakofoniske bølger som ordene hennes kan surfe på. Hennes siste album, Fetish Bones, utgitt i september i år, ble kåret til nr. 3 i The Wire sin “albums of the year”-kåring.

Abdu Ali er rå, kompleks og visker ut alle tenkelige forskjeller. Han er en homofil rapper fra den amerikanske byen Baltimore, som legger kraftfulle tekster om rasisme og homofobi på den råeste dansemusikken og på mer eksperimentelle prouksjoner. Han har blitt sammenlignet med Death Grips og andre støyrap-grupper på grunn av sin utrolige energi på scenen, og har skapt sin helt egne sound med grobunn i egne erfaringer og historier, påvirket av punk, støymusikk, afrofuturisme og BMore klubbmusikk. I 2016 slapp han MONGO, som Fader magazine kalte “a pitch-perfect ‘black self-care mixtape’ from Baltimore’s most exciting rapper.”

I musikken til DJ Marfox, aka Marlon Silva, møter hans angolanske røtter dagens Portugal, og kuduro – den elektroniske musikken fra Luanda – går gjennom en transformasjon når den lander og blir født på nytt på den Afro-portugisiske klubbscenen i Lisboa. Marfox er DJ, produsent og nå sjef for plateselskapet Príncipe Discos, og mener at å finne sine røtter er en viktig drivkraft for kreativ, teknologisk og kollektiv sosial evolusjon. Musikken hans har oppnådd ikonisk status i det urbane Portugal og i den afrikanske diasporaen i Europa. Dette har skapt muligheten for framveksten av et nettverk av unge, kreative sjeler på grasrotnivå, på jakt etter å bryte gamle tradisjoner innen lyd og kultur.

Tweet This   Share this on Facebook