• Runde to av Borealis Ung Komponist

Borealis fikk mange spennende søknader til vår andre runde av mentorprogrammet Borealis Ung Komponist. Vi har valgt fire unge interessante komponister, som vi tror kan være høylytte stemmer i musikkfeltet fremover, og som med kyndig veiledning og inspirasjon fra våre mentorer vil skape en interessant konsertopplevelse på Borealis 2019.

Mentorene i årets runde er alle komponister som Borealis setter stor pris på, som utfordrer det gjengse konsertformatet og musikerne. Britiske Juliana Hodkinson, amerikanske Jessie Marino og norske Maja S.K. Ratkje og Øyvind Torvund er alle komponister som er eller har vært presentert på Borealis.

Til denne utgaven av mentorprogrammet har vi valgt å la komponistene jobbe tett sammen med den nyetablerte saksofonkvartetten Saxifraga Quartet, som består av ambisiøse musikere som vil være med å utfordre og utvide grensene ny musikk.

Gjennom året møtes komponistene, mentorene og ensemblet i 5 samlinger over 3 dager, og det skrives fire nye verk som alle har urpremiere under Borealis 2019. Det planlegges også å ta verker fra begge runder av Borealis Ung Komponist på en turné i regionen.

Borealis Ung Komponist 2018/2019 er støttet av Morten Eide Pedersens Minnefond, Norsk Kulturråd, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune.


KOMPONISTER

Rakel Nystabakk – Foto: Eva S. Winter


Rakel Karoline Sætrevik Nystabakk
er komponist og trompetist. Hun har arbeidet med musikk for scene, og jobber nå med verk som sidestiller elektronikk og musikere, og vil utforske dette ytterligere gjennom mentorprogrammet. Tidligere har hun i hovedsak skrevet for blåseinstrumenter, og som utøver jobbet mest med fri improvisasjon og sampling.

 

Alexander Fiske Fosse – Foto: Tuva Åserud


Alexander Fiske Fosse
er komponist, men begynte som gitarist og saksofonist. Han har vist en genuin interesse for den eksperimentelle musikken, og er tydelig inspirert av Arne Nordheim og arven etter ham. Han synger i Santa Sunniva kammerkor, og er svært aktiv i byens musikkmiljø. Han studerer komposisjon på Griegakademiet.

 

 

Stephan Meidell – Foto: Ben Speck

Stephan Meidell er gitarist og komponist, som ofte er å se på konsertscenene rundt i landet. Han studerte jazzgitar på konservatoriet i Amsterdam og på Griegakademiet, og selv om han har beveget seg et stykke vekk fra jazzen holder han på improvisasjonen som sitt varemerke. Han spiller i mange konstellasjoner og plateutgivelser, og var sist å høre på Borealis 2018 med prosjektet Metrics som ble svært godt mottatt.

 

Harald Jordal Johannessen er komponist, gitarist og elektronisk utøver, som nå konsentrerer sitt komposisjonarbeid rundt elektroakustisk musikk. Han skriver kammermusikk med digitalt interaksjonsdesign og lydprosessering, og har fått sin musikk framført flere steder. Han har mottatt bronse i Europe’s First Student 3D Audio Production Competition i Graz. Gjennom prosjektet Electro Atelier har han oppdaget en verden hvor partitur-komposisjoner blir utvidet med improvisasjon, reaksjoner og bevissthet om elektronisk utstyr. Han studerer komposisjon på Norges musikkhøgskole.

 


MENTORER

Juliana Hodkinson er en britisk komponist, som etter studier ved King’s College på Universitetet i Cambridge tok en Phd i København, hvor hun også studerte hos Per Nørgård og Hans Abrahamsen. Hun har sin bakgrunn i kammermusikken, men jobber nå med musikkverker og installasjoner som inkluderer lydopptak, objekter, film, performance og elektronikk. Hun har skrevet bestillingsverk for ensembler og festivaler verden over, blant annet Louisiana Museum of Modern Art, Konzerthaus Berlin, Speak Percussion, Den Anden Opera, og på Borealis 2019 presenterer vi et nytt stort bestillingsverk av Hodkinson.

Jessie Marino er en komponist, utøver og mediakunstner fra New York. Hun var med å stifte den eksperimentelle performanceduoen ON STRUCTURE, og jobber som komponist, cellist og som en av de kunstneriske lederne for komponist- og utøverkollektivet Ensemble Pamplemousse. Hun har nylig skrevet verk for blant annet Darmstadt Summer Course, G((o))ng Tomorrow, Huddersfield Contemporary Music Festival og We Spoke Percussion. Marino har vært del av Borealis flere ganger som både utøver og komponist, og i 2019 presenteres et nytt stort verk av Marino med det danske ensemblet SCENATET.

Maja S. K. Ratkje er en internasjonalt anerkjent komponist og utøver, som har stemmen som hovedinstrument. Hun studerte ved Norges musikkhøgskole, og hun jobber med alt fra orkestermusikk til musikk for film og dans, performance, installasjoner og fri improvisasjon, blant annet med gruppen SPUNK og Fe-mail. Hennes musikk er fremført av bl.a. Klangforum Wien, Ensemble Intercontemporain og alle de norske symfoniorkestrene. Hun har også komponert opera for babyer og store elektroniske verk. Ratkje har levert flere bestillingsverk og konserter til Borealis.

Øyvind Torvund var mentor også i første runde av Borealis Ung Komponist. Han har studert komposisjon ved Norges musikkhøgskole og Universität der Künste Berlin. Ved siden av sitt virke som komponist, har Torvund vært aktiv som gitarist innen rock og improvisasjonsmusikk. Ofte er det en slags paradoksal sammenblanding av elementer som er grunnlaget for musikken hans: melodiske temaer i møte med konseptuelle idéer, akustisk kammermusikk og lyder frambragt av lo-fi-elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter. Torvund har vært opptatt av å bruke ulike innfallsvinkler til det å komponere musikk, og flere av hans verker åpner for bruk av improvisasjon. Borealis har presentert bestillingsverk og andre verk av Torvund.


MUSIKERE

Saxifraga Quartet er en spennende nyetablert saksofonkvartett fra Bergen, som består av musikere fra Sjøforsvaret Musikkorps og Griegakademiet. Lene Myhre Strand, Bjørn Strand, Roger A. Holme og Sjasmin Reitehaug har sammen levert noen interessante konserter og er et ensemble som Borealis gleder seg til å høre masse mer fra. De gleder seg til å eksperimentere og bli utfordret at komponistene i Borealis Ung Komponist, og delta som en aktiv part i prosessen frem mot konsert i mars.

Tweet This   Share this on Facebook