• Vi er i gang!

Tredje runde av vårt mentorprogram Borealis Ung Komponist er i gang! Mandag 19. august var første dag av programmet, og alle møttes på Hordaland Kunstsenter for introduksjonsdag. Her fikk de fire komponistene og ensemblet YrrY presentert seg selv, og de fikk bli bedre kjent med sine fire mentorer – tre av dem via Skype, mens Carmina Escobar var i byen for å jobbe med komponistene og ensemblet. Praktisk informasjon, fruktfat, live musikk og spenning preget en deilig første dag.

F.v. Mari Galambos Grue, Håkon Skjæret, Eva Pfitzenmaier, Owen Weaver, Steinar Yggeseth, Carmina Escobar, Aslak Bjørge Hermstad, Hilde Annine Hasselberg. Foto: Magdalena Kuna

Tirsdag kom de i gang med workshop 1. Alle workshopene som komponistene og ensemblet skal delta på denne høsten finner sted i St. Jakob kirke i Bergen sentrum. Carmina Escobar ledet an med grundig oppvarming av stemmebånd og kropp. Carmina sin mangeårige erfaring med lydlig massasje (sonic massage) ble tatt i bruk, og alle komponistene fikk en innføring i konseptet. Allerede første dagen ble det laget små verk med fokus på stemmen og rommet, der komponistene var utøvere i hverandres verk. Workshopen bar preg av en lekenhet, men satte samtidig store krav til at komponistene hengir seg og stoler på hverandre – noe som kommer godt med når man skal jobbe tett sammen i en seksmånedersperiode.

Dag 2 ble den lydlige massasjen plukket opp igjen. Grupper på fire sang/hulket/vibrerte på en utvalgt mottager, og jobbet med å få mottagerens indre benstruktur til å reagere på lydbølgene som ble sendt inn i kroppen ved å lage en slags trakt rundt munn og nese. Stemningen var lattermild, meditativ og varm. Oppvarmingen til Carmina ble en viktig del av å skape et samhold innad i gruppen – det ble til og med utvekslet kjærlighetshistorier i lunsjen.Lydene som vibrerte i rommet i løpet av workshopen var mangfoldige og kreative – følelsesladede, sårbare og brutale! Generelt var det mye følelser og Carmina snakket mye om emosjoner i sangen. Hvordan kroppen må tro på det den gjør, ikke bare imitere det.

Dag 3 var satt av for at komponistene kunne teste konkrete ideer med ensemblet. Komponistene hoppet hodestups inn i utforskingen og testet ut et mangfold av ideer som strakk seg fra fadderukebrøl, tekstlige krumspring på ulike språk og harpelek, til stortrommetransducerhøytalere og grafiske partitur.

Vi gleder oss til fortsettelsen – følg komponistenes utvikling her og ved å følge #borealisungkomponist på Instagram.

Tweet This   Share this on Facebook