Borealis 2021: Ruth Bakke & Anne Marthe Dyvi med bestillingsverk

Komponist Ruth Bakke og billed- og videokunstner Anne Marthe Dyvi har funnet hverandre, og jobber frem et bestillingsverk for pipeorgel og videoprojeksjon med arbeidstittelen De Composition, til Borealis 2021! Verket skrives for kirkerommet i Storetveit kirke – det usedvanlig vakre bygget tegnet av den anerkjente arkitekten Ole Landmark, ferdigstilt i 1930. Ruth Bakke har jobbet som kirkeorganist i Storetveit kirke i 45 år i tillegg til sitt imponerende virke som komponist. Hun fremfører altså det nye verket på hjemmebane, men denne gangen i en helt ny setting med Anne Marthe Dyvi sitt visuelle univers preget av naturens prosesser og kirkeorgelets indre. 

Anne Marthe Dyvi ble oppmerksom på Ruth Bakke etter å ha hørt dybdeintervjuet med henne på NRK P2 Spillerom Søndag i 2018. Deretter var veien kort frem til dette nye samarbeidet Borealis får æren av å presentere. Ruth Bakke og Anne Marthe Dyvi er fra to ulike fagfelt og generasjoner. Bakke, født i 1947, har gjort karriere innen komposisjon og som organist, studerte lenge i USA på 60– og 70-tallet, og har komponert for alt fra orkester og brassband, til kammerensembler. Dyvi, født i 1979, kommer fra kunstfeltet og har hatt sitt virke i Bergen siden 2010 da hun fullførte sin master ved Kunst- og Designhøgskolen. Dyvi har en spesiell interesse for teknologi og tid, menneskelig eksistens, overlevelse eller adferd som kommer til utrykk gjennom hennes arbeid.

F.v. Anne Marthe Dyvi, Ruth Bakke

Sammen jobber de to nå frem et verk der deres ulikheter og ulike medium – det visuelle og lydlige – skal møtes og flettes sammen. Med naturens sirkulære prosesser, årshjulet, geologiske tid og menneskepåvirket tid som grunnstruktur og inspirasjon gleder vi oss veldig til å følge prosessen og utviklingen til dette verket som presenteres i mars 2021 på Borealis.