Elina Waage Mikalsen

Borealis sin gjestekunstner
2022–24

Den sjøsamiske og norske kunstneren og musikeren Elina Waage Mikalsen er Borealis sin gjestekunstner mellom 2022–2024. I løpet av disse to årene vil Elina, med støtte fra festivalen, utforske sammenhengen mellom samisk historie, identitet og kulturutsletting og eksperimentell lyd, musikk og ulike måter å lytte på. Prosjektet vil  ta form på ulike måter som kan deles inn i tre kategorier: forskning, deltagerbaserte workshops eller seminar og publikumsrettet kunstnerisk program. Prosjektet vil utforske hva samisk lydbasert eksperimentalisme er, og undersøke hvem som definerer hva det vil si å eksperimentere, hvem som lytter og hvordan, og hvilke rammer som definerer hvordan vi deltar i lytting. Det handler ikke om å finne et definitivt svar på spørsmålene, men om å ha en samtale. Som en ung samisk kvinne med røtter i Norge, vil Elina lede diskusjonen fra sitt ståsted, og bringe andre synspunkter og mennesker inn i både diskusjonen, kurateringen og publikumsengasjeringen. Inspirert av arven til den samiske kunstneren, poeten og musikeren Nils-Aslak Valkeapää også kjent under navnet Áillohaš, vil Elina kartlegge ulike muligheter for lydlig eksperimentering i Sápmi, samtidig som hun trekker inspirasjon fra urfolksperspektiver fra hele verden, og lærer av deres lytte- og organiseringstradisjoner.

Elina er Borealis sin tredje gjestekunstner, og følger i fotsporene til Jenny Moore og Marshall Trammell. Igjen har Borealis invitert en kunstner som arbeider i krysningspunktet mellom lyd, musikk og sosial aktivisme. Denne metoden legger til rette for at både artisten selv, publikum og festivalen som organisasjon kan utvikle seg, og lære. 

Hvis dette er ditt første møte med samisk kultur anbefaler vi deg å sjekke ut vår leseliste for mer innsikt

Fagdager om samisk eksperimentell musikk, soniske lydpraksiser og lytting i Tromsø 19. & 20. oktober 2023

Šuvva – fagdager om samisk eksperimentell musikk, soniske praksiser og lytting er et arrangement som ønsker å samle det samiske feltet av utøvende kunstnere med interesse for lyd og musikk fra mellomrommene.

Hva: 
To fagdager om samisk eksperimentell musikk, lydkunst og lytting 
Når: Torsdag 19. & fredag 20. oktober, dagtid (Tid TBA)
Hvor: Small Projects, Tromsø (Grønnegata 23)
Hvem: Samiske kunstnere og musikere som arbeider med og har interesse for samisk eksperimentell musikk og lydkunst
Språk: Norsk, engelsk og samisk 

Den 19. og 20. oktober møtes vi for å bli kjent, presentere våre praksiser, lytte til musikk og snakke om hvordan vi på ulikt vis forholder oss til lyd. Hva er en samisk måte å lytte på? Hvordan arbeide eksperimentelt i en samisk kontekst? Finnes det likheter mellom en samisk måte å forholde seg til lyd, og hvordan andre urfolkskulturer gjør det? Vi har en lydhistorie å se tilbake på, fra Aillohaš’ feltopptak og musikk, via Bongo-laikaen, til Mari Boines stemmebruk og Jon Persens komposisjoner. Ved å skape en plattform der vi kan møtes ønsker vi å styrke de samiske kunstnerne som viderefører dette arbeidet på ulikt vis.Programmet vil bestå av presentasjoner der alle deltagere får presentere seg og sitt arbeid, lytteseanser, samtaler og felles lunsj.

Fagdagene Šuvva i Tromsø er del av Elina Waage Mikalsen sitt gjestekunstnerprosjekt med Borealis.
For spørsmål angående fagdagene kontakt: miajulie@borealisfestival.no

Elina under Borealis 2023

I anledning Borealis 2023 presenterte Elina en formiddag med liveopptredener, mat og diskusjoner som utforsket samisk eksperimentell musikk, lyd, kultur og lyttepraksis på Østre i Bergen. Hun presenterte også lydverket Rođu Govkkit/Glenner i Vier i den helt spesielle lyttegammen Jiennagoahti på toppen av Fløyen.
Les videre for mer…

Lyder fra mellomrommene – en talkshow-kollasj
Lørdag 18. mars 2023, 11.00–14.00, Østre

Lyder fra mellomrommene – en talkshow-kollasje fant sted lørdag under festivalen på Østre og reflekterte rundt hva samisk eksperimentell musikk, lydpraksis og lytting er, og hvordan man kan gripe det an. I en avslappet atmosfære fungerte Elina som talkshow-vert og ledet publikum gjennom musikalsk arkivmateriale fra Sápmi, samtale via Zoom med Oglala Lakota performancekunstner, billedkunstner, komponist og forsker Susanne Kite og banebrytende live-sett og samtaler med de samiske artistene Viktor Bomstad og Katarina Barruk. En deilig lapskaus ble levert av Hallaisen, og det samiske brødet gáhkku ble laget av Britt Waag fra Bergen sameforening.

Foto: Johanne Karlsrud/Borealis

Rođu Govkkit/Glenner i Vier i Jiennagoahti
Ons 15.–Søn 19. mars 2023, Fløyen

En goáhti er en tradisjonell samisk boligkonstruksjon bygget av tre og dekket av torv. Jiennagoahti (Lyttegammen) var festivalens mest unike lytterom i 2023. Høyt oppe på Fløyen over Bergen er Jiennagoahti et kunstverk dedikert til å lytte – et utendørs og innendørs rom for formidling og læring av samisk kultur, arkitektur og språk samt økologi for innbyggere i alle aldre. Prosjektet er initiert av kunstner Elin Már Øyen Vister i dialog med den samiske arkitekten og kunstneren Joar Nango. I anledning festivalen huset lyttegammen et lydverket Rođu Govkkit/Glenner i Vier av Elina. Verket er bygget opp av feltopptak og stemme og utforsker vår relasjon til verden vi lever i, og det underjordiske – og hvordan naturen deler sine hemmeligheter og glemte steder hvis vi bare lytter.

Lytt til Rođu Govkkit/Glenner i Vier på Bandcamp

Foto: Stills av Ben Speck/Borealis

Radioprogrammer med Elina

Presseoppslag om prosjektet og Elina

The Wire Magazine: On Location – Borealis
Utgave 472, Juni 2023

Seismograf: Erfaringer, ikke værker – Borealis 2023
Jan Topolski, 15.05.2023

Morgenbladet: Et sjeldent arkitektonisk kunstverk: Som å bade i skogens atmosfære
Justine Nguyen, 05.05.2023

The New York Times: For This Experimental Festival, Bring Your Swimsuit and Dancing Shoes
Jennifer Gersten, 22.03.2023

Bergens Tidende: Dette var den raskeste halvtimen i mitt liv (anmeldelse: 5/6)
Renate Synnes Handal, 24.03.2023

Studvest: Borealis er for deg som vil utfordre deg selv – og for kultureliten
Lone Sivertsen Devik, 22.03.2023 (nett) 

Avvir: Eksperimentála talkshow Bergenis
Nils Gjerstad, 18.03.2023

Bergensavisen: Det mystiske lytterommet
Johanne Hoel, 17.03.2023

Klassekampen: Lytting som tidsmaskin
Frida Fliflet, 17.03.2023

Ballade.no: Historia vår er ein vev fulle av hol
Les intervjuet med Elina på norsk
Les intervjuet med Elina på samisk
Siri Storheim, 27.02.2023

Planer for prosjektet (oppdateres kontinuerlig)

MAI 2023

  • Samtaler med kunstnere og kulturarbeidere med urfolkserfaring
  • Arbeidsseanse med Borealis-administrasjonen og befaringer

JUNI 2023

  • Felttur til Tromsø
  • Samtaler med kunstnere og kulturarbeidere med urfolkserfaring

SEPTEMBER 2023

Reise med Katarina Barruk til de Ume-samiske områdene i Sápmi/Sverige

OKTOBER 2023

Samisk eksperimentell musikk symposium ledet av Elina i Romsa/Tromsø

MARS 2024

  • Elina presenterer bestillingsverk under Borealis 2024
  • Et omfattende eksperimentelt samisk program kuratert av Elina og Borealis presenteres under Borealis 2024

Følg prosjektets Instagramkonto
Šuvva – samisk eksperimentell musikk, lyd og lytting

Lytt til Elina på Soundcloud eller Bandcamp