Elina Waage Mikalsen

Borealis sin gjestekunstner
2022–24

Den sjøsamiske og norske kunstneren og musikeren Elina Waage Mikalsen er Borealis sin gjestekunstner mellom 2022–2024. I løpet av disse to årene vil Elina, med støtte fra festivalen, utforske sammenhengen mellom samisk historie, identitet og kulturutsletting og eksperimentell lyd, musikk og ulike måter å lytte på. Prosjektet vil  ta form på ulike måter som kan deles inn i tre kategorier: forskning, deltagerbaserte workshops eller seminar og publikumsrettet kunstnerisk program. Prosjektet vil utforske hva samisk lydbasert eksperimentalisme er, og undersøke hvem som definerer hva det vil si å eksperimentere, hvem som lytter og hvordan, og hvilke rammer som definerer hvordan vi deltar i lytting. Det handler ikke om å finne et definitivt svar på spørsmålene, men om å ha en samtale. Som en ung samisk kvinne med røtter i Norge, vil Elina lede diskusjonen fra sitt ståsted, og bringe andre synspunkter og mennesker inn i både diskusjonen, kurateringen og publikumsengasjeringen. Inspirert av arven til den samiske kunstneren, poeten og musikeren Nils-Aslak Valkeapää også kjent under navnet Áillohaš, vil Elina kartlegge ulike muligheter for lydlig eksperimentering i Sápmi, samtidig som hun trekker inspirasjon fra urfolksperspektiver fra hele verden, og lærer av deres lytte- og organiseringstradisjoner.

Elina er Borealis sin tredje gjestekunstner, og følger i fotsporene til Jenny Moore og Marshall Trammell. Igjen har Borealis invitert en kunstner som arbeider i krysningspunktet mellom lyd, musikk og sosial aktivisme. Denne metoden legger til rette for at både artisten selv, publikum og festivalen som organisasjon kan utvikle seg, og lære. 

Hvis dette er ditt første møte med samisk kultur anbefaler vi deg å sjekke ut vår leseliste for mer innsikt

Elina under Borealis 2024


Borealis 2024 sitt program var utviklet i samarbeid med Elina, noe som markerte første gang hvor festivalen var programmert i samarbeid med en kunstner. Sammen med henne presenterte Borealis et helt program med eksperimentelle samiske artister på en måte som aldri har blitt gjort i Bergen tidligere! Birgon Bierge – Gula! Márra! på Bergen Kjøtt var et helaftens program med lyd og performance med røttene plassert i samisk kultur, språk og måter å være på. På dagtid ble det holdt samtaler om ulike sider av samisk lyttekultur. Gjennom hele festivalen kunne du oppleve lydverk, både med Margrethe Pettersen i Jiennagoahti (Lyttegammen), og med Ánndaris Rimpi på Lydgalleriet. På siste dag av festivalen spilte dessuten Viktor Bomstad konsert for svømmende publikum på Nordnes Sjøbad.

De samiske artistene som ble presentert på festivalen var:
Elina Waage Mikalsen
Viktor Bomstad
Johan Sara Jr.
Ánndaris Rimpi
Margrethe Pettersen
Jalvvi Niillas Holmberg
Niilas
Márja Karlsen
Liisa–Rávná Finbog
Jakop Janssønn
Leagus
Gangere (Marita Isobel Solberg & Charlotte Bendiks)
Wimme Saari og Tapani Rinne
Issát Sámmol Hætta
Rádio-JusSunná
Ellen Marie Bråthen Steen

I tillegg urfremførte Elina sitt bestillingsverk Stáinnarbánit – Wolffish teeth under Borealis 2024, sammen med vever Márjá Karlsen og joiker Jalvvi Niillas Holmberg.

Les videre for mer…

Elina Waage Mikalsen – Stáinnarbánit – Wolffish teeth
Torsdag 24. mars 2024, 21:00–22:00

Foto: Frid Lilleskog Tronstadt/Borealis

Birgon Biergu – Gula! Márrá! på Bergen Kjøtt
Lørdag 16. mars 2024

Birgon Biergu – Gula! Márrá! samlet eksperimentelle stemmer fra hele Sápmi under samme tak på Bergen Kjøtt, for en hel kveld med lyd og performance med røttene plassert i samisk kultur, språk og måter å være på. Birgon Biergu – Gula! Márrá! programmert i samarbeid med Elina, knyttet sammen spising, film og live-fremførelser fra Wimme & Rinne, Leagus, Gangere, Issát Sámmol, Rádio-JusSunná og et DJ-set fra Niilas. Tittelen til denne spesielle kvelden kan oversettes som «Bergen Kjøtt! Hør det bruser!» Gula! Márrá! er en en oppfordring på nordsamisk til å lytte til brusingen, drønnet eller strømmen til vannet, for eksempel fra en foss eller elv. Birgon Biergu er den nordsamiske oversettelsen av kveldens arena Bergen Kjøtt.

Foto: THOR BRØDRESKIFT

Borealis Samtale
Torsdag 14.–Lørdag 16. mars 2024, Bergen Offentlige Bibliotek

Sammen med Elina programmerte Borealis tre samtaler som utforsket ulike sider av samisk lyttekultur. Elina deltok selv i samtalen med Liisa-Rávná Finbog og Jalvvi Niillas Holmberg for å diskutere samiske lyttepraksiser. I tillegg stilte trommeslager og forsker Jakop Janssønn spørsmål rundt hvordan vi kategoriserer samisk eksperimentell musikk, sammen med festivalartist Ánndaris Rimpi og musikkviter Ellen Marie Bråthen Steen. Eksperimentell musiker og joiker Viktor Bomstad diskuterte sammen med musikerkollega Johan Sara Jr hvordan joiken kan, og ikke kan finnes opp på nytt, og gis nytt liv.

Foto: Frid Lilleskog Tronstad

Fagdager om samisk eksperimentell musikk, soniske lydpraksiser og lytting i Tromsø 19. & 20. oktober 2023

Šuvva – fagdager om samisk eksperimentell musikk, soniske praksiser og lytting var et arrangement som samlet det samiske feltet av utøvende kunstnere med interesse for lyd og musikk fra mellomrommene.

Hva: 
To fagdager om samisk eksperimentell musikk, lydkunst og lytting 
Når: Torsdag 19. & fredag 20. oktober 2023
Hvor: Small Projects, Tromsø (Grønnegata 23)
Hvem: Samiske kunstnere og musikere som arbeider med og har interesse for samisk eksperimentell musikk og lydkunst
Språk: Norsk, engelsk og samisk 

Over to dager presenterte deltagerene sine praksiser, lyttet til musikk, og snakket sammen om hvordan de på ulikt vis forholder seg til lyd. Hva er en samisk måte å lytte på? Hvordan arbeide eksperimentelt i en samisk kontekst? Finnes det likheter mellom en samisk måte å forholde seg til lyd, og hvordan andre urfolkskulturer gjør det? Gjennom samtaler, presentasjoner, lytteseanser og felles måltider, ble fagdagene en plattform og et møtepunkt for å styrke de deltagende kunstnernes videreføring av den rike lydhhistorien som vi kan se tilbake på, fra Aillohaš sine feltopptak og musikk til Bongo-laika, Mari Boines vokalteknikker og Jon Persens komposisjoner.

Fagdagene Šuvva i Tromsø var del av Elina Waage Mikalsen sitt gjestekunstnerprosjekt med Borealis. Arrangementet var del av New Perspectives for Action – et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av Den europeiske union.

Elina under Borealis 2023

I anledning Borealis 2023 presenterte Elina en formiddag med liveopptredener, mat og diskusjoner som utforsket samisk eksperimentell musikk, lyd, kultur og lyttepraksis på Østre i Bergen. Hun presenterte også lydverket Rođu Govkkit/Glenner i Vier i den helt spesielle lyttegammen Jiennagoahti på toppen av Fløyen.
Les videre for mer…

Lyder fra mellomrommene – en talkshow-kollasj
Lørdag 18. mars 2023, 11.00–14.00, Østre

Lyder fra mellomrommene – en talkshow-kollasje fant sted lørdag under festivalen på Østre og reflekterte rundt hva samisk eksperimentell musikk, lydpraksis og lytting er, og hvordan man kan gripe det an. I en avslappet atmosfære fungerte Elina som talkshow-vert og ledet publikum gjennom musikalsk arkivmateriale fra Sápmi, samtale via Zoom med Oglala Lakota performancekunstner, billedkunstner, komponist og forsker Susanne Kite og banebrytende live-sett og samtaler med de samiske artistene Viktor Bomstad og Katarina Barruk. En deilig lapskaus ble levert av Hallaisen, og det samiske brødet gáhkku ble laget av Britt Waag fra Bergen sameforening.

Foto: Johanne Karlsrud/Borealis

Rođu Govkkit/Glenner i Vier i Jiennagoahti
Ons 15.–Søn 19. mars 2023, Fløyen

En goáhti er en tradisjonell samisk boligkonstruksjon bygget av tre og dekket av torv. Jiennagoahti (Lyttegammen) var festivalens mest unike lytterom i 2023. Høyt oppe på Fløyen over Bergen er Jiennagoahti et kunstverk dedikert til å lytte – et utendørs og innendørs rom for formidling og læring av samisk kultur, arkitektur og språk samt økologi for innbyggere i alle aldre. Prosjektet er initiert av kunstner Elin Már Øyen Vister i dialog med den samiske arkitekten og kunstneren Joar Nango. I anledning festivalen huset lyttegammen et lydverket Rođu Govkkit/Glenner i Vier av Elina. Verket er bygget opp av feltopptak og stemme og utforsker vår relasjon til verden vi lever i, og det underjordiske – og hvordan naturen deler sine hemmeligheter og glemte steder hvis vi bare lytter.

Lytt til Rođu Govkkit/Glenner i Vier på Bandcamp

Foto: Stills av Ben Speck/Borealis

Lyd med Elina

Presseoppslag om prosjektet og Elina

The Wire Magazine: On Location – Borealis
Utgave 472, Juni 2023

Seismograf: Erfaringer, ikke værker – Borealis 2023
Jan Topolski, 15.05.2023

Morgenbladet: Et sjeldent arkitektonisk kunstverk: Som å bade i skogens atmosfære
Justine Nguyen, 05.05.2023

The New York Times: For This Experimental Festival, Bring Your Swimsuit and Dancing Shoes
Jennifer Gersten, 22.03.2023

Bergens Tidende: Dette var den raskeste halvtimen i mitt liv (anmeldelse: 5/6)
Renate Synnes Handal, 24.03.2023

Studvest: Borealis er for deg som vil utfordre deg selv – og for kultureliten
Lone Sivertsen Devik, 22.03.2023 (nett) 

Avvir: Eksperimentála talkshow Bergenis
Nils Gjerstad, 18.03.2023

Bergensavisen: Det mystiske lytterommet
Johanne Hoel, 17.03.2023

Klassekampen: Lytting som tidsmaskin
Frida Fliflet, 17.03.2023

Ballade.no: Historia vår er ein vev fulle av hol
Les intervjuet med Elina på norsk
Les intervjuet med Elina på samisk
Siri Storheim, 27.02.2023

Planer for prosjektet (oppdateres kontinuerlig)

MAI 2023

  • Samtaler med kunstnere og kulturarbeidere med urfolkserfaring
  • Arbeidsseanse med Borealis-administrasjonen og befaringer

JUNI 2023

  • Felttur til Tromsø
  • Samtaler med kunstnere og kulturarbeidere med urfolkserfaring

SEPTEMBER 2023

Reise med Katarina Barruk til de Ume-samiske områdene i Sápmi/Sverige

OKTOBER 2023

Samisk eksperimentell musikk symposium ledet av Elina i Romsa/Tromsø

MARS 2024

  • Elina presenterer bestillingsverk under Borealis 2024
  • Et omfattende eksperimentelt samisk program kuratert av Elina og Borealis presenteres under Borealis 2024

Følg prosjektets Instagramkonto
Šuvva – samisk eksperimentell musikk, lyd og lytting

Lytt til Elina på Soundcloud eller Bandcamp