Sarah Hennies – Contralto

17.03.
21:00–22:00
Åsane kulturhus
Kom litt tidligere og feir åpningen av årets festival sammen med oss!

20:00–21:00
Velkomstdrink, pizzautsalg i kaféen, utstilling av Raven Chacon's partiturer, videoverk i biblioteket og i amfiområdet.

Du får også tilbud om en spesialpris på åpningskonserten med Sjøforsvarets musikkorps kl.19.00 hvis du vil ha en helaften! Du får tilgang på dette tilbudet ved å kjøpe billett til Contralto gjennom billettknappen over.

Aksiom:
Vilde Sandve Alnæs – fiolin
Torunn Johanna Blåsmo-Falnes – bratsj
Ingvild Nesdal Sandnes – cello
Christian Meaas Svendsen – kontrabass
Anders Kregnes Hansen – perkusjon
Henrik Munkeby Nørstebø – perkusjon
Martin Rane Bauck – perkusjon

Borealis er stolte over å presentere dette emosjonelle verket av komponist Sarah Hennies for å avrunde åpningskvelden av Borealis 2021. Contralto er et times langt verk for video, strykere og slagverk som lander et sted mellom eksperimentell musikk og dokumentarfilm. Verket presenterer en rekke transkvinner som snakker, synger og utfører stemmeøvelser akkompagnert av et musikalsk stykke bygget opp av en kombinasjon av konvensjonell og "ikke-musikalsk" lyd.

Når en transkjønnet mann får testosteronbehandling blir stemmebåndene tykkere og dermed stemmen dypere, og gjør en overgang til et såkalt "mannlig register". Mindre kjent er det vel og merke at transkvinner sin stemme forblir upåvirket av høyere nivåer av østrogen i kroppen. Å være kvinne med "maskulin stemme" forårsaker en rekke vanskelige situasjoner for transkvinner, som forlenget og intensivert kjønnsdysfori. Det øker også risikoen for trakassering og vold da stemmeleiet utilsiktet kan utlevere transpersoner.

Contralto – kontra-alt på norsk og i musikkverdenen definert som "det laveste stemmeleie for kvinner" – bruker lyden av transkvinners stemmer til å utforske transfeminin identitet fra innsiden, og undersøker den intime og spesielle koblingen mellom kjønn og lyd.

Fotografier: Sarah Hennies