Ruth Bakke & Anne Marthe Dyvi – De Composition

19.03.
19:00–21:00
Storetveit Kirke
Konserten er både Live&Online. 
Live: kjøp billett.  
Online: se den gratis her  
Verdenspremiere

Ruth Bakke og Anne Marthe Dyvi – konsept og komposisjon

Ruth Bakke – orgel
Anne Marthe Dyvi – video og live video
Paul Johannessen – lyd/videotekniker

Samtalen med Ruth Bakke og Anne Marthe Dyvi presenteres i samarbeid med NRK Spillerom Søndag etter konserten 19.00.
Samtalen er på norsk og ledes av journalist Marion Hestholm.

Komponist Ruth Bakke og billed- og videokunstner Anne Marthe Dyvi har funnet hverandre, og har siden våren 2020 jobbet frem bestillingsverket De Composition for pipeorgel og videoprojeksjon til Borealis 2021! Verket er skrevet for kirkerommet i Storetveit kirke – det usedvanlig vakre bygget tegnet av den anerkjente arkitekten Ole Landmark, ferdigstilt i 1930. Ruth Bakke har jobbet som organist i Storetveit kirke i 45 år i tillegg til sitt imponerende virke som komponist. Hun fremfører altså dette nye verket på hjemmebane, men denne gangen i en helt ny setting med Anne Marthe Dyvi sitt visuelle univers preget av naturens prosesser og kirkeorgelets indre. 

Ruth Bakke og Anne Marthe Dyvi er fra to ulike fagfelt og generasjoner. Bakke, født i 1947, har gjort karriere innen komposisjon og som organist, studerte lenge i USA på 60– og 70-tallet, og har blant annet komponert for alt fra orkester og brassband, til kammerensembler, piano- kor- elektronisk og orgelmusikk. Dyvi, født i 1979, kommer fra kunstfeltet og har hatt sitt virke i Bergen siden 2010 da hun fullførte sin master ved Kunst- og Designhøgskolen. Dyvi har en spesiell interesse for teknologi og tid, menneskelig eksistens, overlevelse eller adferd som kommer til utrykk gjennom hennes arbeid.

Sammen har de to jobbet frem et verk der deres ulikheter og ulike medium – det visuelle og lydlige – møtes og flettes sammen. Med naturens sirkulære prosesser, årshjulet, geologiske tid og menneskepåvirket tid som grunnstruktur og inspirasjon, gleder det oss å kunne åpne døren til Storetveit kirke, og invitere på en visuell og lydlig opplevelse av de sjeldne.


Anne Marthe Dyvi og Borealis ble oppmerksom på Ruth Bakke etter å ha hørt dybdeintervjuet med henne på NRK P2 Spillerom Søndag i 2018. Deretter var veien kort frem til dette nye samarbeidet. NRK Spillerom Søndag følger prosjektet fra vugge til premiere, og presenterer sammen med Borealis en samtale mellom Dyvi og Bakke i etterkant av konserten, i kirkerommet. Samtalen ledes av journalist Marion Hestholm.

Foto: Anne Marthe Dyvi/ De Composition

Presentert i samarbeid med Storetveit kirke og nyMusikk Bergen.
Samtale presentert i samarbeid med NRK Spillerom Søndag.
Bestillingsverk støttet av Kulturrådet.
Samtale støttet av Fritt Ord, Vestland fylkeskommune og Bergen kommune.