Catherine Lamb – inter-spatia

Catherine Lamb – inter-spatia
18.03.
21:00–22:30
Nykirken

Billetter

200,–/175,–/125,–
*verdenspremiere*

Catherine Lamb – komponist
Microtub
Robin Hayward – mikrotonal F-tuba
Peder Simonsen – mikrotonal C-tuba
Martin Taxt – mikrotonal C-tuba

RAGE Thormbones
Mattie Barbier – trombone
Weston Olencki – trombone

Henrik Munkeby Nørstebø – trombone
M.O. Abbott – trombone

Gå også på:
Åpningskveld Borealis 2022 (verk av Catherine Lamb fremføres)
Borealis Samtale: Catherine Lamb om 'Rational Intonation'
Mikrotonal sangworkshop med Catherine Lamb: Singing by Numbers

Foto: Rui Camilo

.

Den amerikanske komponisten Catherine Lamb dedikerer dette bestillingsverket til en pioner innen elektronisk musikk; Maryanne Amacher, som er kjent for sine banebrytende og komplekse komposisjoner. Lamb fikk aldri møtt Amacher som gikk bort i 2009, men Lamb har siden da benyttet henne som en imaginær komposisjonslærer – en musikalsk Skybert – som veileder og inspirasjon i hennes kompositoriske arbeid. 

inter-spatia er skrevet for 7 innovative utøvere, og er et langstrakt mikrotonalt verk fremført av de 3 mikrotonale tubaene til Microtub, som spesialiserer seg nettopp i mellomrommet mellom tonene, og 4 trombonister, blant annet duoen fra USA; RAGE Thormbones. 

Lamb sitt arbeid er godt plassert innenfor mikrotonal komposisjon både på teori- og idéplanet. Tversnittet av toner som eksisterer mellom tangentene på pianoet lager en klar lydlig struktur for lytteren. I inter-spatia samhandler enkle toner på ulike måter helt til de eksploderer ut i stjerneformasjoner. De enkleste formene blir fremhevet slik at de over tid samler seg, mettes og intensiveres i en eneste stor tonedans. Tubatrioen vil plasseres i midten av kirkerommet til den unikt utformede Nykirken, og lage en fysisk formasjon som er fast, mens trombonistene vil bevege seg rundt fra først perifere, deretter nærliggende posisjoner, og til slutt i klynger for å understreke og utfordre formasjonen til tubatrioen, frem til de til slutt utgjør en stor enhet – et samlet ensemble og en enhetlig form. 

Enten du er kjent med teorien bak mikrotonalitet eller ei, så vil de luftige rommene til kirken i samspill med Lamb sin komposisjon skape en unik musikalsk opplevelse der du kan miste deg selv, og bade i lyd. 

Bestillingsverk støttet av Kulturrådet. Prosjektet er støttet av Goethe-Institut og deres International Coproduction Fund. Produsert i samarbeid med MaerzMusik - Festival for Time Issues.