Kristine Tjøgersen – BOWER

Kristine Tjøgersen – BOWER
20.03.
Kulturhuset i Bergen

Billetter

*verdenspremiere*

BOWER blir fremført som en del av ICI: et hus fylt med musikk

Kristine Tjøgersen – konsept & komposisjon 
Maja Nilsen – scenografi & kostyme 
Julie Desprairies – koreografi 
soundinitiative – ensemble 
Evelina Dembacke – lysdesign
Feltopptak: Marc Anderson – Wild Ambience

Foto: Satin bowerbird, Ptilorhynchus violaceus.
Avalon.res/Alamy Stock Photo

Opplev et ekstraordinært fugleperspektiv gjennom det nyskapende performanceverket BOWER!
Komponist Kristine Tjøgersen har utviklet BOWER, med scenografi og kostymedesign av Maja Nilsen og koreografi av franske Julie Desprairies. Stykket er spesialskrevet for det franske ensemblet soundinitiative, og det tverrkunstneriske verket er inspirert av gartnerfuglenes – bowerbirds – unike adferd.
Fuglene er kjent for deres evne til å bygge arkitektonisk komplekse konstruksjoner, som kalles et ‘bower’. Fuglene bruker mesteparten av tiden sin på innfløkte parringsritualer, og hunnene velger den maken de er mest imponert over, etter nøye inspeksjon av hannens ferdigheter i både sang, dans, arkitektur og estetikk. Fuglenes oppførsel kan til og med kaste lys over opprinnelsen til den estetiske sans.
Inspirert av dette ritualet blir scenerommet forvandlet, og bevegelser, lyd og musikk blir nøye tilpasset fuglenes habitat, lydverden og væremåte. Boweret blir både sci-fi nattklubb og skogsteater, i en gjenskapning av dette ekstraordinære frieriet, fremstilt i et fysisk format.
Tjøgersens musikk lar ofte visuelle elementer legge premissene for en musikalsk utvikling. I denne forestillingen har hun arbeidet tett med scenograf og kostymedesigner Maja Nilsen, og vi får møte det performative og absurde i det lyriske og eksistensielle.

BOWER blir urfremført på UNESCO Creative Cities Program i Centre des Arts d’Enghien-les-Bains i mars 2022. Bestillingsverk støttet av Kulturrådet. Prosjektet støttet av Fond for lyd og bilde og Kulturrådet.