
Studio 207
Dette arrangementet er en del av Resonating Nordnes.
Jenny Berger Myhre – Slowly I wake up to my other life
Elina Waage Mikalsen – Juolggit julggiid vuostá – the line has two sides
Autumn Chacon – What Will Be Lost
Sandra Marja West
Foto: Gerda Krutaja, Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn, selfie.
Søk ly i det koselige prosjektrommet til Borealis; Studio 207. Her kan du lytte til de splitter nye verkene festivalen har bestilt for radio. Stikk innom når som helt i løpet av dagen og få med deg verkene fra Jenny Berger Myhre, Elina Waage Mikalsen og Autumn Chacon.
Oppvåkningsfaser, stemmer fra underverdenen og forstyrrelse av naturen er noe av tematikken som røres ved i de tre bestillingsverkene for FM og online kringkasting fra tre lydkunstnere fra Norge, Sápmi og Navajo Nation. Borealis viderefører sin lidenskap for radioformatet ved å invitere Jenny Berger Myhre, Elina Waage Mikalsen og Autumn Chacon til å dykke inn i sine ulike musikalske og kunstneriske praksiser og reflektere over kompleksitet og kraften av å bruke sin stemme. Verkene kan høres på ulike FM-frekvenser på Nordnes som del av Resonating Nordnes under festivalen, i tillegg til i vårt Radio Space – en online kringkastingsplattform for radiokunst. Du kan engasjere deg i lyden enten du er hjemme i Bergen, går rundt i gatene med din bærbare radio, eller fra en sofakrok hvor som helst i verden.
Jenny Berger Myhre sitt verk Slowly I wake up to my other life er en intim fortelling om det å lytte til den myke stemmen – den vi hører når vi drømmer, og i tankene våre – stemmen vi sparer til dem vi elsker. Verket hyller intimiteten i talemeldinger, spesielt de som er tatt opp tidlig om morgenen, eller rett etter du har våknet fra dyp søvn. Slowly I wake up to my other life er en poetisk komposisjon for radio om det å ikke vite hvilke valg man skal ta, hvor man skal bo, eller hvordan man skal tilbringe dagene som kommer og går – om hvordan man lærer seg å godta usikkerhetene i livet og fortsatt beholder en leken nysgjerrighet.
Elina Waage Mikalsen sitt Juolggit julggiid vuostá – the line has two sides kombinerer hennes egen råe stemme som instrument, med ord og elektronikk, selvbyggede instrumenter og feltopptak for å vekke til livet spøkelser, som i samisk kontekst omtales som mennesker fra underverdenen. Elina utforsker den eviglange utslettelsen av samiske stemmer og historier i Norge. I verket føres en samtale med de døde for å oppdage de store hullene i historien, der tråder tilbake til fortiden nøstes opp, og muligheter for fremtiden skapes.
Autumn Chacon sitt What Will Be Lost er et verk skapt gjennom tett samarbeid med Sandra Marja West – samisk aktivist, kunstner og representant for Gáisi valgkrets i Sametinget. Chacon trekker på sine egne erfaringer som forekjemper for rettighetene til urbefolkningen i USA, og verket står i solidaritet med samenes pågående disputt med store gruveselskaper som ekstraherer kobber i Sápmi. What Will Be Lost vil være to parallelle kringkastinger der du hører en tale rettet mot den tyske kobberindustrien, som forstyrres av lyden av landskapet, vannet, dyrene, og folket som rammes av uthentingen av kobber i Sápmi.*
*Chacon og West ble kjent når familien til West tilbragte vinteren i 2016/17 i North Dakota for å delta i protestene ved Standing Rock, der en planlagt oljerørledning truet med å ødelegge livsgrunnlaget til det amerikanske urfolket Lakota Nations. De to vennene ble gjenforent våren 2017 når Chacon og en delegasjon av kvinner fra den amerikanske urbefolkningen kom til Norge for å megle med norske banker og Stortinget med det formål å få dem til å kutte støtte til USA sin utbygging av oljerørledninger. De lykkes i kampen, og Norge trakk 3,5 milliarder dollar i støtte.