Dewa Alit & Gamelan Salukat

Dewa Alit & Gamelan Salukat
15.03.
21:30–22:45
Håkonshallen

Billetter

UTSOLGT!

Dewa Alit – komponist

Genetic 32'
Tanah Sedang Bicara (Land Is Talking) 15'
Siklus  sats 2 & 3 15'
Ngejuk Memedi (Chasing the Phantom) 12' 

Ikke gå glipp av:
Onsdag 15. mars, 14.00–16.00
Dykk inn i Gamelan med Dewa Alit & Gamelan Salukat

Foto: Gamelan Salukat

Andre del av åpningskvelden til jubileumsfestivalen transporterer oss 11 000 km, fra Bergen til Bali, når den New York Times-hyllede musikken til komponist Dewa Alit kommer til Norge fra Indonesia for aller første gang.

Dewa Alit er hjernen bak Gamelan Salukat – et stort ensemble som fremfører musikk på balinesisk gamelan som blant annet er en samling metalliske perkusjonsinstrumenter som ligner gonger og store xylofoner, stemt på en helt unik måte. Gamelan er en gammel urfolkstradisjon i Indonesia som har røtter langt tilbake i tid, og det finnes fremdeles instrumenter datert til 1100–tallet – omtrent like gamle som Håkonshallen – kveldens konsertarena. 

Helt siden Claude Debussy og impresjonismen har vestlig klassisk musikk vært inspirert av gamelan-musikk. Man kan tydelig høre inspirasjonen i musikken til moderne minimalister som blant annet Steve Reich. Å kunne oppleve autentisk gamelan-musikk live er vel og merke sjelden vare. Med instrumenter som veier hundrevis av kilo er hyppig turnévirksomhet ikke enkelt å få til. 

Med 16 utøvere på scenen, og et stemmesystem som skiller seg kraftig fra standardisert vestlig stemmetradisjon, er Dewa Alit sin musikk karakterisert av ekstremt komplekse og overlappende rytmer og innovative spilleteknikker som bygger på, og fornyer den tusen år gamle tradisjonen med musikkskaping. Salukat er Alit sin egen sammensetning av to ord som betyr ‘hus’ og ‘gjenfødelse’, og kan tolkes som “et sted som fusjonerer kreative ideer for å skape ny og innovativ musikk” sier Alit selv. Dewa Alit & Gamelan Salukat sitt besøk i Bergen gir deg en unik mulighet til å høre fantastisk musikk fra Indonesia’s mest nyskapende kreative krefter!

Støttet av Bergen kommune & Nordisk Kulturfond