Jubileumskonsert: An Exquisite Korps

Jubileumskonsert: <i>An Exquisite Korps</i>
15.03.
19:00–20:30
Hallen USF

Billetter

200,–/250,–/275,–
Verdenspremierer

Dørene åpner 18.30. Inngang via hovedinngangen til USF Verftet.
Kvelden starter inne på Røkeriet,  deretter beveger vi oss ut i Hallen USF, hvor andre halvdel av kvelden utfolder seg!
NB: Hallen USF er under tak, men ikke isolert – så ta på deg det peneste, og varmeste yttertøyet du har! 
Baren er åpen inne på USF Verftet og i Hallen USF. Det vil bli servert varm Hardangersider.

Når lyden tar slutt i Hallen, hopper vi på båten og seiler over byfjorden til Håkonshallen for konsert med:
Dewa Alit & Gamelan Salukat (separat billett)

Sjøforsvarets musikkorps (SFMK) spiller
Maja S. K. Ratkje – 69 Marching Bars of Leftovers From an Old Century 4'
Ørjan Matre – Instant Music 6'
Rebecka Ahvenniemi – FruSSSna kviSSStar 8'
Knut Vaage – Lydfabrikken 4'

Halldis Rønning – dirigent

Sigbjørn Apeland/Berit Opheim/Nils Økland spiller
Ruth Bakke – Ulvevinter 5'
Else Olsen S.Kompass 5'
Øyvind SkarbøMen altså 5'
Jostein Stalheim – Sjå – attom dauden 5'

Elektronisk verk
Amber AblettMy Fathers Left

Randiane Sandboe – lysdesign

Foto: Helge Hansen/Montag

For 100 år siden ble en helt spesiell selskapslek funnet opp av noen surrealister i Paris. Hver spiller bidro med et ord, uten å vite hva sidemannen hadde skrevet før dem. Slik oppstod det improviserte diktet: “The exquisite corpse shall drink the new wine”, som endte med å gi navnet til denne selskapsleken – Exquisite Corpse. Leken utviklet seg etterhvert til tegneformatet. Man brettet et ark i fire, og hver deltager fikk tegne hver sin kroppsdel. Fra deltagernes fantasi oppstod en helhet – en unik kropp. 

80 år etter selskapslekens oppfinnelse ble Borealis grunnlagt i Bergen. En ny festival som skulle feire samtidens komposisjoner, improvisasjon, støy, og alt imellom. Festivalen ble grunnlagt av en rekke organisasjoner, Borealis sine medlemmer den dag i dag, og hver enkelt organisasjon bidro med ideer og ressurser med det mål å samle feltet, og byen i en feiring av ny musikalsk eksperimentering. Helt ulike musikalske uttrykk, utøvere fra alle verdens hjørner side om side med lokale musikere, alt ble plassert inn i et festivalprogram som nå er et av høydepunktenene på den europeiske og skandinaviske festivalkalenderen. 

Under åpningskvelden hyller vi mange av de som utgjør Borealis sitt exquisite corpse, eller enestående skjelett  om du vil. Vi lager vår egen tegning i overført betydning, og setter sammen ulike musikalske kroppsdeler som blir til en større enhet. Kvelden smelter sammen bestillingsverk som høres for første gang med musikk fremført på tidligere festivaler, og vi trekker frem noen av de uunværlige stemmene i Borealis-kretsen: Jostein Stalheim, Else Olsen S., Øyvind Skarbø, Ruth Bakke, Amber Ablett, Rebecka Ahvenniemi, Knut Vaage, Ørjan Matre og Maja Ratkje, med nye verk bestilt sammen med våre trofaste samarbeidspartnere Avgarde og BEK – Bergen senter for elektronisk kunst. 

Tradisjonen tro feirer vi åpningen av Borealis 2023 på en av Bergens nyeste kulturarenaer; Hallen USF. Det gamle industrilokalet fylles med musikk fra kveldens enestående korps/exquisite korps; SFMK, og fra den perfekte trioen med vestlandsmusikere som kanaliserer både tradisjon og fremtid: Sigbjørn Apeland, Berit Opheim og Nils Økland. Alt dette med en spesiallaget varm jubileumssider fra Hardanger Økologiske Sideri i glasset!

Presentert i samarbeid med USF Verftet, Sjøforsvarets musikkorps & Avgarde Amber Ablett presentert i samarbeid med BEK – Bergen senter for elektronisk kunst
Bestillingsverk Ruth Bakke, Øyvind Skarbø, Jostein Stalheim & Else Olsen S. støttet av Kulturrådet. Amber Ablett – My Fathers Left del av New Perspectives for Action. Et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av Den europeiske union.