Maryanne Amacher – GLIA

Maryanne Amacher – <i>GLIA</i>
18.03.
20:00–21:00
Åsane kulturhus

Billetter

125,–/175,–/200,–
Norgespremiere

Ensemble Contrechamps & Ensemble Zwischentöne
Susanne Peters – fløyte
Dorothee Sporbeck – fløyte
Maximilian Haft – fiolin
Akiko Ahrendt – fiolin
Lucy Railton – cello
Volker Schindel – akkordeon
Helles Weber – akkordeon
Bill Dietz – kunstnerisk leder, elektronikk & dirigent

Foto: Peggy Weil

En sjelden mulighet til å høre det skjellsettende verket GLIA av Maryanne Amacher – en særegen pionér innen lyd og musikk. 

“How sounds are perceived – what perceptual modes they trigger, where and how they exist for the listener – becomes as important in shaping an aural architecture as the sonic information: frequencies, tone colors, and rhythms.” Maryanne Amacher

Maryanne Amacher er en monumental og viktig skikkelse innen den amerikanske avantegarde-tradisjonen. På 70-tallet var hun assosiert med Anthony Braxton og Musica Elletronica Viva (MEV), og var ofte å se på scenen med store mengder reel-to-reel båndopptakere. Gjennom sitt arbeid med elektronikk, lange toner, og høyt volum oppdaget hun at det indre øret kunne produsere og forsterke toner på egenhånd. Disse lydutslippene fra det indre øret kalles for otoakustikk, og brukes den dag i dag for å teste hørselen til spedbarn. Bruken av otoakustikk ga Maryanne sine fremførelser et kroppslig og spøkelsesaktig lag som ikke kunne fanges via opptak. 

Alvin Curran hedret henne med disse ordene i The New York Times, da hun døde i 2009: “Malnourished bundle of genius and bone, thin, taut drinker’s muscle and brains that literally burst in waves of successive icti, the strongest and most fragile woman I have ever known, unequivocally one of the greatest music-makers of the 20th century.”

Hun var dypt involvert i forskning så vel som utøvelse og musikkskaping, og ble både hedret og misforstått mens hun levde. I 2005 skrev hun verket GLIA til det berlinske Ensemble Zwischentöne. Verket er skrevet for sju instrumenter og elektronikk, og er oppkalt etter gliaceller – en type hjernecelle som har lange utløpere som omslutter enkelte synaptiske områder i hjernen, som en slags isolasjon fra nabostrukturene. Musikerne er plassert i en pyramideform i midten av konsertsalen, mens høytalerne omringer publikum. Maryanne forestilte seg publikum som en slags gliacelle som fungerer som en overgang mellom de elektroniske og akustiske elementene i verket. 

GLIA ble bare fremført en gang mens Amacher var i live, og er blitt rekonstruert av hennes samarbeidspartner over mange år, Bill Dietz. Han leder konserten under Borealis med utøvere fra Ensemble Contrechamps og noen av originalmedlemmene fra Ensemble Zwischentöne. 

Støttet av Pro Helvetia