Birgon Biergu – Gula! Márrá!

<i>Birgon Biergu – Gula! Márrá!</i>
16.03.
20:00–01:00
Bergen Kjøtt

Billetter

180,–/310,–/450,–

Dørene åpner 19.30
20.00 Introduksjon til kvelden
20.15 Issát Sámmol
20.30 Wimme & Rinne
21.10 Mat!
21.25 Rádio-JusSunná
21.40 Leagus
22.35 Gangere
23.30 Niilas

Foto: Elina Waage Mikalsen

Birgon Biergu – Gula! Márrá! samler eksperimentelle stemmer fra hele Sápmi under samme tak på Bergen Kjøtt, for en hel kveld med lyd og performance med røttene plassert i samisk kultur, språk og måter å være på. Birgon Biergu – Gula! Márrá! er programmert i samarbeid med Borealis sin gjestekunstner Elina Waage Mikalsen, og knytter sammen spising, film og live-fremførelser fra Wimme & Rinne, Leagus, Gangere, Issát Sámmol, Rádio-JusSunná og et DJ-set fra Niilas. 

Duo-prosjektet Wimme & Rinne består av den legendariske samiske eksperimentelle musikeren Wimme Saari og hans samarbeidspartner over lang tid, bassklarinettisten Tapani Rinne og lyddesigner Aleksi Myllykoski. Gjennom Wimme & Rinne kobles Wimme Saari sin joik-baserte vokalpraksis opp mot den utvidede teknikken til Tapani Rinne, og skaper et organisk lydbilde. Leagus holder til i Romssa/Tromsø og består av pianist Herborg Rundberg og gitarist Kristian Svalestad Olstad. Musikken deres trekker på improvisasjon, salmer og samtidsmusikk i tillegg til Herborg sin sjøsamiske bakgrunn – sammen skaper dette et utforskende og komplekst sonisk univers. Gangere kom ut av en flytende kunstnerisk prosess mellom den elektroniske musikeren Charlotte Bendiks og visuelle kunstneren og musikeren Marita Isobel Solberg. I dette samarbeidet smelter emosjonell og praktisk bearbeidelse sammen, og blir til et musikalsk språk av rytmer og stemmen, mellom dem og verden utenfor. Fra Máze spiller musikeren og joikeren Issát Sámmol på sitt unike strengeinstrument juoigganas skapt spesielt for å passe den tonale skalaen til joik, og Rádio-JusSunná presenterer sin skeive samiske futurisme i ASMR-filmform. Bergenser og Borealis-alumni Niilas avslutter kvelden med et DJ-set inspirert av hans kjærlighet for eksperimentell elektronisk musikk og hans samiske røtter. 

Tittelen til denne spesielle kvelden kan oversettes som "Bergen Kjøtt! Hør det bruser!" Gula! Márrá! er en en oppfordring på nordsamisk til å lytte til brusingen, drønnet eller strømmen til vannet, for eksempel fra en foss eller elv. Birgon Biergu er den nordsamiske oversettelsen av kveldens arena Bergen Kjøtt.

Presentert i samarbeid med Bergen sámiid searvi
Støttet av Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Kulturfond & Kulturrådet. Del av New Perspectives for Action – et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av Den europeiske union.