Borealis Samtale: Joikens fremtid

Borealis Samtale: <i>Joikens fremtid</i>
16.03.
13:00–14:30
Bergen Offentlige Bibliotek
Gratis

I den siste av tre samtaler som tar for seg samisk lyttekultur, diskuterer den samiske eksperimentelle musikeren og joikeren Viktor Bomstad, og hans musikerkollega Johan Sara Jr hvordan joiken kan, og ikke kan finnes opp på nytt, og gis nytt liv. De reflekterer over hvordan joiken har utviklet seg og kan brukes som et utgangspunkt for improvisasjon. De utforsker også spenningen mellom behovet for å preservere tradisjonen, med ønske om å lage rom for nye uttrykk som bringer nye perspektiver inn i det samiske samfunnet. Hva er risikoen eksperimentering bringer og er det verdt det, all den tid joiken fungerer som det viktigste symbolet på samisk kultur, arv og tilhørighet?

Samtalene under Borealis 2024 er programmert sammen med Elina Waage Mikalsen og blir arrangert av Bergen sámiid searvi/Bergen sameforening, som blant annet er forvaltere av Jiennagoahti, arbeider for å fremme kunnskap om samisk språk og gjøre synlig de dype historiske forbindelsene mellom byen Bergen/Birgon og Sápmi som har eksistert gjennom handel.

Presentert i samarbeid med Bergen sámiid searvi. Del av New Perspectives for Action – et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av Den europeiske union.
Støttet av Fritt Ord