Sondre Närva Pettersen

Sondre Närva Pettersen
12.–16. mars
Verdenspremiere

Sondre Närva Pettersen

Foto: Øystein Haara

Språk, som lyd, kan brytes opp i bittesmå deler, gjentas, strekkes og utforskes på måter som skaper nye muligheter og potensial. Dette nye verket til Sondre Närva Pettersen utforsker blant annet både hvordan fornorskningspolitikken har truet den spesifikke samiske dialekten og joiken fra familiens hjemsted ved Moskavuotna/Ullsfjorden, og hvordan den samiske kulturen fortsatt overlever i minnet og praksis i dag. 

Närva kombinerer joik, samiske salmetradisjoner, modulære synther og muntlige fortellinger om fornorskning fra lokale innbyggere i Moskavuotna/Ullsfjorden, for å utforske kunstens og musikkens viktige rolle på veien mot forsoning. Stykket utforsker hvordan dyp samisk og kvensk kultur ikke bare kan forsvinne etter 50 år med fornorskning mellom 1900–1950. Men snarere hvordan kulturen transformeres, får nye norske navn og blir tilslørt. Med dette verket skrevet til Borealis ønsker Närva å bidra til en levende, vital sjøsamisk samtidskultur som både undersøker sine røtter og strekker seg mot fremtiden.

Verket er bestilt i samarbeid med det unike lytterommet Jiennagoahti, den samiske lyttegammen på Fløyen, og tar oss med inn i en lydverden som er både eldgammel og moderne. Bestillingsverket er en del av Borealis sitt engasjement for å utforske eksperimentell samisklyd og musikk, og hvordan nye former for lyd og musikk kan bidra til gjenoppblomstringen av kultur og språk i kjølvannet av kolonitidens utslettelsespolitikk. 

Presentert i samarbeid med Jiennagoahti & Bergen sámiid searvi
Bestillingsverk støttet av Kulturrådet