Resonating Nordnes

RESONATING NORDNES
Søndag 20. mars | 10.00–16.00 | Nordnes
Hovedkvarteret er i Strandgaten 207. Her kan du få informasjon om dagen, og et spesiallaget kart over området. Sjekk ut alt det spennende som skjer under!

Lytting

Gratis

Foto: Gerda Krutaja, Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn, selfie.

Søk ly i det koselige Studio 207. Her kan du lytte til de splitter nye verkene festivalen har bestilt for radio fra Jenny Berger Myhre, Elina Waage Mikalsen og Autumn Chacon. Oppvåkningsfaser, stemmer fra underverdenen og forstyrrelser i naturen er noe av tematikken som tas opp i de tre bestillingsverkene for FM og online kringkasting. Borealis har videreført sin lidenskap for radioformatet ved å invitere tre lydkunstnere fra Norge, Sápmi og Navajo Nation til å dykke inn i sine ulike musikalske og kunstneriske praksiser. Verkene kan også høres på ulike FM-frekvenser på Nordnes som del av Resonating Nordnes, i tillegg til i vårt Radio Space på borealisfestival.no.

VERK:
Jenny Berger Myhre – Slowly I wake up to my other life
Elina Waage Mikalsen – Juolggit julggiid vuostá –
the line has two sides

Autumn Chacon – What Will Be Lost

Bestillingsverk i samarbeid med Radiophrenia.
Bestillingsverk støttet av Kulturrådet. Støttet av Creative Scotland’s Open Fund: Sustaining Creative Development Programme.

Konsert & bading

PRISER:
Konsert + bading: 230,–/205,–/180,–/140,–
Kun konsert: 150,–/125,–/100,–

Foto: Christine Bouché


*verdenspremiere*

Bergens nye stolthet Niilas vender blikket mot havet i et bestillingsverk som skal fremføres for svømmende lyttere på Bergensperlen Nordnes Sjøbad.

Niilas gled med sitt selv-utgitte elektronika-album Also This Will Change inn i det nasjonale rampelyset. På samme tid flyttet han inn i De Sjøfarendes Aldershjem på Nordnes, et tidligere fattighus for sjøfolk og enker av sjømenn. I dette historiske røde teglsteinsbygget startet Niilas å utforske friere komposisjon og mer langstrakte musikalske formater. Det nye verket, bestilt av Borealis, trekker på de livlige lydene fra hans eldre medbeboere, feltopptak fra de falleferdige instrumentene i fellesrommet, stemningsfull elektronisk musikk, og hans egen lidenskap for å svømme i det iskalde fjordvannet. 

De Sjøfarendes Aldershjem ligger et steinkast unna det 110 år gamle offentlige sjøbadet på tuppen av byen. Niilas, som har vokst opp i Bergen, med sterke familiære bånd til det sjøsamiske samfunnet i Kåfjord, har han en unik kobling til både naturen og sjøen. Under Borealis presenterer han denne musikalske meditasjonen over sjøen, som kan oppleves i vannet eller på land.  

Presentert i samarbeid med Nordnes Sjøbad.
Bestillingsverk støttet av Kulturrådet

Trening

PRIS: 150,–

Foto: Aiste Zumbakyte

*verdenspremierer*

Vi har alle en idé om hvordan treningsmusikk høres ut, ikke sant? Men hva om man ga komponister i oppdrag å skrive musikk for fysisk utfoldelse, og fikk musikken fremført live mens man trente? Velkommen til Avgarde Treningsmusikken, et samarbeid mellom personlig trener Henriette Sophie Vik Skaten og tre bergenskomponister. Med nykomponerte verk for, ja nettopp trening, vil du ledes gjennom ulike og unike øvelser til live musikk. Treningen er inspirert av alt fra Tabata og bruk av egen kroppsvekt, til tyrkiske get-up rutiner. Hvordan vil det føles å gjøre planken eller sirkeltrening til musikk som ikke holder jevnt tempo, byr på uventede lydbilder eller har en uforutsigbar struktur? Og hva skjer med lyttingen når man kombinerer den med endorfiner og fokus på kroppen? Enten du er treningsnarkoman eller musikkelsker med hang for å eksperimentere; alle er velkommen på Treningsmusikken!

PRAKTISK INFO:
Begrenset kapasitet, så vær tidlig ute med billettkjøp! Ta på deg komfortable klær, og ha med vann og stå-på-vilje. Treningsmatte får du utdelt ved oppmøte.

Merk at arrangementet skjer på Nykirken Menighetshus (Fredriksbergsgaten 4) – ikke selve Nykirken.

INNOLVERTE:
Ruth Bakke, Ole-Andreas Førde & Kathrine Bauck – komponister
Mara Haugen – fiolin
Roger Andreas Holme – saksofon
Jostein Stalheim – akkordeon
Owen Weaver – slagverk

Presentert i samarbeid med Avgarde. 

Film

PRIS: 100,–/50,–

Foto: stillbilde av Anne fra filmen Green Bank Pastoral

Ta en liten pause fra utforskingen av Nordnes gjennom lyd og radio, og oppdag den lille byen Green Bank i USA, hvor alle elektromagnetiske signaler har vært bannlyst siden 50-tallet for å beskytte verdens største radioteleskop fra forstyrrelser. Byen er fri for radio-, telefon- og wifi-signaler, og har som resultat virket som en magnet på mennesker med elektromagnetisk hypersensitivitet, eller el-allergi. I Green Bank finner de pusterom fra den moderne verden og dens stråling. Denne prisvinnende dokumentaren, med musikk fra en av årets Borealis-artister Mattie Barbier, er en fortelling om det besynderlige forholdet mellom menneskene i Green Bank, og det massive radioteleskopet i midten av det hele.

En film av Federico Urdaneta.
Varighet 54 min.

Presentert i samarbeid med Cinemateket i Bergen.

Radioinstallasjon

Gratis

Foto: Johanne Karlsrud/Borealis

Autumn Chacons What Will Be Lost er et helt nytt verk laget i samarbeid mellom Chacon, Sandra Marja West – samisk aktivist, kunstner og medlem av Sametinget, og den samiske komponisten og musikeren Johan Sara Jr. Chacon trekker på sine egne erfaringer som forekjemper for rettighetene til urbefolkningen i USA, og verket står i solidaritet med samenes pågående disputt med store gruveselskaper som henter ut kobber i Sápmi. What Will Be Lost er to parallelle kringkastinger der du hører en tale rettet mot den tyske kobberindustrien, som forstyrres av lyden av landskapet, vannet, dyrene, og folket som rammes av uthentingen av kobber i Sápmi.

Lån en radio i Strandgaten 207

Bestillingsverk i samarbeid med Radiophrenia.
Bestillingsverk støttet av Kulturrådet. Støttet av Creative Scotland’s Open Fund: Sustaining Creative Development Programme.

Utstilling

Gratis 

Foto: Paal Rasmussen

Procession (poem of ecstasy) er en romlig lydinstallasjon av Emilie Wright. Gjennom å se på skjør arkitektur og psykoakustikk i feltopptak, vokal og lydprosessering, utforsker verket sado-masochisme, katarsis og indre kosmologi.

Stikk innom BEK for lydlig utforsking!

Gratis

Radio Multe
10.00–13.00
BEK & 93.8 FM

Ta deg en kopp kaffe og hør på Radio Multe, Bergens nyeste eksperimentelle radiokanal. Fra sitt studio i Nygårdsgaten sender de et program om Nordnes sin historie, Byen vår: Nordnes, direkte over FM-nettet, med Anna Watson, Karen Werner og Fabian Lanzmaier.

Lytteverksted for familier med Oda Bremnes
13.00–16.00

Foto: Oda Bremnes

Bli med kunstner Oda Bremnes i å utforske hvordan man kan lage ulike lyder og leke seg med musikk!

Verkstedet byr på flere opplevelser: En ombygd radio, som fortsatt kan ta imot signaler fra FM-nettet, fjernstyres fra en datamaskin for å gi retning til tuner og antenne. Deltakerne eksperimenterer med ulike materialer, fra fjær til gummistrikker, for å skape lyd og lage enkle instrumenter. Lyd brukes for å skape bevegelse i vann. Det er også en robotlampe som barna kan koble seg på for å lage stemme til roboten. 

Med mange forskjellige stasjoner som inviterer alle til å delta, passer verkstedet godt for barn i barnehage- og småskolealder og familiene deres. Verkstedet er gratis, og det er bare å stikke innom – ingen påmelding er nødvendig!

Åpent hus

Gratis

Få innblikk i nabolagsprosjektet Kjære nabo, initiert og kuratert av Daniela Ramos Arias! Denne dagen åpner hun dørene til HKS, for å reflektere rundt prosjektet; en samling brev som ble sendt ut til de som bor i kunstsenterets nærområde. Til hver runde av serien ble en kunstner invitert til å benytte seg av brevformatet for å skape arbeid. Kunstner Nayara Leite valgte å utforske Nordnes sin skeive historie i tett samarbeid med Skeivt Arkiv. Resultatet ble en serie på tre fanziner, fem tusen og fem, som ble sendt til alle med postnummer 5005. Denne ettermiddagen får publikum se fanzinene, og det blir en felles lytteseanse der man hører Nayaras radioversjon av fem tusen og fem.

Presentert i samarbeid med Hordaland Kunstsenter

Radiokringkasting

Gratis
Lån en radio i Strandgaten 207

Foto: fra Bergen og Hordalands arkiv i Skeivt arkiv

Still radioen inn på RUMMUR Radio på 93.8FM, og få servert et nytt bestillingsverk fra kunstner Nayara Leite! Som en del av RUMMUR Radio sitt arbeid med å utforske og fremme eksperimentell kortbølgeradio i Bergen, har de invitert Nayara til å lage et nytt lydverk for eteren, med utgangspunkt i prosjektet hennes fem tusen og fem som griper fatt i Nordnes’ skeive historie. 

Presentert i samarbeid med RUMMUR Radio & Bergen Kringkaster

Samtale

Gratis

Foto: selfie.

Bli med kunstner Makda Embaie for å reflektere rundt nasjonalstaten og dens forhold til språk. I uken før Resonating Nordnes, har Makda hatt en rekke samlinger med mennesker som kan relatere til det å tilhøre en diaspora. Sammen har de oversatt tekster på tigrinja, ved bruk av Makda sin metode for å oversette uten å kunne språket man oversetter fra. Under denne seansen vil hun sammen med publikum reflektere rundt uken med workshops, og sitt eget arbeid.

Presentert i samarbeid med aerial

Utstilling

Gratis

Foto: Thor Brødreskift/Aldea

Fermenting Subjects er som et orkester av skreddersydde blåseinstrumenter som samler karbondioksid fra gjær-fermentering til å lage et lydlandskap. Her blir du møtt med et nettverk av myke gummislanger og harde rør, festet til oppbevaringstanker som inneholder gjær, sukker og vann som er midt i en fermenteringsprosess. Gjennom fermentering transformeres denne blandingen til CO2, som begynner å vandre ut i slangene, og til slutt slipper ut via gummimembraner med små glipper som skaper dype barritonlyder og forsterkes gjennom harde rør.

14.00–15.00: Performance

Presentert i samarbeid med ALDEA