Borealis 2024 feirer innovativ eksperimentell lyd og musikk fra hele Norge og Sápmi. I løpet av 5 dager samler vi eventyrlystne lyttere i konsertsaler, på fjelltopper og i svømmebasseng for å lytte sammen. I samarbeid med partnere over hele byen, fra Festplassen til Åsane, vil vi ta over ulike arenaer og presentere helt nye bestillingsverk for publikum i Bergen. Med utstillinger, familiearrangementer, samtaler og oppslukende lydopplevelser åpner Borealis opp for møter med kunst og musikk som kan hjelpe oss å utforske verden rundt oss. Årets festival er for første gang programmert i samarbeid med en kunstner – den samiske artisten Elina Waage Mikalsen. Sammen med henne presenterer vi et helt program med eksperimentelle samiske artister på en måte som aldri har blitt gjort i Bergen tidligere.

Hvordan påvirker hvem du er hvordan du lytter?

Er du begeistret eller sliten, eller begge deler?

Er du med venner eller alene?

Lytter du til noe du kjenner til, eller er det helt nytt?

Hvilke historier og strukturer antar du er «normale»? 

Det finnes ingen standard måte å lytte på, akkurat som det ikke finnes noen standard måte å lage eksperimentell musikk på.

I løpet av de siste to årene har festivalen samarbeidet med den samiske kunstneren og musikeren Elina Waage Mikalsen for å utforske noen av disse spørsmålene. Sammen har vi tenkt på hvem som får definere hva musikk er, hvordan den skal presenteres, og hvordan vi skal lytte. Sammen har vi planlagt en festival inspirert av ulike måter å lage musikk og lytte til musikk på fra hele Norge og Sápmi. Vi samler flere urfolksskunstnere under festivalen, og tenker sammen om hva eksperimentell lyd, musikk og lytting betyr i samisk kontekst, og hva det betyr for en eksperimentell musikkfestival i Bergen.

Som alltid er fokuset på å oppleve ny lyd og musikk sammen. I tillegg fortsetter vi å bygge vårt fellesskap av eksperimentelle musikere og eventyrlystne lyttere – i konsertsalen, i svømmebassenget og på dansegulvet. 

Bures Boahtin!