Organisasjonen

Borealis – en festival for eksperimentell musikk er en festival for sjangerkryssende musikk og kunst som går over fem dager og finner sted i mars hvert år, i Bergen. Borealis er et sted for eventyrlystne lyttere, som feirer musikk som ikke passer inn i en bås. Vi presenterer nye prosjekter fra Norge og hele verden som presser grensene for hva musikk er og hvordan vi lytter.

Men Borealis er mye mer enn kun fem dager med konserter og arrangementer i mars. Vi er her hele året og bruker tiden på å skape opplevelser og rom som speiler det samfunnet vi lever i, og som samtidig er med på å forme det samfunnet vi ønsker å være en del av i fremtiden. For oss betyr det å jobbe målrettet med å presentere et kjønnsbalansert program, og sørge for at vi viser frem ulike versjoner av hva det vil si å være fortreffelig. Det betyr også at vi ikke bare tenker på hvem som skal stå på scenen, men også på hvem som føler seg ekskludert fra å være i vårt publikum. Dette arbeidet har vi systematisert gjennom vårt prosjekt Borealis Radius. Vi arrangerer Borealis Listening Club som er et måndelig gratisarrangement der vi lytter til nye lyder sammen hele året, og har bygget opp mentorprogrammet, Borealis Ung Komponist, som bidrar til å bygge grasrota til ny musikk på Vestlandet, og i Norge.

Borealis er medlem av Keychange-initiativet og Balansekunst, samt Brak, Proscen og Bergen Internasjonale Kultursenter.

Borealis ble i 2017 tildelt den første Likestillingsprisen til Norsk Komponistforening.

Grønn festival
I 2021 er Borealis sertifisert som Grønn festival. Dette er et miljømerke for festivaler som hjelper oss å gjøre god valg for klimaet. Det er spesielt innen hovedområdene Transport, Innkjøp og Mat & Servering at Borealis har tatt grønnere valg.

Borealis har gjennom flere år jobbet for å begrense vårt klimaavtrykk som festival, og vi har troen på at også mange mindre tiltak kan gjøre en større forskjell. Vi har et vegetarisk festivalkjøkken som serverer artister, stab og frivillige, som også alle får sin egen Borealis-flaske så alle kan drikke friskt og godt vann fra springen. Våre t-skjorter er produsert av Ethical Tee Company, som ser til at produksjonen foregår på en mer miljøvennlig måte. Når det gjelder reiser, så er det andre årsaker til at vi i år har færre tilreisende, men i tillegg har vi flyttet de fleste av disse gjenværende reisene over på tog i stedet for fly. All lokaltransport foregår med el-biler leid gjennom bilkollektivet Bildeleringen. Våre plakater er trykket hos svanemerket bedrift og Borealis-flaggene og bannerene som viser deg vei til vår arenaer, blir brukt igjen år etter år. 

Styreleder: Elise Sæle Dahle (hun)
Nestleder: Karianne Mjelde (hun)
Styremedlemmer: Jostein Gundersen (han) , Kathleen Mathisen (hun), Caroline Stampone Oliveira (hun)
Vara: Johanne Øra Danielsen (hun), Inish Sofia Hedén Næss (de), Ole Øvretveit (han)

Borealis ble dannet i 2003 av 16 forskjellige organisasjoner i Bergen. Siden har nye kommet til, og det er disse medlemmene som utgjør vårt Rådsmøte.
Borealis samarbeider tett med mange av våre medlemmer, noen gjennom årlige samarbeid og andre ved den rette anledningen.

STØTTET AV

Borealis mottar i 2023 tilskudd til vår festival og drift fra Kulturrådet, Bergen kommune, Vestland fylkeskommune og Ernst von Siemens Music Foundation.

Borealis mottar i 2023 prosjekttilskudd fra Kulturrådet, Vestland fylkeskommune, Bergen kommune, Music Norway, Fritt Ord, Pro Helvetia, Nordisk kulturkontakt, Nordisk kulturfond, Creative Europe