Med de fleste flokene løst

Peder Niilas forteller om utviklingen etter tredje samling med Borealis Ung Komponist 2022!

Peder Niilas Tårnesvik | Foto: Thor Brødreskift

Helt på tampen av november møttes de fire deltagerne av Borealis Ung Komponist for deres tredje samling, sammen med ensemblet TABULA RASA som de skriver musikk for. Mentoren på workshop nummer tre var fiolinist og komponist Harpreet Bansal. Vi tok en liten prat med Peder Niilas Tårnesvik for å høre hvor de er i prosessen nå!

Med de fleste flokene løst

Nå har vi endelig funnet og satt ordentlige rammer for hvordan komposisjonene våre skal settes sammen og fremføres. Frem til nå har vi alle testet mange forskjellige ideér med ensemblet – noen har vært spennende, og andre mindre praktiske. Jeg er så lettet over at jeg har funnet et bra sted for prosjektet, hvor både jeg og ensemblet trives og utfordrer hverandre på en god måte! Da gjenstår det kun å ferdigstille en skisse av hele stykket, formalisere det til et partitur og la dem øve det inn til siste samling.

Workshopene har vært veldig intense og utfordrende – men på en bra måte! Det kjennes utrolig godt å være på det stadiet hvor jeg tydelig ser all fremgangen jeg har hatt i prosessen. Og nå har jeg bare én konsert igjen før jeg tar juleferie etter en særdeles intens gjenåpnet høst! Det blir herlig med en pause, før vi hiver oss rundt i ferdigstillingen under siste samling i januar.

Det som har gjort størst inntrykk på meg er erfaringen av å jobbe så tett sammen med andre komponister, og å få tid til å bli kjent med ensemblet. Jeg kommer fra en mer solitær kreativ bakgrunn hvor jeg har hatt mye tid til tenking, planlegging og pirking. Dette er på mange måter en direkte motsetning, på en helt ny arena og en helt ny måte å skape musikk på for meg! Det har til tider kjentes ut som en liten kamp å skulle komme seg gjennom prosjektet, når dette har vært en såpass annerledes kreativ kontekst enn hva jeg er vant til. Men jeg liker godt hvordan alle kommer med innspill og skyter inn idéer gjennom dagene, i tillegg til hvordan man blir inspirert av hverandres verk og tankegang.

Nå gleder jeg meg egentlig bare til neste samling, siden jeg føler jeg har løst de fleste flokene, og kommet meg til et punkt hvor resten går litt mer av seg selv. Aller mest gleder jeg meg til å ta en liten ferie og legge vekk laptopen for en liten stund. Så kommer jeg tilbake med masse energi og motivasjon i 2022! 

Peder Niilas Tårnesvik er bosatt i Bergen, og har i løpet av de siste årene fått et stødig fotfeste som en av de mest interessante elektronika-artistene og produsentene vi har i Norge. Med prosjektet Niilas tok han virkelig steget frem, som kulminerte i slippet av hans første full-lengde album. Albumet Also This Will Change ble mottatt med strålende kritikk i Aftenposten og Bergens Tidende, som begge trillet terningkast 6. Suksessen ble videre bekreftet da han stakk av med Spellemannprisen i kategori «Årets Elektronika» i 2020. I tillegg til å være en av de fire deltagerene i Borealis Ung Komponist, skaper han også et bestillingsverk som skal fremføres for svømmende lyttere på Nordnes Sjøbad under Borealis 2022.