
Borealis Ung Komponist er et mentorprogram for musikkskapere som er i startfasen av å utvikle seg som komponist, eller som ønsker å videreutvikle sine ferdigheter med å skrive musikk for andre. Borealis vil fremme et stort spekter av stemmer og rollemodeller – og ønsker at fremtiden til eksperimentell musikk skal være preget av mange ulike perspektiver. Programmet har ingen øvre aldersgrense, og deltagerne på mentorprogram blir honorert.
Les mer om deltagerne, mentorene og ensemblet for 2022/23 under!
For spørsmål angående mentorprogrammet kontakt oss på post@borealisfestival.no
Borealis Ung Komponist er støttet av Kulturrådet & Bergen kommune
Om festivalen og Borealis Ung Komponist
Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som også har aktivitet gjennom hele året. Festivalen så dagens lys i 2004 og presenterer grensesprengende musikk og kunst fra Bergen, Norge og hele verden. Borealis Ung Komponist har eksistert siden 2017, og er en av Borealis sine viktigste satsninger gjennom året. 20 musikkskapere har blitt «uteksaminert» fra mentorprogrammet, og har gått videre og skapt egne anerkjente prosjekter innen samtidsmusikkfeltet, men også innen jazz og scenekunst. Mentorprogrammet har bidratt til et rikere og mer levende musikkmiljø på Vestlandet, men også nasjonalt, ved å løfte frem nye stemmer innen feltet for eksperimentell musikk. Det har som mål å stimulere til mer nyskaping og erfaringsutveksling, og å oppmuntre spirende komponister til å tre frem og ta plass. Mentorprogrammet har også som formål å gi profesjonell kompetanse til den nye generasjonen av norske komponister. Borealis ønsker å fortsette dette viktige arbeidet med å finne og forme den kommende generasjonen musikkskapere med hang for å eksperimentere med lyd, og ser at det er et behov for å øke bredden i representasjon på programmet. Festivalen har lenge fokusert og jobbet hardt for å representere det samfunnet den eksisterer i, både på, foran og bak scenen, ved å ta bevisste valg om å ha kjønnsbalanse og et etnisk mangfold på programmet.
Borealis Ung Komponist er en utviklingsarena, der du som musikkskaper, og dine musikalske ideer blir tatt seriøst. Du må være forberedt på, og ønske, å utfordre deg selv, og være innstilt på å jobbe både i gruppe og selvstendig. Det er viktig og forventet at hver deltager har progresjon mellom hver workshop. Man vil også bruke mentorene i disse mellomfasene for å få hjelp til å komme videre. Rammene for workshopene er alltid satt på forhånd, og man får timeplaner og informasjon god tid i forveien. Likevel gis det noe fleksibilitet for at deltagerne selv kan forme hvordan man vil jobbe og strukturere sin tid med mentorene og ensemblet. Det er en prioritet å skape en god gruppedynamikk, og legges vekt på felles spisepauser og tid til samtaler, slik at man blir godt kjent med hverandre, ensemblet og mentorene. Dette bidrar til senkede skuldre, og lager et rom hvor ideer og konsepter kan få utvikle seg på en god måte.
DELTAGERNE 22/23
Eline Rafteseth er en bassist og komponist fra Vestnes i Møre og Romsdal, bosatt i Bergen. Hun har en bachelorgrad i jazz fra Griegakademiet i Bergen, og driver bandet Shakai. Shakai deltok på turnéen Framtida i Norsk Jazz i 2016, og spilte samme år på den aller første utgaven av bransjefestivalen Vill Vill Vest. I 2018 slapp kvintetten sin debutplate, som ble spilt inn og produsert av den anerkjente produsenten Jørgen Træen i Duper Studio, og mastret av Iver Sandøy. Eline er også aktiv i de nyoppstartede trioene NH3 og Quorum Trio. I april 2022 ble Quorum Trio vinnere av utviklingsprogrammet Jazz i Sikte i Bergen, som gav dem en spilletid under 50-årsjubileumet til Nattjazz. Konserten ble tatt opp, og gis ut i løpet av 2023. Eline driver i tillegg Playdate – en godt etablert konsertserie for improvisert musikk med tilholdssted på Landmark, Bergen Kunsthall.
Guoste Tamulynaite er en kunstner fra Litauen, bosatt i Oslo, utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Som utøver og komponist er Guoste interessert i å undersøke kompleksiteten av enkeltstående ting, som en lyd, en bevegelse eller et objekt. Hennes verk kan beskrives som minimalistiske og surrealistiske, gjerne uten en underliggende fortelling, men likevel med veldig tydelige referanser som gir publikum anledning til å tolke og finne egne assosiasjoner. Guoste er opptatt av å behandle alle elementer som likeverdige når hun iverksetter mer enn bare lyd. Blant annet lager hun også kostymer og scenografi til sine verk. Guoste er også glad i katter og kake.
Luke Drozd er en kunstner og kulturprodusent fra Storbritannia, bosatt i Bergen. Han utforsker fortellinger av historisk, folkloristisk og spekulativ karakter. Dette gjør han gjennom kollasj-inspirerte metoder, samling av objekter og improvisasjon i samarbeid med andre. Resultatene er tverrfaglige kunstneriske verk som tar form som alt fra skulpturer og trykk, til performance og lyd. Luke har integrert lyd mer og mer inn i sin praksis de siste årene. Stemme, språk og innsamlet lydmateriale er sentrale biter i verkene hans. Noen ganger er disse verkene produsert under kallenavnet Misery Bacon, eller som en halvpart av Reet Maff’l – en ‘spoken-weird’ duo, med kunstner og musiker Andy Abbott. I tillegg er Luke aktiv på Bergen sin lokale radio-plattform Vers Libre, hvor han er vert for Thunks & Thuds – et program for eksperimentell musikk. Han driver også plateselskapet for eksperimentell musikk Bloxham Tapes. For tiden arbeider han med en førti minutter lang lydkomposisjon, utviklet under et gjesteopphold hos BEK – Bergen senter for elektronisk kunst, som vil bli en del av en utstilling på Bergen Kjøtt i november 2022.
Susanne Xin er en norsk-vietnamesisk kunstner, pianist og musikkpedagog. Hennes komposisjoner er ofte tverrkunstneriske, og tar utgangspunkt i et tema eller en metode. For øyeblikket har hennes kunstneriske reise vendt blikket innover, og hun bruker ofte sine mange identiteter som en inngang til ulike forprosjekter: “Jeg er minoritetskvinne, skeiv og mine foreldre er flyktninger fra Vietnamkrigen. Det er mye materiale å hente fra disse perspektivene, og jeg synes det utrolig spennende å tonesette disse minnene og historiene i ulike kunstneriske former”. For tiden er hun med i TekstLab sitt Inkubator-program, og har komponert en dokumentarisk og tverrkunstnerisk soloforestilling som kombinerer musikk med bevegelse og tekst. Susanne har en bachelor i musikkpedagogikk med klaver som hovedinstrument fra Norges musikkhøgskole, og studerer for tiden medisin profesjon ved Universitetet i Oslo.
MENTORENE 22/23

Lo Kristenson skaper musikk som uttrykker motstand, hardhet og det klumsete, i samspill med det skjøre, sarte og sårbare. I sin kreative praksis søker Lo å utfordre sine egne arbeidsmetoder i samspill med andre musikere. Grunnstrukturen i musikken hennes kommer fra de personlige møtene mellom komponist og musiker. Hun har blant annet samarbeidet med den norske duoen Vilde&Inga, det danske kollektivet Damkapellet, Malvakvartetten, Kvinnoorkestern og Allegria. Som lydkunstner har Lo samarbeidet med Annika Liljedahl, skulpturer av insekter kombineres med insektlyder som menneskeøret vanligvis ikke kan høre. Lo ble i 2018 uteksaminert med en master i komposisjon fra Kungliga Musikkhögskolan i Stockholm, hvor hun blant annet studerte under Karin Rehnqvist. Arbeidene hennes har blitt presentert på plattformer som kunstgalleriet Artipelag, Norrlandsoperan, og festivalene Sound of Stockholm, Only Connect og KLANG festival.
«Det er et privilegium å bli invitert inn i de kreative prosessene til andre komponister. Jeg hadde en periode der jeg ikke meldte meg på noen ‘masterclasses’ eller åpne seminarer fordi jeg var livredd for at mitt indre liv ville bli kritisert. Men siden det har jeg hatt noen mentorer som har tatt seg tid, lyttet og prøvd å forstå hvor jeg ville med mine rare ideer.» Lo Kristenson

Camille Norment er billedkunster, komponist, musiker og performancekunstner som jobber tverrfaglig. Kulturell psykoakustikk er både et estetisk, og et konseptuelt rammeverk for mye av hennes praksis – en utforskning av sosiokulturelle fenomener gjennom det soniske som en kraft over kroppen, sinnet og samfunnet. Gjennom lydopptak, skulptur og installasjon, tegning og liveopptreden, bruker hun konseptet kulturell psykoakustikk for å skape kritiske kunstverk, som er opptatt av hvordan kontekst, form, rom og betrakterens kropp skaper opplevelser som er både somatiske og kognitive. Camille representerte Norge i den 56. Veneziabiennalen i kunst i 2015, med et tredelt soloprosjekt som inkluderte en større lyd- og skulpturell installasjon, en publikasjonsserie og en serie lydperformancer. Camille har flere permanente offentlige verk. Med bakgrunn i dans og musikk har hun en bachelor i komparativ litteratur og kunsthistorie fra University of Michigan, Honors College, en master i billedkunst, og en master i interaktiv telekommunikasjon fra New York University. Hun er også en Fellow fra Whitney Independent Study Program i New York. Parallelt med sin kunstnerkarriere har Camille jobbet som forsker ved det tidligere forskningsinstituttet og tenketanken Interval Research i Silicon Valley, og som Professor i kunst ved Universitetet i Malmö.

Øyvind Torvund, født 1976 er komponist, har studert i Oslo og Berlin, og spilt gitar i rockeband og improvisasjonsgrupper. Musikken hans er satt sammen av ulikt materiale og inkonsekvent tilnærming: Lyder fra rock og dagliglivet eller naturen, satt inn i kammermusikken; enkelhet i en kompleks kontekst; improvisasjon i sameksistens med nøyaktig notasjon; musikk kombinert med film eller projeksjoner; alvor satt opp mot humor. Musikkens hans har blitt fremført av alt fra asamisimasa til Oslo Filharmoniske Orkester, på festivaler og konsertsaler over hele verden. Torvund ble i 2016 nominert til Nordisk Råds Musikkpris, og vant sin andre Spellemannpris i 2020, i kategorien samtid sammen med BIT20 Ensemble for The Exotica Album, gitt ut på Hubro.
ENSEMBLET 22/23
YrrY

YrrY kombinerer to av de eldste måtene å lage musikk på – stemmen og perkusjon – på nye og overraskende måter. Den bergensbaserte trioen utforsker akustikk, elektronikk og fysiske muligheter i improvisert og nyskrevet musikk. I anledning Borealis Ung Komponist er trioen gjort om til en kvartett ved å slå seg sammen med cellist Carmen Bóveda.
Vokalist Mari Garcés spesialiserer seg i samtidsmusikk og tidligmusikk, med fokus på stemmens mulighet til å uttrykke følelser og identitet. Perkusjonistene Håkon Skjæret og Owen Weaver deler en lidenskap for ny musikk og uvanlige instrumenter, i tillegg til å være kollegaer i BIT20 Ensemble som utøvere og formidlere. Carmen Bovéda er cellist og startet i 2015 strykekvartetten Rosella som var med i første runde av Borealis Ung Komponist i 2017. Hun har også spilt og samarbeidet med flere kjente artister, som blant annet Aurora, Gabrielle og DePresno.
Mari Garcés: Lyrisk koloratursopran – Klar og lys stemme, som kan synge raske løp og store sprang med letthet. Register fra a–d3. Låter sterkest fra tostrøken oktav. Jo mørkere leiet er, jo svakere blir stemmen hennes. Utover dette, er hun åpen for å teste ut ulike ting stemmen hennes kan gjøre, og er vant til å synge både akustisk og i mikrofon.
Håkon Skjæret: Allsidig, klassisk slagverker som i dette prosjektet vil spille vibrafon. Register fra f–f3. Med og uten motor + eventuelt andre objekter til å preparere vibrafonen.
Owen Weaver: Utdannet i både klassisk og rytmisk slagverk med mye erfaring med trommesett i samtidsmusikk sammenhenger, i tillegg til sjangre som jazz, rock, hip-hop og eksperimentell. På BUK kan trommesett brukes på rytmisk, melodisk eller atmosfæriske måter. Eller på måter som ingen har hørt før.
Carmen Bovéda: Carmen er en svært fleksibel cellist som er like komfortabel i klassisk, samtidsmusikk og pop.