Gjestekunstner: Marshall Trammell

Eksperimentell perkusjonist, komponist og arkivar Marshall Trammell bosatt i California – også kjent som Music Research Strategies (MRS) – er Borealis sin gjestekunster fra 2021–2022. Under et tilfeldig møte over frokost i Oslo i 2016 startet kunstnerisk leder i Borealis, Peter Meanwell, og Trammell utforskningen av hvordan musikk og politikk kan flyte inn i hverandre. Gjestekunstneroppholdet til Trammell utforsker hans forskningsbaserte arbeid der han bruker symbolikken fra The Underground Railroad* og knytter det direkte opp mot improvisert musikk, for å undersøke og skape diskusjon rundt representasjon, solidaritet og ulike former for motstand og motstandsbevegelser som er tilstede i samfunnene vi lever i.

Trammell lar seg inspirere av et manfoldig utvalg av tekster; fra John Steinbeck sin The Moon is Down til Chela Sandoval sin Methodology of the Oppressed, og benytter historiske hendelser som Pueblo-opprøret i New Mexico i 1680 og den norske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig som referanser for å starte en samtale rundt hvordan vi som individer kan frembringe endring innad i samfunnene vi lever i. Trammell setter disse samtalene og refleksjonene direkte inn i en musikalsk improvisasjonsramme.

*The Underground Railroad er navnet på et nettverk av hemmelige fluktruter og tilfluktssteder som afro-amerikanske slaver kunne benytte for å flykte fra fangenskapen og torturen de var utsatt for i den sørlige delen av USA.