Gjestekunstner: Marshall Trammell

Eksperimentell perkusjonist, komponist og arkivar Marshall Trammell bosatt i California – også kjent som Music Research Strategies (MRS) – er Borealis sin gjestekunster fra 2021–2022. Under et tilfeldig møte over frokost i Oslo i 2016 startet kunstnerisk leder i Borealis, Peter Meanwell, og Trammell utforskningen av hvordan musikk og politikk kan flyte inn i hverandre. Gjestekunstneroppholdet til Trammell utforsker hans forskningsbaserte arbeid der han bruker symbolikken fra The Underground Railroad* og knytter det direkte opp mot improvisert musikk, for å undersøke og skape diskusjon rundt representasjon, solidaritet og ulike former for motstand og motstandsbevegelser som er tilstede i samfunnene vi lever i.

Trammell lar seg inspirere av et manfoldig utvalg av tekster; fra John Steinbeck sin The Moon is Down til Chela Sandoval sin Methodology of the Oppressed, og benytter historiske hendelser som Pueblo-opprøret i New Mexico i 1680 og den norske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig som referanser for å starte en samtale rundt hvordan vi som individer kan frembringe endring innad i samfunnene vi lever i. Trammell setter disse samtalene og refleksjonene direkte inn i en musikalsk improvisasjonsramme.

*The Underground Railroad er navnet på et nettverk av hemmelige fluktruter og tilfluktssteder som afro-amerikanske slaver kunne benytte for å flykte fra fangenskapen og torturen de var utsatt for i den sørlige delen av USA.

Oktober 2021: Marshall Trammell i Bergen

Etter et helt år der all kommunikasjon har foregått via Zoom, kom Marshall Trammell endelig til Bergen! Vi fikk offisielt introdusert ham for menneskene her i Bergen, og han fikk oppleve atmosfæren og strukturene som gjør byen vår til det den er. Disse erfaringene og observasjonene skal han bruke som materiale til verket han skaper for Borealis 2022. Gjennom 10 dager i oktober fikk Marshall et intensivt dypdykk ned i Bergen, inkludert regn, folk, og hvordan vi selv ser på vårt fellesskap. 
Marshall startet oppholdet med den obligatoriske karantenen. Kort tid etter den var opphevet ble han kastet inn i en tettpakket timeplan. Han holdt to workshops i improvisasjon, og fikk endelig være tilstede under arrangementet som har foregått på Bergen Offentlige Bibliotek hvor besøkende har lett etter bilder i bøker, som representerer det å føle seg hjemme og velkommen her i byen. Marshall fikk både opptre selv på Bergen Improklubb, og fikk se punkbandet Utflod på Victoria Café & Pub. Han fikk oppleve utstillinger, for eksempel The Ocean på Bergen Kunsthall, og han var vår hedersgjest under Borealis Listening Club. 
Les mer om det offentlige programmet HER
Det var også en rekke med fantastiske øyeblikk gjennom de 10 dagene av en mer uformell karakter: Utveksling av erfaringer rundt det å gi tilbake til Bergen gjennom samtale med skapere, innovatører og aktivister over kaffe; detaljerte omvisnings-turer gjennom ulike deler av byen; tilfeldige sammenkomster på gaten; utforsking av byen på egen hånd; mat og prat på Borealis-kontoret, og i ulike hjem; og en visitt til et kampsportsenter i Godvik!
Hvordan forklarer du en by til noen på 10 dager? Et viktig aspekt av Marshall sin prosess er å oversette sitt interessefelt til lokalsamfunnet han besøker. Marshall samler på samtaler om hvordan vi som individer skaper endring i våre miljø, og trekker dette inn i musikken. Idéer som kretser rundt fellesskapsbygging og forskning på solidaritet, motstand på tvers av kulturer og opplevelser av undertrykkelse – alt dette koker han ned, og trekker inn i verket som han kommer til å presentere under Borealis i 2022!

En stor takk til alle som gjorde Marshall sitt besøk så berikende:
Oi!, Ruth Bakke, Trond Madsen, Bergen Offentlige Bibliotek, Bergen Improklubb, Victoria Café & Pub, Fenriss, Kulturhuset Wrap, Karen Werner (Radio Multe/Skottegaten FM), Osama Shaheen, Tijs Ham (Griegakademiet), studentene ved Griegakademiet, Inish Sofia Hedén Næss, Rahiima Mahamuud, Carol Stampone, Nomcebo Khumalo (African Student Union), Luke Drozd, Edyta Gudbrandsen (EMPO), Maria Rusinovskaya (BEK), Stacy Brafield (Aerial), Cynthia Njoki Kangethe, Borealis sine frivillige, Julie Lillelien Porter (Lydgalleriet), Daniela Ramos Areas (Kiosken/HKS), Anine Bråten, Tatiana Lozano Prieto (Palmera), Niklas Hodneland og Morten Urdal (Nordnes Sjøbad, AdO), Cameron MacLeod (Aldea), Steinar Sekkingstad (Bergen Kunsthall), workshop-deltakere og deltagere på Borealis Listening Club.