Se og lytt til samtalene fra Borealis 2021!

Under Borealis 2021 presenterte vi to samtaler med komponister og utøvere som graver i skeiv historie og henter frem personlige anekdoter for å skape musikk, og som anser partituret som ikke bare et stykke papir, men et verktøy for aktivisme og opplysning. Se og lytt til samtalene fra Borealis 2021!

Som del av skapelsesprosessen av de to nye verkene skrevet for akkordeonist Andreas Borregaard, måtte Andreas kle seg ut som en kakerlakk, og finne seg i at moren hans ble intervjuet jevnlig av en av komponistene gjennom sommeren 2020.

Komponistene er Marcela Lucatelli og Philip Venables med samarbeidspartner Ted Huffman. Alle dykket de ned i Andreas sitt personlige liv og familie-historie for å skrive verk for ham og hans trekkspill. I denne samtalen møttes komponistene bak verkene for første gang, for å diskutere deres kreative strategier, og likheter og forskjeller i hvordan de arbeider. De spurte seg også om Andreas følte seg fór utlevert i skapelsesprosessen av disse unike verkene.

Andreas Borregaard var forhindret fra å komme til Bergen under festivalen grunnet Covid-19-relaterte reiserestriksjoner, og verkene ble presentert som del av Borealis sin Online festival 20. mars kl. 19.00, og var tilgjengelig i 4 uker etter endt festival.

I anledning Borealis 2021 møtte komponist Raven Chacon kurator og forfatter Candice Hopkins fra First Nation-samfunnet Carcross/ Tagish i Canada, og professor Dylan Robinson, en xwélméxw-kunstner og skribent fra First Nation-samfunnet Stó:lō i Canada, samt forskningsprofessor i urbefolknings-kunst for The Canada Research Chair ved Queen’s University. De tre hadde nylig jobbet sammen på utstillingen Soundings: An Exhibition in Five Parts som tok for seg spørsmålet «Hvordan kan et partitur være en oppfordring til, og verktøy for dekolonisering?». I denne samtalen utforsker Chacon, Hopkins og Robinson partituret som idé, ikke bare som et oversettelses-verktøy for lydlige idéer, men også som et verktøy for å organisere, og som oppfordring til handling, som visuelle tegn og forstyrrende tilstedeværelser.

*Canada sin urbefolkning deles i tre hovedgrupper: First Nations (urbefolkning sør for polarsirkelen, tidligere kalt ‘indianere’), métiser og inuitter. Det er 634 First Nations i Canada.

Verk av Raven Chacon ble fremført av BIT20 Ensemble under avslutningskonserten til Borealis 2021, inkludert en verdenspremiere av Owl Song, skrevet for festivalen og ensemblet, som også ble streamet, og var tilgjengelig i 4 uker etter endt festival.

Samtalene var støttet av Fritt Ord, Vestland fylkeskommune og Bergen kommune.

Hør også vår podkast Talking Experiments der du får et dypere innblikk i livet og virket til noen av komponistene og utøverne som bidro til Borealis 2021, inkludert Andreas Borregaard og Raven Chacon.

Presentert og produsert av Christiane Meldgaard for Borealis.